Haberler

Bambudan Çanta Yapıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki tarihi Alacahan'da düzenlenen kursta bir araya gelen kadınlar, bambudan hasır çantalar tasarlıyor.

DUYGU AVUNDUK - Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki tarihi Alacahan'da düzenlenen kursta bir araya gelen kadınlar, bambudan hasır çantalar tasarlıyor.

Tarihi Alacahan'da sepet örücülüğü üzerine açılan kursa katılan kadınlar, bambudan yaptıkları farklı tasarımlarla kol çantalarında geçmişle bugünü birleştiriyor.

Yük taşımak için kullanılan sepetlerin modernize edilerek küçük süs eşyalarının yanı sıra kirli, oyuncak ve meyve sepetlerine dönüştürüldüğü kursta, bambu ve fındık ağacı dalları kullanılıyor. Kursiyerlerin ellerinde kolaylıkla şekil alabilmesi için bir süre suda bekletilen çubuklardan çeşitli ürünler ortaya çıkıyor.

Usta öğretici Derya Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursun 2 ay sürdüğünü belirtti. Yaklaşık 4 yıldır usta öğretici olarak çalıştığını anlatan Karaosmanoğlu, "Bu dönem 10 kursiyerim var. Buraya gelen kadınlara eğitim bitene kadar işimizin sadece sepetten ibaret olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Hasırdan masa, sandalye, tepsi, sehpa ve farklı süs eşyaları gibi birçok şeyi yapabileceklerini anlatıyorum." dedi.

Karaosmanoğlu, insanların geçmişte fındık, söğüt ve kızılcık dallarından ihtiyaçlarına göre yük taşımak amacıyla sepetler ördüğünü vurgulayarak sepet örücülüğü denildiğinde sadece yük taşımak amacıyla örülen sepetler anlaşıldığını ifade etti.

Günümüzde yük taşımak için bu ürünlerin çok fazla kullanılmadığını belirten Karaosmanoğlu, "Geliştirdiğimiz farklı tasarımlarla değişik çantalar yaptık ve kadınlardan çok fazla ilgi görmeye başladık. Geçmişle günümüzün birleştirilmesi kadınların ilgisini çekti." diye konuştu.

Kursiyer Pınar Bayram ise 5 yıl bir bankada çalıştığını, çocuğu doğduktan sonra istifa ettiğin ve kendisini geliştirmek amacıyla el sanatlarıyla ilgilenmeye başladığını söyledi.

Bayram, beğendiği malzemeleri internet aracılığıyla İstanbul'dan getirttiğini belirterek kadınların farklı tasarımlara ilgi duymasıyla çanta yapımına yöneldiğini dile getirdi.

Son zamanlarda doğal ürünlerin değer gördüğünü ve kadınların hasır ürünlere ilgi gösterdiğini aktaran Bayram, şöyle devam etti:

"Bambu çubuklarını araştırırken tesadüf eseri Derya hocamla tanıştım. Öğrendiğim her şeyi çantaya dönüştürmek istediğimi söyledim. Kendisi de bana gönlünü ve emeğini açtı. Şimdilerde hocamla birlikte çalışıyoruz. O ürünlere sanatını katıyor ben de farklı malzeme konusunda destek veriyorum. Kadınların çantalara talepleri çok fazla.

Piyasada hasır denilen malzemeler genellikle plastikten yapılıyor ancak biz ağaçtan çanta yapıyoruz. Kadınlar 'Çantaları sepetten mi yaptınız?' diye soruyor. Şimdiye kadar tasarımlarını yaptığımız çantaları iki amaçlı yaptım. Kadınlarımız gündüz çanta akşam ise masanın üzerine aksesuar olarak kullansınlar diye o şekilde tasarlıyorum. Denizde, plajda, sokakta, evde, yük taşımada ve piknikte kullanılması amacıyla yaptığımız çantalara ayrıca kaytan sanatıyla da destekliyoruz. Trabzon'a özgü olan ve genellikle yük taşımada kullanılan kaytanı da çantanın kolları için kullandım. ve bu çanta çok fazla ilgi gördü. İki sanat dalını da aynı üründe gören kadınların daha çok ilgisini çekti."

Bayram, hobisini mesleğe dönüştürmeyi planladığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Bu hobimi hem ticaret hem de eğitim olarak değerlendirdim. Birçok sanat dalını tek bir üründe birleştirmeyi amaçlıyorum. İleride Türkiye piyasasına hitap ederek butik atölye açmak istiyorum. Böylelikle birçok kadını da istihdam edebileceğim. Ayrıca kendi marka ismini de oluşturacağım."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close