Haberler

Balyoz Planı Davası'nda Karar Açıklandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz Planı 20 Ocak 2010 tarihinde bir gazete haberi ile ortaya çıktı.

Balyoz Planı 20 Ocak 2010 tarihinde bir gazete haberi ile ortaya çıktı. Soruşturma sürecinin ardından başlayan 3 yıllık duruşma maratonu Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde tamamlandı. 17 gün boyunca kesintisiz duruşma yaparak 96 avukatı dinleyen Daire heyeti 54 günlük temyiz incelemesinin ardından kararını verdi. 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararları ile 36 sanık hakkında verilen beraat kararını onayan Yüksek Mahkeme, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle bozdu.

Balyoz Planı soruşturması 20 Ocak 2010 tarihinde Taraf Gazetesi'nde çıkan haber ile başladı. Haberi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı ve soruşturma sonucu açılan davaya 19 Haziran 2010'da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası'nda aralarında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı verdiği kararı 21 Eylül 2012'de gerekçeli kararını ise 7 Ocak 2013 tarihinde açıkladı. Balyoz Planı Davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 27 Şubat 2013 tarihinde geldi. Başsavcılık, yaklaşık 4 aylık bir incelemenin ardından tebliğnamesini tamamladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, 361 sanıktan, 256 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararlarının bozulmasını, 2 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının düzelterek onanmasını, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanmasını, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulmasını istedi. Tebliğname ile dosya temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Daire, yaklaşık bir aylık incelemenin ardından 14 Temmuz için duruşma günü verdi.

-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI-

Yer sıkıntısı nedeniyle Balyoz Planı davası için düzenlemeler yapıldı. Temyiz duruşması için Yargıtay konferans salonu özel olarak hazırlandı. Avukatlar ses sisteminin kurulduğu salona yerleştirilen kürsüde savunma yaptılar. Yargıtay'ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı. Yargıtay Konferans Salonu'nda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183. ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Duruşmaların ilk günlerinde, Emniyet'in aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri tartışma konusu oldu.

-SOYADI GERGİNLİĞİ-

Dava nedeniyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi nöbetçi mahkeme olarak adli tatilde de görev yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer aldı. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulundu. Duruşmaları sabah 09.00'da başlayıp 12.00'de ara verildi, 13.00'da tekrar başlandı. Duruşmalar pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz olarak devam etti. Duruşmanın ilk günkü oturumunda ilgili yasa gereği Yargıtay'daki temyiz duruşmalarında sanıkların bulunamayacağını anımsatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını bildirdi. Bu karar avukatlar ile başkan arasında tartışmalara neden oldu. Avukatların yalnızca duruşmalı temyiz istediği sanıklar açısından savunma yapması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, savunma sırasının değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti. Ertuğrul, Yargıtay'daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.

-DİJİTAL VERİLERİN SAHTELİĞİ-

117 avukattan 96'sının savunma yaptığı temiyiz davası Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması oldu. 17 gün boyunca avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı. Duruşmanın ilk 3 haftası Ramazan Ayı'na denk geldi. Duruşmalara sadece bir hafta Ramazan Bayramı tatili için ara verildi. Savunmalarda avukatlar özellikle dijital verilerin sahteliğine ve veriler arasındaki zaman çelişkisine dikkat çekti. Suç tarihindeki bazı sanıkların görevli olarak yurt dışında olduğuna ilişkin belgelerin de dillendirildiği duruşmalarda, avukatlar slaytlarla verilerin sahteliğine ilişkin belgeleri tek tek heyete göstererek savunma yaptı.

-KARAR AÇIKLANDI-

Savunmaların tamamlanmasının ardından Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, iki ayrı listede adları okunduğu halde salonda bulunmayan avukatların isimlerini son kez okudu. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, savunması duruşmada yapılmayan sanıklar Kemal Dinçer, Mümtaz Can, Ahmet Küçükşahin, Dursun Tolga Kaplama'nın avukatların duruşmaya gelmediklerini ve mazeret bildirmediklerini ifade ederek, bu sanıkların temyiz isteminin dosya üzerinden inceleneceğini açıkladı. Ertuğrul, dosyanın incelenerek karar verilmek üzere 9 Ekim 2013 tarihine bırakıldığını açıkladı. 54 gün boyunca dosya üzerinde inceleme yapan Daire aralarında Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Özden Örnek'in aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını düzelterek onadı. Yüksek Mahkeme, 36 sanık hakkında verilen beraat kararını onadı. Daire, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle bozdu. Bu sanıklardan tutuklu olanların tahliyelerine, haklarındaki yakalama kararlarının geri alınmasına karar verildi. Kararın açıklanması ile dosya üzerindeki dava süreci de tamamlandı.

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close