"Balyoz Kumpası" Davasının 2. Duruşması Yapıldı
Mehmet Baransu'nun 2 avukatı vekillikten istifa etti.
Mehmet Baransu'nun 2 avukatı vekillikten istifa etti. 47 isim daha davaya müdahil olmak için mahkemeye başvurdu
Haber: Hayati KILIÇ / İstanbul DHA
Balyoz davasında kumpas iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan gazeteciler Mehmet Baransu ile Yasemin Çongar, Ahmet Altan ve Yıldıray Oğur'un yargılandığı davanın 2. duruşması yapıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmasında salonda tutuklu sanık Mehmet Baransu hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ise duruşmaya katılmadı.
ŞİKAYETÇİLERİ AVUKATLARI TEMSİL ETTİ. 47 KİŞİ MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE VERDİ
Balyoz davasında yargılanıp beraat eden ve bu davanın şikayetçisi olan Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, Emekli Albay Hakan Büyük, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Emekli Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu ve Albay Nedim Ulusan'ı avukatları Hüseyin Ersöz temsil etti. 47 kişi avukatları aracılığıyla davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.
BARANSU'NUN 2 AVUKATI VEKİLLİKTEN İSTİFA ETTİ.
Sanık Mehmet Baransu'nun avukatları Sercan Sakallı ve Veysel Ok'un vekillikten istifa ettiklerine dair dilekçe gönderdikleri belirtildi. Duruşmada savunma yapmayacağını Belirten Mehmet Baransu kendisine iddianame ve ek klasörlerin verilmediğini belirterek savunmasını hazırlayamadığını söyledi. Yaptığı haberler yüzünden tutuklandığını öne süren Baransu, "Bir haber yaptım. Gazetecilik yaptım. Haberimin arkasındayım. 15-20 gün önce Başbakan çıktı, -balyoz sapına kadar gerçek- dedi. Bu ülkenin Başbakanı da Cumhurbaşkanı da bunu kabul ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 7 kişi yönünden beraatlerin bozulması yönünde görüş bildirdi. Benim yaptığım haber suç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da yargılanmalıdır. 22 aydır tutukluyum tahliyemi talep ediyorum." dedi.
"15 TEMMUZ'DA NE YAPILDIYSA AYNISI 2003 YILINDA YAPILDI"
Balyoz davasında verilen beraat kararının "Balyozu aklama" kararı olduğunu ileri süren Baransu, "Hükme gerekçe olarak Gölcük'te çıkan belgeleri gösterdiler. Ben yine söylüyorum, Balyoz bir darbe planıdır. 15 Temmuz'da ne yapıldıysa aynısı 2003 yılında yapıldı." dedi.
BALYOZ MAĞDURLARI "YALAN SÖYLÜYOR" DİYE BAĞIRDILAR
Müştekilerin katılma taleplerinin reddedilmesini isteyen Baransu, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın yazdığı kitapta balyozla ilgili ortada bir suç olduğuna dikkat çektiğini söyledi. Bu sırada izleyici sıralarında oturan Balyoz davasından hapis yatan bazı katılımcılar, Baransu'nun bu ifadesine tepki göstererek, "Yalan söylüyor" diye bağırdı.
Davaya Müdahil olma talebinde bulunan Ahmet Yavuz "Eğer sadece bir haber yapmış olsalardı, bu haberi 1-2 gün sürdürmüş olsalardı gazetecilik yapmış olurlardı. Bu bir gazetecilik değil örgüt faaliyetidir. Bu nedenle davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.
Davaya müdahil olmak istelyen Süha Tanyeri "Gerçek olmayan belgeleri gerçekmiş gebi yayınlayarak beni balyoz mağduru yaptılar. 4 yıl suçsuz yere cezaevinde yattım. Bu nedenle davaya müdahil olmak istiyorum" dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mehmet Baransu'nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, davaya müdahil olma taleplerinin gelecek celse karar verilmesini kararlaştırarak dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ve Tuncay Opçin "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor. Sanıklar, Genelkurmay Başkanlığı'na ait çok gizli ifade edilen "Egemen Harekat Planı" nı temin etmek ve yayınlamakla suçlanıyor.
BARANSU VE OPÇİN İÇİN 75 ; ÇONGAR, ALTIN VE OĞUR 52'ŞER YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
Sanıklara yüklenilen suçlamalar şöyle: "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme", "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama", "Terör örgütü propagandası yapmak." Gazeteci Mehmet Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin'in ayrıca "Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan da cezalandırılmaları isteniyor.
Gazeteci Baransu ve Opçin'in 35 yıldan 75 yıla kadar hapsi istenirken; Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve Ahmet Altan'ın ise 20'şer yıldan 52 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep ediliyor.
SAVCILIĞA TESLİM ETMİŞTİ
Balyoz soruşturmasının başlatılmasına neden olan ve 365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz Davası'nın delilleri arasında yer alan belgeler Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmişti. Bunlar içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından Egemen Harekat Planı (1'inci Ordu Komutanlığı tarafından Yunanistan'a karşı Trakya bölgesinde düzenlenecek olan bir harekatta kullanılmak üzere hazırlanmış bir harekat planıdır) da bulunuyordu. Genelkurmay Başkanlığı, "TSK'nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK'yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 365 sanık 31 Mart 2015'te beraat etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'da beraat eden sanıkların suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.