Balyoz Davasındaki "İhlal" Kararı
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından: "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler" "Kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" Mahkeme, 6 sanık hakkındaki yakalama kararını da kaldırarak, yeniden yargılamanın duruşmalı şekilde olmasına hükmetti.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası sanıklarına ilişkin kararında, " Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler. Kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" denildi.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin sanıklar hakkındaki ihlal kararının UYAP üzerinden gönderilmesinin ardından savcılığa görüşünü sordu.
Anadolu Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, mahkemeye verdiği mütalaada, dava sanıklarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya değinerek, mahkemenin aldığı ihlal kararından alıntılar yaptı.
Savcı Gençkan, Anayasa Mahkemesi'nin kararı göz önüne alınarak hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesini düzenleyen CMK'nın 311. maddesinin 1. fıkrası f bendi uyarınca yargılamanın yenilenmesine ve infazların durdurulmasına karar verilmesini talep etti.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam ve üyeler Mübeccel Saraçoğlu ile Gülperi Güneş de sanıklarla ilgili karar vermek üzere öğleden sonra toplandı.
Mahkeme, bazı hükümlü sanıkların başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki kararının bir örneğinin, ihlalin ve sonuçlarının kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere mahkemelerine gönderildiğini belirtti.
Özenalp'in yaşamını yitirmesi
Savcılığın mütalaasını kabule değer bulan mahkeme, sadece bir kısım hükümlülerce Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğunu kaydederek, kararında "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler" ifadesini kullandı.
Mahkeme, cezaevinde yaşamını yitiren Albay Murat Özenalp dışındaki emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Şükrü Sarıışık ve Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli koramiraller Kadir Sağdıç ve Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında CMK'nın 321. maddesi uyarınca "yargılamanın yenilenmesi"ne karar verdi.
Ölen Özenalp hakkında, yakınları tarafından yargılamanın yenilenmesi konusunda bir başvuru yapılmadığını ifade eden mahkeme, yakınları olmaması durumunda Adalet Bakanı'nın da bu yönde başvuru yapabileceğini kaydetti.
Bu yönde bir başvuru olmadığından Özenalp hakkında karar verilmesine gerek görülmediğini vurgulayan mahkeme, kararında, "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" ifadelerine yer verdi.
6 sanık hakkındaki yakalama kararı kalktı
Mahkeme, bu gerekçelerle 237 sanık hakkında "infazın durdurulması"na hükmederek, Aşkın Öztürk, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Başıbüyük, Osman Fevzi Güneş ve Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararlarını da kaldırdı.
Cezaevinde bulunan ve infazlarına başlanan tüm tutuklu sanıkların da tahliyesine karar veren mahkeme, başka suçtan tutuklu ve hükümlü bulunmadıkları takdirde serbest bırakılmalarına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında yeniden yapılacak yargılamanın duruşma şeklinde olmasını karara bağlayan mahkeme, dosyaya yeniden esas numarası verilmesine hükmetti.
Emekli Albay Hakan Büyük kamu hizmetinde
Bu arada, hakkında yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması kararı verilen emekli Albay Hakan Büyük, 28 Nisan'da cezaevinden çıktıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında kamuda çalıştığını söyledi.
Büyük, Balyoz Planı davasından aldığı 6 yıl hapis cezasının 3 yılını yattıktan sonra nisan ayında tahliye olduğunu belirterek, "Bir yıl şartlı tahliyeme karar verildi. Bir yıl boyunca denetimli serbestlik hizmeti kapsamında haftanın 5 günü 13.00 ile 17.00 arasında Anadolu Adalet Sarayı'nda büro hizmetlerinde görevlendirildim" dedi. - İstanbul