Haberler
Hasan Arat, Beşiktaş başkanlığını bu kez resmen bıraktı

Bu kez her şeyi bıraktı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Asgari ücret için ilk toplantı 10 Aralık'ta

Asgari ücret maratonu başlıyor! İşte toplantı tarihi

Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil

Türk-İş Başkanı Atalay'dan gündem yaratacak asgari ücret çıkışı

Balyoz'da Kumpas Davası Sanığı Mehmet Baransu: "15 Temmuz'da Ne Yapıldıysa Balyoz'da Aynısı...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz davasında kumpas kurulduğu iddiasıyla Taraf Gazetesi’nin 5 çalışanın yargılandığı davada savunma yapan Mehmet Baransu, “15 Temmuz’da ne yapıldıysa Balyoz’da aynısı yapılmak istendi.

Balyoz davasında kumpas kurulduğu iddiasıyla Taraf Gazetesi'nin 5 çalışanın yargılandığı davada savunma yapan Mehmet Baransu, "15 Temmuz'da ne yapıldıysa Balyoz'da aynısı yapılmak istendi. Balyoz davasındaki beraat kararı 'Balyoz'u aklama' kararıdır" dedi.

Balyoz davasında kumpas kurulduğu iddiasıyla Taraf Gazetesi çalışanları, Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Tuncay Opçinve Yasemin Çongar hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Baransu cezaevinden getirilirken, FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik soruşturmadan tutuklu Ahmet Altan ile tutuksuz sanıklar Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u avukatları temsil etti.

Duruşmada, Balyoz davası sanıklarından emekli Tuğgeneraller Süha Tanyeri ve İhsan Balabanlı, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Korgeneral Feyyaz Öğütçü de şikayetçi sıfatıyla duruşmada hazır bulundular. Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı Balyoz Davası sanığı 47 ismin, dosyaya dilekçe sunarak davaya katılma talebinde bulunduklarını açıkladı.

Davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Baransu, dosya eklerinin kendisine ulaşmadığını, savunmasını hazırlamak için yeterli ve doküman ve zamanı olmadığı söyleyerek dosyadaki evrakların kendisine gönderilmesini istedi. Baransu, yazdığı haberler yüzünden tutuklandığını belirterek, "Bu ülkede Başbakan çıktı, 'Balyoz sapına kadar gerçek' dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 7 kişi yönünden beraatlerin bozulması yönünde görüş bildirdi. Benim yaptığım haber suç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da yargılanmalıdır" dedi.

Baransu: "Bu karar Balyoz'u aklama kararıdır"

Balyoz davasındaki beraat kararını da eleştiren Baransu, "Bu karar 'Balyozu aklama' kararıdır. Hükme gerekçe olarak Gölcük'te çıkan belgeleri gösterdiler. Ben yine söylüyorum, Balyoz bir darbe planıdır. 15 Temmuz'da ne yapıldıysa Balyoz'da aynısı yapılmak istenmiştir. Bu haberimden dolayı 22 aydır tutukluyum, tahliyemi istiyorum. Ben gazetecilik faaliyeti yaptım. Yargılamayı yapan ben değilim . Müştekilerin davaya katılma taleplerini reddedilsin" diye konuştu.

"Yalan söylüyor"

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın yazdığı kitapta balyozla ilgili ortada bir suç olduğuna dikkat çektiğini söyleyen Baransu'ya izleyici sıralarında oturan Balyoz sanıkları tepki göstererek, "Yalan söylüyor" diye bağırdı.

"Sanıkların yayınladığı belgeler yüzünden hapis yattık"

Duruşmada görüşü sorulan savcı Burhan Temtek, müştekilerin dava ve duruşmalara katılma talebinin kabulüne, Baransu'nun ise tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi. Davanın müştekileri Emekli Tuğgeneraller Süha Tanyeri ile İhsan Balabanlı, davaya katılma talebinde bulunarak, "Sanıklar tarafından yayınlanan belgeler nedeniyle suçsuz yere hapis yattım. Mağdur oldum, bu nedenle davaya katılmak istiyorum" şeklinde ifade verdiler. Müşteki emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise "Sahteliği iddia edilen her belgenin sahte olmadığına dair haber yaptılar. Bu haberler nedeniyle mağdur olduk, davaya katılmak istiyorum" dedi.

Baransu'ya tahliye yok

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mehmet Baransu'nun, üzerine atılı suç, mevcut delil durumu ve dosya içeriğini dikkate alarak tutukluluk halinin devamına hükmetti. Firari sanık Tuncay Opçin hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren heyet, duruşmayı 15 Şubat 2017'ye erteledi.

5 sanık hakkında iddianame hazırlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'ndan Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede 1 numaralı sanık Mehmet Baransu ile yakalamalı firari sanıki Tuncay Opçin ve diğer sanıklar Taraf Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hüsrev Altan, gazeteci Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'a, "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma, devletin gizliliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütü propagandası yapma" suçlamaları yöneltiliyor.

Opçin ve Baransu'ya 75 yıl hapis istemi

Savcılık Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin hakkında ayrıca "suç işlemek amacıyla örgüt kurma,silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamalarını yönelterek 35 yıldan 75 yıla kadar hapislerini istiyor. Savcılık, diğer sanıkların ise 20 yıldan 52 yıl 6 aya kadar hapislerini talep ediyor. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title