Balmumu Heykel Müzesi'ne "İdeolojik" Eleştirisi
Türkiye'de ilk defa 2011'in Kasım ayının sonlarına doğru açılan balmumu heykel müzesi bir çok ziyaretçi ağırladı. Bir alışveriş merkezinde görücüye çıkan ve dünya ve Türk dünyasından efsaneleşmiş ünlü isimlerin balmumu heykellerini sergileyen müze, ilk ziyaretçilerinden "aşırı ideolojik olmuş" eleştirisi aldı.
Bilal Teymur
Atatürk'ten Mevlana'ya, Michael Jackson'dan Fuzuli'ye kadar dünyaya mâl olmuş ve efsaneleşmiş isimlerin sergilendiği müzede şu anda 56 heykel bulunuyor. Müze'nin fikir sahibi ve yapımcısı Jale Kuşhan'ın hedefi ise 100 heykel.
Haberler.com muhabiri Bilal Teymur, müze açılıp halk tarafından öğrenilmeye başladıktan bir süre müzeyi ziyaret etti ve bazı ziyaretçilerin görüşlerini aldı. Buna göre halkın bir kısmı müzede "dikkat çekici isimlerin" ve "çok fazla Rus'un" olmasından dolayı müzeyi "ideolojik" bulmuş.
"9 TANE RUS'A NE GEREK VARDI?"
Müzeyi arkadaşıyla beraber gezen üniversite öğrencisi, 21 yaşındaki Şakir Yıldız, ziyaretçi defterine yazdıklarını muhabirimizle paylaştı. Buna göre Yıldız, müzede bu kadar çok Rus olmasını doğru bulmamış. Yıldız, müzeyle ilgili izlenimlerini şu şekilde aktardı; "benim sayabildiğim kadarıyla 50'yi aşkın heykelden tam 9 tanesi Rus, neden? Mesela Leonid Brejnev diye birinin heykeliyle karşılaştım. Ben hayatımda böyle bir adamın ismini ne duydum, ne okudum. Sonra öğrendim ki "Komünist Parti Genel Sekreteriymiş", en uzun süre görev yapan kişiymiş. Ne alaka? Rusya'nın komünist partisinin en uzun süre görev yapan genel sekreterinden bize ne, kime ne? Bence Lenin ve Stalin bile gereksizken, ya da hiç olmazsa sadece bir tanesi yeterliyken Boris Yeltsin, Ivan Grozni gibi isimler bu müzeye girmeyi hak edecek kadar efsaneleşti mi, sormak lazım."
Mesleğini belirtmeyen, sadece ismini söylemekle yetinen Mücella Evrak ise müzedeki bazı isimleri dikkat çekici bulmuş. Bu nedenle müzenin "ideolojik" yapıldığını iddia ediyor. Şakir Yıldız'dan sonra Evrak, düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Müze çok güzel, emeği geçenlere teşekkür etmemek nankörlük olur ama benim ilk dikkatimi çeken, Fazıl Say ve Levent Kırca'nın heykelleri oldu. Hepimiz biliyoruz ki bu iki isim, Türkiye'de belli bir siyasi kanata yakınlığıyla öne çıkmış isimler. İnsan acaba bunlara sıra gelene kadar yer verilebilecek daha önemli Türk ve yabancı isimler yok muydu sorusunu düşünmeden edemiyor. Bence bu müze fazla ideolojik olmuş."
"GENEL GÖRÜŞ: MÜKEMMEL"
Müzeyi ziyaret eden vatandaşların genel görüşü ise müzenin mükemmel olduğu yönünde. Öğretmen Oktay Adnan ve ev hanımı Zeynep Bakıcı, müzeye yönelik olumlu düşüncelerini dile getirenlerden sadece iki tanesi. Ziyaretçi defterinde ise olumsuz düşüncelerin yazıldığı bir sayfaya rastlamak çok zor.