Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde korkutan patlama

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

Balkan Kültür Evi Faaliyetlerine Hızla Devam Ediyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna savaşını bitiren Dayton Anlaşması 17. yılında masaya yatırıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Seka arazisi içinde tahsis ettiği alanda hizmete giren Balkan Kültür Evi faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu'nun "Burada Balkan kültürünü, geleneğini ve tarihini gençlere en iyi şekilde anlatın" talimatıyla yola çıkan Balkan Kültür Evi, hafta sonunda bölgenin kaderini etkileyen Dayton Anlaşması'nı konu alan bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ve Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger, gençlere Dayton Anlaşması ve sonuçları hakkında geniş bilgi aktardı.

DAYTON ANLAŞMASI ANLATILDI

Hırvatistan ve Bosna savaşını bitiren anlaşma olarak bilinen Dayton Anlaşması 17. yılında Balkan Kültür Evi'nde masaya yatırıldı. Bal-Türk Genel Başkanı Dr. Bayram Çolakoğlu'nun ev sahipliğini yaptığı söyleşiye, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği eski Başkanı Habib Günay, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği üyeleri katıldı.

AKADEMİSYENLER BİLGİ VERDİ

'Dayton'dan Sonra Bosna-Hersek' konulu söyleşiye konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ve Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger katıldı.

DAYTON VE SONRASI

Söyleşide Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ve Doç.Dr.İrfan Kaya Ülger Dayton Antlaşması'ndan sonra Bosna Hersek'te meydana gelen karmaşık siyasi durum hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger genel olarak Balkan coğrafyasını ve Dayton Antlaşması'na kadar olan süreçte Yugoslavya'nın durumunu anlattı. Yrd. Doç.Dr. Caner Sancaktar ise Dayton antlaşmasından sonra Bosna Hersek'i ele aldı.

Gençlerin ilgiyle takip ettiği söyleşide, Ydr. Doç. Dr. Sancaktar, Dayton Anlaşması'nın Bosna-Hersek'i adeta milletlerarası bir manda yönetimine devrettiğini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Sancaktar, "Dayton Anlaşması, Bosna – Hersek'e kendi merkez bankası ya da anayasa mahkemesi başkanını seçtirmeyen, para basma yetkisi vermeyen, ülkeyi üniter ya da federatif bir devlet şekline kavuşturmayan bir anlayışla ortaya çıktı. Bosna için bugünkü durum eski Yugoslavya döneminden geridir. Dayton Antlaşması da ABD ve AB'nin taraflara dayatmasıdır. Hiç bir taraf antlaşmadan memnun değildir" dedi.

GENÇLERİN SORULARINI YANITLADI

Söyleşinin ardından İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği eski Başkanı Habib Günay öğrencilerin Bosna Hersek ile ilgili sorularını yanıtladı. Söyleşi, Pendik Bosna Sancak Derneği'nden Adnan Gülsunay'ın Bosna-Hersek'i konu alan fotoğraf gösterimi ile son buldu.

DAYTON ANLAŞMASI NEDİR?

Dayton Anlaşması, Hırvatistan ve Bosna Savaşı'nı sona erdiren antlaşmadır. O zamanki Bosna-Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç, Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ve Hırvatistan Devlet Başkanı Franjo Tudjman tarafından Kasım 1995'te ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınında uzlaşma sağlanmış ve 14 Aralık 1995'te de antlaşma resmen imzalanmıştır. Bu antlaşmanın arkasından 1996'da bölgelere NATO güçleri gönderilmiştir. Bu antlaşma ile Bosna Hersek kantonlara bölünmüş ve ülkenin %49'unu Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska) %51'ini Boşnak-Hırvat Federasyonu'nun (FBiH) kontrol etmesi öngörülmüştür. Ayrıca, Doğu Slavoniya'yı Hırvatistan'ın kontrol etmesi öngörülmüştür.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title