Balıkesir Tabip Odası Logosunu Yeniledi
Balıkesir Tabip Odası dijital ortamdaki renklendirme sırasında değişikliğe uğradığı gerekçesiyle logosu yeniledi.
Balıkesir Tabip Odası dijital ortamdaki renklendirme sırasında değişikliğe uğradığı gerekçesiyle logosu yeniledi. 1955 olarak bilinen kuruluş tarihinin de yapılan araştırmalar sonucu 1953'e çekildiği açıklandı.
Yönetim Kurulu'nun oybirliğiyle belirlediği yeni logo ile ilgili bilgiler veren Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Şahin, "Odamızın bugüne kadar resmi evraklarda kullandığı logosunun dijital renklendirmelerden dolayı renklerinde değişiklik olduğunu, ortasında bulunan ay yıldızın silindiğini ve kuruluş yıllarındaki logo ile farklılık gösterdiğini fark ettik. Yönetim Kurulu olarak oybirliğiyle logomuzu belirledik. Burada bir hilal, yeşil renkli iki yılan, kartalı simgeleyen iki kanat var. Yılanın sarılı olduğu sütunu da hayat ağacı olarak adlandırıyoruz. Hayat ağacının üzerinde de bayrağımızı simgeleyen ay yıldız bulunuyor" dedi. Türk Tabipler Birliği'nin ilk kuruluş yıllarında da logosunda ay-yıldız olduğunu öğrendiğini belirten Şahin, 'Kuva-yi Milliye şehri olan Balıkesir'imizde Kuva-yi Tıbbiye ruhuyla çalışan bir Tabip Odamız ve ona yakışan bir logomuz olsun istedikö dedi
KURULUŞ TARİHİ DE DEĞİŞTİ
Tabip Odası yönetim kurulunun yaptığı araştırma sonrası kuruluş tarihi de değişti. Başkan Şahin, "Odanın kuruluş tarihi 10 Mart 1955 olarak görünüyordu. Geçtiğimiz haftalarda elimizdeki mevcut arşivlerde tarama yaptık. Dr. Füsun Sayek tarafından hazırlanan ve 1998 yılında basılan 'Türk Tabipler Birliği Tarihe Giriş' isimli kitapta Balıkesir Tabip Odası'nın 18 Haziran 1953'de kurulduğu yazılıyor. Odamız ilk kuruluş aşamasında 'Balıkesir ve Çanakkale Tabip Odaları' adıyla bir çatı altında kurulmuş. İlk başkanı da Dr. Hulusi Tankurt olarak belirtilmiş. Yönetim kurulumuz logo ile birlikte kuruluş tarihini de oybirliği ile 18 Haziran 1953 olarak değiştirdi" diye konuştu.
SEMBOLLER VE ANLAMLARI
Tabip Odası logo üzerinde yer alan nesne ve hayvanların sembolize ettiği anlamları da açıkladı.
Yılan: Zıt anlamlar yüklenen bir canlı. Hem zehiri olan hem de zehri ilaç olarak kullanılan bir canlıdır. Bu nedenle yaşamdaki zıtlıkları sembolize eder. (Gençlik-yaşlılık, kadın-erkek, iyilik-kötülük, yaşam-ölüm). Yılan tıp sembolü olarak ilk kez Sümerler tarafından kullanılmıştır.
Yeşil renk: Gençliği ve yaşamı temsil eder.
Sütun: Yunan mitolojisinde sağlıklı yaşamı, Asklepios'un asasını temsil eder ve Yaşam Ağacı olarak adlandırılır. Aynı zamanda tıp eğitiminin ömür boyu süreceğini sembolize eder.
Kartal kanatları; Sümer mitolojisinde yer alan düşman canlılar olan yılan ve kartal arasında yapılmış olan barışı sembolize eder.