Balıkesir'de "Organ ve Doku Bağışı" Paneli
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) işbirliğiyle "Organ ve Doku Bağışı" paneli gerçekleştirildi.
Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) işbirliğiyle "Organ ve Doku Bağışı" paneli gerçekleştirildi.
BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi amfisinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz, organ ve doku naklinin dünyada kabul gören bir tedavi yöntemi olduğunu ve yapılan nakillerin çok olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığının resmi sitesinde belirtilen rakamlara göre 22 bin 607 hastanın böbrek, 2 bin 269 hastanın karaciğer nakli, 2 bin 604 hastanın kornea, 674 hastanın kalp nakli beklediğini hatırlatan Kocaöz, "Toplamda 54 bin 59 hasta organ ve doku nakli olmak için bekliyor. Organ ve doku nakli bekleyenler listesine her yıl 4 bin kişi eklenmektedir. Her yıl 2 bin kişi de organ nakli olmayı beklerken uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor." dedi.
Kocaöz, organ ve doku bağışına çok önem verdiklerini belirterek, bu konuya önem vermelerinin nedeninin, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ bağışı gerçekleştirebilme çabası olduğunu kaydetti.
Türkiye'de hala canlıdan canlıya organ nakline daha çok başvurulduğunu dile getiren İl Sağlık Müdürü Kocaöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2015 yılında, canlıdan 3 bin 447 nakil gerçekleştirilirken, kadavradan 472 nakil gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında ise, canlıdan bin 119, kadavradan sadece 198 nakil gerçekleştirilmiştir. Toplam nakiller içerisinde kadavradan nakillerin oranı oldukça düşüktür. Geçen yıl Balıkesir'de 73 beyin ölümü tespiti yapılmış, bu kişilerden 30'unun aileleri tarafından organları bağışlandı ve 79 kişiye can verildi. 2016 yılının başından bugüne kadar hastanelerimizde 29 beyin ölümü tespiti yapılmış, bu kişilerden 13'ünün aileleri tarafından organları bağışlanarak 33 kişinin hayatının kurtulmasına katkıda bulunmuşlardır."
Öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen sunumlarda, BAÜ Kornea Nakil Merkezi ile Böbrek Nakil Merkezinin çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Arif Kapuağası ise, Sağlık Bakanlığı TÜRKÖK projesi hakkında bilgi verdi.
Kapuağası, "TÜRKÖK faaliyetlerine 2013 yılında başladık. 18 ay gibi kısa bir zamanda 137 bin bağışçıya ulaştık. Hedefimiz her yıl 50 bin bağışçı sayısıyla 5 yılda 250 bin bağışçıya ulaşmak. Biz 18 ayda bu hedefin büyük bir kısmını gerçekleştirdik." dedi.
Panelin sonunda ölen yakınlarının organlarını bağışlayan ailelere ve koordinatörlere günün anısına hediye verildi.
Panele, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, BAÜ Rektörvekili Prof. Dr. İlter Kuş, Altıeylül Belediye Başkanı Zekayi Kafaoğlu, akedemisyenler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve öğrenciler katıldı.