Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Balıkesir'de 'Koruyucu Aile' Dramı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir’de biri zihinsel özürlü 2 çocuğun bakımını ve evlatlıklarını üstlenen koruyucu ailenin ve çocukların yaşadıkları dram yürek burkuyor.

Balıkesir'de biri zihinsel özürlü 2 çocuğun bakımını ve evlatlıklarını üstlenen koruyucu ailenin ve çocukların yaşadıkları dram yürek burkuyor.

Balıkesirli İlknur ve Murat Demir çifti, 6 yıl önce yurttan bir kız ve bir erkek çocuğu evlat edindi. Biyolojik olarak anne olamayan İlknur Demir, hayatında ilk defa anne olmanın heyecanı, gururunu ve güzelliğini tattı ancak eşinin iş yeriyle ilgili yapılan ihbarın ardından açılan kamu davası sonucu koruyucu aile statüleri kaldırıldı. Demir çiftinin 6 yıl boyunca öz evlatları gibi baktıkları iki çocuk da aileden alınarak yurda yerleştirildi.

"Dünyamız başımıza yıkıldı" diyen baba Murat Demir, iddiaların asılsız olduğunu, bunun için hukuk mücadelesi başlattıklarını ve mahkemeyi kazanarak aklandıklarını söyledi. Demir, Balıkesir Valiliğinin mahkeme kararını tebliğine rağmen, Bursa Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün bu kararı uygulamadığını söyledi. Demir, 30 günlük süre dolmasına rağmen çocukları geri verilmeyince Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü hakkında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Murat Demir, "6 yıldır iki tane çocuğumuza koruyucu ailelik yapıyoruz. 2012 yılında isimsiz, imzasız bir ihbar sonucu hayatımız karardı. Yüce Türk adaleti sayesinde aklandım. Çok ağır ithamlarda bulundular, hepsini temizledim. Benim bilgisayar tamir, bakım üzerine kendime ait iş yerim var. Yaklaşık 10 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum. 2012 yılının Mayıs ayında Murat Demir adına Balıkesir Emniyet Müdürlüğü internet sitesine çok ağır bir mail atıldı. İş yerimde arama, tarama yaptılar, bir müşteriye ait bilgisayarda müstehcen görüntüler çıkmış, açılan soruşturma ve kamu davası sonucu çocuklarımız elimizden alındı. Benimle hiçbir ilgisi olmadığı halde. Ben de hukuk mücadelesine girdim ve yüce Türk adaleti önünde aklandım. Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün bizim hakkımızda aldığı karara itiraz edip İdare Mahkemesi'ne dava açtım ve mahkeme il müdürlüğünün kararını iptal etti. Biz resmi başvurumuzu 12 Şubat 2014 tarihinde yaptık ve çocuklarımızı geri istedik. Balıkesir Valimiz bu bize çok yardımcı oldu. Valilik bizim koruyucu aileliğimizi tekrar yeniden başlattı fakat hala çocuksuz koruyucu aileyiz. Çocuklarımızı teslim etmediler. Şu anda hiçbir gerekçe de sunamadılar. Bursa Valiliğine başvurdum, orada vali yardımcısından da bu konu hakkında onay aldım. Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Hukuk Kurulu kararı olmadan çocukları veremeyeceklerini söylediler. Bize hiçbir şekilde yazılı bir belge vermediler. Davayı Balıkesir İdare Mahkemesi'ne açtım. Mahkeme haklılığımı yerinde gördü ve il müdürlüğünün aldıkları kararı iptal etti. 14 Mart 2014 tarihi mesai bitiminde kararın uygulama süresi sona erdi. Uygulamayınca ben de Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. Mahkeme kararına uymamakla çok büyük bir suç işleniyor. Anayasa ve İdare Yargılama Usul Kanunu'nda belirtilen maddelere göre mahkeme kararının uygulanmaması konusunda hiçbir mazeret yok" diye konuştu.

"OĞLUM BİZDEYKEN YÜZDE 50 ZİHİNSEL ENGELLİYDİ, BİZDEN AYIRDILAR, ZİHİNSEL ENGELİ YÜZDE 60 OLDU"

Gözyaşları dinmeyen İlknur Demir, anneliğinin haksız yere elinden alındığını, yargı kararına rağmen geriye kazandığı anneliğini çocuklarına kavuşarak tekrar yaşamak istediğini söyledi. Demir, "6 yıllık koruyucu aile idim. 1 yıl önce atılan bir iftira sonucu koruyucu aileliğimiz sonlandırıldı. Hukuk mücadelesine girdik ve kazandık. Adalet yerini buldu. İdare Mahkemesi kararının uygulanması için 30 günü dolduğu halde biz çocuklarımızı alamadık. Çocuklarımız buradan Bursa Sırameşeler'e nakledildi. Yasal işlem başlattık. Çocuklarımızdan 14 aydan beri ayrıyız. Çocukları 2008 yılında almıştık, kızım 2 yaşında, oğlum 3 yaşındaydı. Şu an biri 10 yaşında, diğeri 9 yaşında. 6 yıl koruyucu aileliğimiz oldu ve artık aile bütünlüğünü sağlamıştık. Bizim biyolojik çocuğumuz olmadığı için yuva ziyaretlerine gidiyordum. Bu ziyaretlerde koruyucu aileyi öğrendim, araştırdım ve koruyucu aile olabilmek için başvuruda bulunduk. Başvurumuz onaylandı. Önce kızımız ailemize katıldı, sonra oğlumuz aileye katıldı. Oğlum bizdeyken yüzde 50 zihinsel engelli idi, ama şu an yüzde 60 zihinsel engelli. ve bu arada da oğlum Bursa'da yurtta iken 1 yılda üç defa yurttan kaçtı. En son kaçışında trafik kazası geçirerek 10 gün hastanede yattı" dedi.

"ANNELİĞİM ELİMDEN ALINDI"

Acılı anne İlknur Demir ve eşi Murat Demir, evlerindeki çocuklarının odalarını ilk defa açtı. İlknur Demir, onlar yokken çocuklarının odalarının kapılarıyla konuştuğunu, odalarına girip eşyalarını koklayarak yavrularını içinde hissetmeye çalıştığını anlattı. Gözyaşlarına engel olamayan anne İlknur Demir, "Burası oğlumun odası. Sözün bittiği yer. Ben oğlumu istiyorum. Adalet yerini bulduysa ben evlatlarımı istiyorum. Oğluma çorap almıştım, bugün son gün olduğu için odalarına balonlar koyup süsledim. Sayın Başbakanımıza sesleniyorum, sayın bakanıma sesleniyorum; ben bir anneyim. 6 yıllık bir anneydim ve anneliğim elimden alındı. Ben bugün yine anne olacağım diye büyük hayaller içindeyim ama yine yok. Yeter artık, bu kadar ağır ithamlarla yargılandık ama hep dik durduk, hep basının önündeydik ama haklıydık, kendimizden şüphemiz yoktu. Mahkeme sonucunun böyle olacağına inanıyor ve biliyorduk zaten. Eşim böyle bir insan değil, biz öyle bir aile değiliz. Ne oldu şimdi? Mahkemenin verdiği kararla ilgili 30 günlük süre de sona erdi. Yine bir şey yok, yine boş, ne olacak bilmiyoruz. Bu odaya hiç girmedik çünkü kokusu gider. Hiç kimseyi sokmadım, özlediğim zaman girip kokluyorum" diyerek yetkililere seslendi.

MAHKEMEYİ KAZANDILAR, GÖRÜŞMELERİ YASAKLANDI

Çocuklarının odalarında eşyalarına bakıp koklayarak günlerini geçiren İlknur ve Murat Demir, Balıkesir İdare Mahkemesi'ne açtıkları davayı kazandıktan sonra, o ana kadar telefonla ve hafta sonları bir gün görüşebildikleri çocuklarıyla mahkeme kararından sonra bir daha görüşemediklerini söyledi. Murat Demir, "Eşim, çocuklar alındıktan sonra aylarca geceler boyu çocukların kapısıyla konuştu. Allah kimseye böyle bir acı vermesin. Biz 6 yıldır o çocuklara evlat diye baktık. Ummadığım, çok ağır suçlamalarla karşılaştım. Şehir dışından, Türkiye çapından inanılmaz destekler aldık ama çoğu dostum da kayboldu, arkadaşım dediğim insanlar bana selam vermekten çekindi. Yüce Türk adaleti gerçeği gördü, biz adaletin yerine getirilmesini istiyoruz. Valilerimizin de bu konuda kararı varken neden uygulanmadığına hala şaşıyoruz. Yetkililere sesleniyoruz, sesimizi duyun ve çocuklarımızı verin. Kızım bizden alındıktan 1 ay sonra Bursa'ya gitti, Bursa'dan hemen evlatlık olarak Rize'ye yollandı. Rize'deki aile sağ olsunlar, tüm suçlamalara rağmen kızımla bizi görüştürdü. Kızım onlara demiş ki 'Beni sevin, ama alışmayın, benim annem babam Balıkesir'de' demiş. Ben kızımı Karabiberim diye seviyordum. Orada yaklaşık 45 gün kaldı. Aile sağ olsun bizi hep görüştürdü. Kızımızı uyum sağlayamadığı için uçağa bindirip tekrar Bursa'ya yolladılar. Bizim çocuklarla görüşmemiz yasaktı. Sonra sağ olsunlar inisiyatif kullanarak bizi görüştürdüler. 1 yıl boyunca her pazar Balıkesir'den Bursa'ya gittik, çocuklarımızı gördük ancak mahkeme kararından sonra görüştürülmedik" dedi.

İlknur Demir de, "İdare Mahkemesi kararından sonra biz çocuklarımızı göremedik. Her akşam çocuklarımla 15'er dakika telefonla hafta içi her gün görüşüyorduk. Her pazar günü de kızımla oğlumun yanına gidiyorduk. Mahkemeyi kazandık, karar tebliğ edildi, ondan sonra görüştürülmedik, yasak getirildi" diyerek şaşkınlıklarını ve üzüntülerini ifade etti.

Bu arada, baba Murat Demir, kameranın önünde cep telefonundan Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yurdunu arayıp kızıyla görüşmek istedi. Telefona çıkan görevli, "Murat Bey kusura bakmayın, telefon bağlayamayacağım, telefonlar iptal olmuş sanırım, görüşmeniz yasaklanmış. Bu konuyu hafta içi mesai saatlerinde yetkililerle görüşün isterseniz. Telefonlar bağlanmayacak diye not düşülmüş. Görüş ve telefonlar yasaklanmış" şeklinde cevap verdi.

Baba Demir, emniyetin yaptığı soruşturmada, kendisinin başka Murat Demir isimleriyle karıştırıldığını iddia etti. Bu işte başkalarının da eli olduğunu savunan baba, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının da konuyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Emniyete yapılan ihbar mailinin sahibi ile de görüştüğünü kaydeden Murat Demir, "Ben mailin sahibiyle görüştüm. Bana, 'Abi ben seni tanımam, bu olayı internetten araştırdım, çok üzüldüm' dedi. IP onun adına çıkmış ama bu konu soruşturma kapsamında olduğu için bir şey söyleyemiyorum" dedi.

KORUYUCU AİLEYE ALMANYA'DAN DESTEK

Balıkesirli koruyucu ailenin yaşadığı mağduriyet ve dramı Almanya'daki Hamburg El Ele Derneği de kamuoyunun gündemine taşıdı. Türkiye'de de büyük yankı uyandıran bu konuya yönelik olarak Hamburg El Ele Derneği Başkanı Ali Akdemir de yaptığı açıklama ile Balıkesirli Demir çiftine destek verirken, çocukların yaşadığı mağduriyetin aileye teslim edilerek giderilmesini istedi.

Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin ise, kendilerinin mahkeme kararını Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne tebliğ ettiklerini söyledi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title