Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Balıkçılardan 'Kaçak Avlanma' Tepkisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmirli balıkçılar, son yıllarda artan kaçak avlanmaya tepki gösterdi.

İzmirli balıkçılar, son yıllarda artan kaçak avlanmaya tepki gösterdi.

Avlak alan ve balık çeşidi bakımından önemli bir konuma sahip olan İzmir'in Foça ilçesinde kaçak avlanmanın her geçen gün artması, ruhsatlı balıkçıları endişelendiriyor. Gün geçtikçe Foça'da balık stoklarının azaldığını ifade eden 54 yaşındaki balıkçı İsmail Ayyıldız, "Kaçak balıkçılığı illegal yollarla yapanlar, bilerek, hunharca ve vahşice yapıyor. Bilinçsizce yapılan bir şey değil, kısa sürede para kazanmak için yapıyorlar bunu" diye konuştu.

Kaçak balıkçılık yapanlar tarafından zaman zaman tehditler aldıklarını da söyleyen Ayyıldız, denetimlerin sıklaştırılması ve Sahil Güvenlik'e yapılan ihbarların hızla değerlendirilmesiyle yasal olmayan yollardan yapılan balıkçılığın önüne geçilebileceğini vurguladı.

Kaçak yollarla yapılan balıkçılığın sıkı denetimlerle önüne geçilebileceğini ifade eden Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ise, yasak avcılığın genellikle gece olduğunu, denetimlerin de gece yürütülmesi gerektiğini belirtti.

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser de, balıkçılık sektörünün ciddi sorunları olduğunu vurgulayarak, "Bilinçsiz ve illegal avcılık, balıkçılık sektörünün sürdürebilirlik anlayışından uzak olması, denizde balığın yakalanmasında ve piyasa satışında arz talep dengesinin kurulamaması, ülkemizde balığın yeterince tüketilmemesi ve AB müktesebatı çerçevesinde her gün yeni bir yenilikle karşılaşan balıkçılarımızın kısıtlı imkanlarıyla bu yeniliklere uyum sağlarken AB ülkesi balıkçılarının yararlandığı nimetlerden faydalanamaması gibi çeşitli başlıklar altında sıralayabiliriz" dedi.

Ruhsatlı balıkçıların tepkisine ortak olduklarını dile getiren Eser, genellikle körfezlerde, yani alan yasağı olan bölgelerde yapılan avcılıkla balıkların üreme alanlarını talan ederek sektörün geleceğinin yok edildiğini söyledi. Eser, sektörün sorunlarını şöyle dile getirdi:

"Sektörümüzün en önemli sorunu bana göre yasa dışı avcılıktır. Özellikle İzmir bölgemizde de son yıllarda artan illegal balık avcılığı maalesef bir türlü engellenememektedir. Bölgemizde kaçak avcılık yapan boyu küçük ama motoru güçlü tekneler, endüstriyel balıkçı dediğimiz ruhsatlı, resmi büyük trol teknelerimizin minyatürüdür. Halk arasında 'şebeke' diye bilinen bu teknelerin yaptığı avcılık türü tamamen yasadışıdır. Genelde körfezlerde, yani alan yasağı olan bölgelerde avlanan bu tekneler, popülasyonun yoğun olduğu, balık yatağı dediğimiz balığın ürediği sahaları talan ederek adeta sektörümüzün geleceğini yok etmektedirler. Kaçak avcılık yapan teknelerin sayısı özellikle endüstriyel balıkçılığın yasak olduğu dönemlerde çoğalır. Yasak döneminde doğal olarak piyasanın balık talebi yeteri kadar karşılanamamaktadır. Bu durumda da balığın değerinin çok daha üzerinde satılmasını kaçak avcılık yapan balıkçılar fırsat bilmektedir." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title