Haberler

Baksı Müzesinde "Vakıf ve Çocuk" Sergisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vakıf Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından "Vakıf ve Çocuk" temalı sergi açılışı gerçekleştirildi.

Vakıf Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından "Vakıf ve Çocuk" temalı sergi açılışı gerçekleştirildi.

Baksı Müzesi Çok Amaçlı Konferans Salonu'ndaki programa Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Sedat Ayyıldız, Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan, Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, davetliler ile öğrenciler katıldı.

Vali Odabaş, burada yaptığı konuşmada, vakıfların tarihinin insanlık tarihiyle başladığını söyledi.

Vakıfların aynı zamanda bir medeniyet olduğunu belirten Odabaş, "Tarihte vakıflar çok anlamlı ve önemli hizmetler yapmıştır. İslam dininde insanın hayırlı olanı insanlığa faydalı olan insanlardır. Bu aynı zamanda İslam'ın bir prensibidir." dedi.

Odabaş, bu düşünceden hareketle atalarımızın kendi öz sermayalerinden vakıflar kurduğunu ifade ederek, "İlelebet insanlığa hizmet sunabilecek akar oluşturarak vakıfların günümüze kadar gelmesini sağlamışlardır. Bu gelenek, bu kültür Osmanlı İmparatorluğumuzun yükselmesi döneminde yükselmiş, zayıflaması döneminde de zayıflamıştır. Ama bu kültür öyle gelişmiştir ki sivil toplum örgütleri, hayırsever insanlarımız bu vakıfları kurmuşlar, devletin görevi mesabesinde olan birçok görevi bu vakıflar aracılığı ile insanlığın hizmetine sunmuşlardır." diye konuştu.

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Ayyıldız ise vakıfların ilk kuruluşları hakkında bilgi vererek, vakıfın maddi karşılık beklemeden başkalarınıa yardım etmek gibi yüce bir düşüncenin ürünü olarak ortaya çıktığını ifade etti.

Allah rızası için kurulan vakıfların topluma sunduğu hizmetlerin yüzyıllar boyunca insanlığa hizmet ettiğine dikkat çeken Ayyıldız, "Geçmişte olduğu gibi bugünde şefkat, merhamet ve sevgi bağının geliştirilmesinin en güzel örnekleri vakıflarımız aracılığı ile gerçekleştirilmiştir." şeklinde konuştu.

Baksı Müzesi Kurucusu Koçan da Türk toplumunun genetik yapısında insanlara yardım etmek olduğunu belirterek, "Toplumumuzda, toplumsal hafızamızda, genetik hafızamızda aslında öteki insanları ağırlamak, mutlu etmek gibi köklü bir gelenek var. Bu çok değerli bir haslet." ifadelerini kullandı.

Vakıfların özellikle Selçuklular döneminde kurumsallaştığına dikkat çeken Koçan, "Bu kültür son derece genişleyen ve ideolojisini, inanç ve yaşadığı değerler sistemini mimariye ve sanatın öteki alanlarına yansıtan bir dönem, olağanüstü bir dönem." dedi.

Konuşmaların ardından Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Ayyıldız ile Vali Odabaş, Baksı Kültür Sanat Vakfı ve Baksı Müzesi Kurucusu Koçan'a plaket verdi.

Program, Baksı Müzesi atölyesindeki serginin gezilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close