Bakır Kadınların Elinde Hayat Bulacak
Afganistan'dan Erzincan'a gönderilen sığınmacılara balık yemesi değil, tutması öğretiliyor.
Afganistan'dan Taliban baskısı ve savaş yüzünden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Birleşmiş Milletler aracılığı ile Erzincan'a gönderilen sığınmacılara balık yemesi değil, tutması öğretiliyor. Bakırı ile ünlü Erzincan'da 25 Afganlı kadın, 'Bakır El İşlemeciliği Kursu'na alındı. Bakır işçiliğini öğrenen Afganlı kadınlara istihdam kapısı açılacak.
Erzincan'da 657 Afganistan uyruklu sığınmacıların topluma adapte olması ve sosyal hayatın içerisinde yer almaları amacıyla, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nun organizasyonu ile kadınlara yönelik 'Bakır El İşlemeciliği' kursu açıldı. Kursta kadınlara Erzincan'ın meşhur bakır işlemeciliği sanatının incelikleri öğretiliyor. Genelde erkekler tarafından yapılan bakır işlemeciliği, artık Afganlı bayanların elinden hayat bulacak.
Yaklaşık 15 gün önce başlayan ve haftanın her günü 4 saat kurs gören kadınlar, toplamda 248 saatin ardından kursu tamamlayacak. İki ve 8 ay önce Erzincan'a gelen kursiyerler, kendilerinin böyle bir kursa alınmasına çok sevindiklerini belirterek, 'Burada bir sanat öğreniyoruz. Zor gibi görünse de kurs öğretmenimizin sayesinde çoğu şeyi öğrendik. İnşallah başarılı olacağız dediler.
Ağustos ayının sonunda tamamlanacak olan 'Bakır El İşleme' kursunu ziyaret eden Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman yapılan çalışmaları inceledi. Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Afganistan'dan gelen sığınmacıları en iyi şekilde konuk ettiklerini belirterek şöyle konuştu Misafirlerimize Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi olarak bugüne kadar değişik kanallardan elde ettiğimiz yardımları ve kendi öz kaynaklarımızı vererek, yardımcı olmaya çalıştık. Kendileri de bulabildikleri özellikle tarla ve benzeri işlerde çalışarak geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak bu kişilere en az 225 lira olmak üzere her aileye, nüfus sayısına göre belirlenerek yardım yapılıyor. Misafirlerimizin ülkeden ne zaman ayrılacak diye bir takvim yok. Birleşmiş Milletler tarafından sığınma talepleri kabul edilene kadar burada kalacaklar. Bunların geçimlerini temin etme bakımında devletin imkanları dışında bir meslek edindirelim diye yola çıktık. İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube tarafından hazırlanan proje çerçevesinde 25 kadına bakır işleme kursu veriyoruz.
Sığınmacılara yönelik düzenlenen kursun Türkiye'de örnek olacağına inandığını belirten Vali Vekili Abdullah Çiftçi, bakır işlemeciliği kursuna katılan kadınların meslek edindikten sonra onlara yardımcı olmaya devam edeceklerini söyledi. Çiftçi, Afganlı kadınların, ürettikleri malzemeleri buradaki bakırcılara satarak ya da onlardan hizmet satın alma yoluyla iş alarak geçimlerini temin etme yoluna gideceklerini vurgulayarak, sığınmacıların balık yemekten çok, balık tutmayı öğreneceklerini açıkladı.