Haberler

Bakeş'ten Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos'a Mektup Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Batı Trakya'da Müslüman vatandaşların hakları ve dini özgürlükleri ihlal edilerek, Türk kimlik ve kültürü baskı altında tutulmaya çalışılıyor"

Batı Trakya Azınlığı Eğitim ve Kültür Şirketi BAKEŞ (PEKEM), Batı Trakya'da Müslüman vatandaşların haklarının ve dini özgürlüklerinin ihlal edildiğini, Türk kimlik ve kültürünün baskı altında tutulmaya çalışıldığını bildirdi.

BAKEŞ, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos'a gönderdiği bir mektupta, Yunan bakanın kısa bir süre önce Altın Şafak Partisi'nin, Batı Trakya'da "Pomak ve Romanların para karşılığında Türkleştirildikleri" iddiasını içeren soru önergesine cevap olarak parlamentoya sunduğu belgede Türk azınlıkla ilgili ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

BAKEŞ'in yanı sıra diğer Türk azınlık kurum ve kuruluşları tarafından da imzalanan, azınlıkların sorunlarının kapsamlı şekilde yansıtıldığı mektupta, Altın Şafak'ın soru önergesindeki ifadelerin esasen bir tespit değil, sadece bir iddiadan ibaret olduğu vurgulanarak, azınlık toplumunun hiçbir baskı ve yönlendirme altında bulunmaksızın etnik kimliğini "Türk" olarak tanımladığı aktarıldı.

Batı Trakya'da,  adlarında "Pomak" ve "Roman" sözcüklerini içeren derneklerin kurulmaları teşvik edilirken, buna mukabil "Türk" sözcüğünün kullanıldığı derneklerin kapatıldıkları ya da kurulmalarının engellendiği belirtilen mektupta, şu ifadelere yer verildi:

"Bu konuda AİHM kararlarının bile uygulanmadığı dikkate alındığında, Trakya'da aslında Türk etnik kimliği ve kültürünün baskı altında tutulmaya çalışıldığı açıkça görülmektedir. Bölgemizi ziyaret eden çeşitli Avrupa heyetleri İskeçe Türk Birliği'ni ziyaret ettiklerinde kapıdan girerken dernek tabelasının asılı bulunduğu yerin neden boş olduğunu sormaktadırlar. Bizler, Yunan ve AB vatandaşları olarak, ülkemizde adlarında 'Türk' sözcüğü geçen derneklerin kapatıldıklarını ya da kuruluş dilekçelerinin kabul edilmediğini söylerken, samimiyetle arz ediyoruz, utanmaktayız."

Venizelos'un meclise sunduğu belgede kullandığı, "Yunanistan, diğer hususların yanı sıra Müslüman vatandaşlarının haklarına ve dini özgürlüklerine saygı duymaktadır" ifadelerin Batı Trakya'daki uygulamalarla doğrulanmadığına değinilen mektupta şöyle denildi:

"Seçtiğimiz müftüleri devletimiz tanımamaktadır. Devletimizin tayin ettiği müftülere ise bizler itibar etmemekteyiz. Vakıflarımızı yöneten idare heyetleri cunta döneminden bu yana tayinle işbaşına gelmektedirler. Türkçe-Yunanca azınlık anaokulları açılması talebimiz dikkate alınmamaktadır. Mevcut iki azınlık ortaokul ve lisenin ihtiyaca yanıt vermediği ortadadır. Ancak ilave azınlık ortaokul-lisesi açma taleplerimizi de yetkili makamlarımız görmezden gelmektedirler. Geçen yıl ilgili Bakanlıktan ruhsat izni çıkan iki cenaze aracı dahi bize çok görülmüş, söz konusu izin sonradan iptal edilmiştir."

Mektupta, Yunanistan'da 2007'de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisi nedeniyle uygulamaya konulmayan ve "imam yasası" olarak da bilinen yasanın iptal edilmesi için Venizelos'un desteği istendi. Söz konusu yasanın Türk azınlığın görüşleri alınmadan hazırlandığı ve azınlık milletvekillerinin ısrarla karşı çıkmalarına rağmen parlamentodan geçirildiği aktarılan mektupta, "Bu yasanın uygulanmaması ve bu vahim yanlıştan yol yakınken dönülmesi için kişisel desteğinizi esirgememenizi şükranla karşılayacağız" değerlendirmesinde bulunuldu.

Venizelos, kısa bir süre önce, Altın Şafak Partisi'nin parlamento temsilcisi Hristos Pappas'ın, Batı Trakya'da "Pomak ve Romanların para karşılığında Türkleştirildikleri" iddiasını içeren soru önergesine cevap olarak parlamentoya gönderdiği belgede, Atina'nın, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın dini özgürlüklerine ve haklarına tamamen saygılı olarak, Lozan Antlaşması'ndan kaynaklanan yükümlülüklerini tutarlı bir şekilde yerine getirdiğini iddia etmişti - Gümülcine

Kaynak: AA / Güncel
title
Close