Bakanlar Kurulu'na Başkanlık Eden Cumhurbaşkanları
Bakanlar Kurulu'nu 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplayacağını açıklayan Erdoğan'dan önce 5 cumhurbaşkanı kabine toplantısına başkanlık ederek, Anayasa'nın kendilerine tanıdığı bu görev ve yetkiyi kullandı Eski cumhurbaşkanları Gürsel, Korutürk, Evren, Özal ve Demirel de Bakanlar Kurulu'na başkanlık ettti Sekizinci Cumhurbaşkanı Özal'ın 7 defa başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nu, Yedinci Cumhurbaşkanı Evren 4, Dördüncü Cumhurbaşkanı Gürsel, Altıncı Cumhurbaşkanı Korutürk ve Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel 2'şer kez topladı.
KADİR KARAKUŞ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan önce eski cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel de Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti.
Bakanlar Kurulu'nu 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplayacağını açıklayan Erdoğan'dan önce 5 cumhurbaşkanı da kabine toplantısına başkanlık ederek, Anayasa'nın 104. maddesinin kendilerine tanıdığı bu görev ve yetkiyi kullandı.
AA arşivinden derlenen bilgilere göre, Erdoğan, çok partili hayata geçişin ardından Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek 6'ncı cumhurbaşkanı olacak.
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 7 defa başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nu, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren 4, Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 2'şer kez kendi başkanlığında topladı.
Türkiye'nin Dördüncü Cumhurbaşkanı Gürsel, görev süresi boyunca Bakanlar Kurulu'na iki kez başkanlık yapmış ve 1962'de dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün kabinesinin toplantısına katılmıştı. Gürsel'in başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'ndan Başbakan İnönü, başbakan yardımcıları Turhan Feyzioğlu ve Hasan Dinçer'in yer aldığı fotoğraf karesi arşivlerdeki yerini aldı.
Cemal Gürsel, 5 Nisan 1964 tarihinde de Bakanlar Kurulu'nu Çankaya Köşkü'nde topladı. Bu toplantıya dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve bakanlar kurulu üyelerinin dışında dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Fuat Bayramoğlu'nun da katıldığı, o günün haberlerinde yer alıyor.
-Kıbrıs gündemli Bakanlar Kurulu
Gürsel'in ardından cumhurbaşkanı olan Cevdet Sunay, Anayasa'nın kendisine verdiği Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme yetkisini kullanmazken, Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ise 24 Temmuz ve 9 Aralık 1974 tarihlerinde Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Kıbrıs konusunun gündemde olduğu 24 Temmuz 1974 tarihindeki Bakanlar Kurulu'na 45 dakika başkanlık eden Korutürk, toplantı çıkışında "Hiçbir kimse, hiçbir devlet, Kıbrıs buhranı vesilesiyle Türkiye üzerinden kendi çıkarını sağlamak için Türkiye'yi oyuna getiremeyecektir" açıklamasında bulundu.
Korutürk, 9 Aralık 1974 tarihinde de Bakanlar Kurulu'na başkanlık ederek, 16 dakikalık konuşma yaptı. "Her hafta başbakanların bana, hükümet işleri hakkında verilen izahatı, bugün Bakanlar Kurulu toplantısında başbakan lisanından ve gerekirse, bakanların şahsen verecekleri şekilde dinlemek istedim" diyen Korutürk, 2,5 saat başkanlık ettiği toplantıda Başbakan Sadi Irmak ve ilgili bakanlardan bilgi aldığını söyledi.
-Kenan Evren başkanlığındaki kabine toplantıları
Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren de dört kez Bakanlar Kurulu'nu topladı.
Evren, Turgut Özal'ın başbakan olduğu 23 Şubat 1988 tarihinde Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etmişti. Evren, toplantı öncesinde, Anayasa'nın 121. maddesinin son fıkrası uyarınca olağanüstü hal bölgesiyle ilgili kanun hükmünde kararnamelerin (KHK), cumhurbaşkanlığının başkanlık edeceği Bakanlar Kurulu'nda çıkabileceği hükmü uyarınca Kurul toplantısına başkanlık ettiğini belirterek, "Toplantının maksadı budur, başka bir maksat yoktur, her taşın altından muhakkak bir şey aramayın. Bazen tesadüfler üst üste geliyor, zannetmeyiniz ki burada son günlerde basında yer alan konular görüşülecektir. Hayır ben bunun için toplamadım Bakanlar Kurulu'nu" açıklamasında bulundu.
Evren'in katıldığı bu toplantıda, askeri cezaevlerindeki hükümlülerin, sivil cezaevlerine naklini öngören KHK görüşüldü.
Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 6 Kasım 1985 tarihinde Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Bu toplantıda, 8 ilde sıkıyönetimin kaldırılması ve 16 ilde olağanüstü hal uygulamasına 4 ay daha devam edilmesine ilişkin Milli Güvenlik Kurulu kararına uyulmasına ve uyuşturucu maddelerle ilgili bir yasa tasarısı kabul edilerek, TBMM'ye sevkedilmesine karar verildi.
Evren, 12 Mart 1986'ta kabineyi Çankaya Köşkü'nde topladı.
Kenan Evren, görevinden ayrılmadan kısa süre önce de 30 Ekim 1989'de de Başbakanlık Merkez Bina'da Bakanlar Kurulu'na başkanlık yaptı.
-Turgut Özal başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantıları
Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal da AA arşivine göre ilk defa Yıldırım Akbulut'un başbakanlığı sırasında 9 Nisan 1990'da Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti. Bakanlar Kurulu'na 7 kez olmak üzere, en fazla başkanlık eden Özal, sırasıyla 8 Ağustos 1990, 11 Ekim 1990, 15 Aralık 1990, 13 Ocak 1991, 27 Ağustos 1992 ve son olarak 4 Mart 1993 tarihindeki Bakanlar Kurulu'na başkanlık etti.
Cumhurbaşkanı Özal'ın, 13 Ocak 1991'deki Bakanlar Kurulu'na katılması o dönem gazetelerde "Özal baskını" olarak haberleştirildi. Dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da başlayan Bakanlar Kurulu toplantısına habersiz bir şekilde katılan Özal, toplantıya başkanlık yaptı.
Özal, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütü PKK'nın saldırılarının artması üzerine 27 Ağustos 1992 tarihinde Diyarbakır'a giderek, Başbakan Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümeti burada topladı. Aynı gün Milli Güvenlik Kurulu toplantısı da Diyarbakır'da Özal başkanlığında gerçekleştirildi.
-Cumhurbaşkanı Demirel'in Bakanlar Kurulu toplantıları
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de Bakanlar Kurulu'na iki kez başkanlık etti.
Demirel, ilk kez 24 Mayıs 1993'te ve görev süresinin dolduğu 16 Mayıs 2000'den kısa süre önce dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in daveti üzerine Bakanlar Kurulu'na Başbakanlık Merkez Bina'da başkanlık yaptı.
Demirel'in başkanlık ettiği ilk Bakanlar Kurulu saat 22.00'da başladı. Toplantıda, Milli Güvenlik Kurulunun, "olağanüstü hal bölgesinde terör örgütüne katılan ancak kan dökmeyenlerin teslim olmaları halinde, haklarında kovuşturma yapılmaması ve diğer terör örgütü mensuplarının durumlarının da bu anlayış içinde ele alınmasına yönelik" tavsiye kararına ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması kararlaştırıldı.
Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Onbirinci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa'nın kendilerine verdiği Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme yetkisini, görev süreleri boyunca kullanmadı. - Ankara