Bakan Yıldız: İçeride 11 Bin Ton Su Var
Bakan Taner Yıldız, maden faciasıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Yıldız, "Suyun yükselme seviyesi durdu. İçeride 10-11 bin ton su var." dedi.
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler dün sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı. 16 işçi havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kendi çabalarıyla kurtuldu. 18 işçi ise arada kaldı. TTK'ya ait kurtarma ekipleriyle, AFAD ekibi bölgede çalışmalara başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 'Ahtapot' adlı su tahliye cihazını gönderdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta 11 bin ton su olduğunu belirterek, "Zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım." dedi. Sabaha karşı madendeki su seviyesi düşmeye başladı.
SAAT 04:20
"SU SEVİYESİ DÜŞMEYE BAŞLADI"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı kömür madenindeki su seviyesinin düşmeye başladığını söyledi.
Yıldız yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Dalgıçlarımız çalışmalırına devam ediyor, henüz nihayetlendirmedi. Dalgıç pompalarımızdan ve yeni kurduğumuz pompalardan verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyelerde olmasa da suyun düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine doğru dönmüş olması sevindirici bir haber. Su seviyesini düşürmek için gayret ediyoruz. En az 3 tane daha derin kuyu pompası bağlayacağız. 10 - 12 bin tonluk suyu daha çabuk eritebiliyor olmamız lazım. Bunların saatlik performanslarını da takip ediyoruz."
Yeni jeneratörlerle bölgenin 250 kW'lık mevcut kurulu gücünün 6 katıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Yıldız, çok daha seri şekilde su seviyesini düşürmeye gayret edeceklerini vurguladı.
İki saat içinde bir derin kuyu pompası daha bağlayacaklarını dile getiren Yıldız, "10-12 bin tonluk suyu daha hızlı eritebiliyor olmamız lazım. Saatlik performansları anlık olarak takip ediyoruz. Gün aydınlandığında bir merhale kat etmemiz, bir seviyeye gelmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.
SAAT 00:40
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 00.40 sıralarında yaptığı açıklamada zaman zaman değişkenlik gösterse de suyun yükselme seviyesinin durduğunu ve su tahliye çalışmalarının 3 vardiya halinde sabaha kadar devam edeceğini belirtti.
"4 DALGICIMIZ GELDİ"
18 işçinin hala maden ocağında mahsur kaldığını ifade eden Bakan Yıldız, "4 dalgıcımız geldi. Sabaha kadar çalışmalar sürecek. Biz olabildiğince en hızlı şekilde suyun tahliyesini gerçekleştirmemiz lazım. 10 bin ton civarında 11 bin ton civarında su bulunuyor. Bu ciddi miktar var. Yakyaşık 180 ila 200 ton saatte tahliye edebilen en az üç pompa ile çalışıp diğer illerden gelen pompalarla bunu tahliye etmeye zorluyoruz. Her geçen zaman aleyhizime işliyor. İşçi kardeşlerimize ulaşabilmek için bu suyun tahliye etmemiz gerek" dedi.
"SUYUN TAHLİYE EDİLMESİ GEREK"
Bakan Yıldız, "Suyun tahliye edilmesi gerekir. Maden ocağında bıraktığınız gibi kalmıyor. İçerdeki suyun ocaktaki tavan ve taban malzemelerinde gevşemeler başlıyor. Çok su içinde kalması da doğru değil. Hem teknik acıdan, hem de işçi kardeşlerimizin acısından doğru değil" ifadelerini kullandı.
Gazla ilgili çalışmayı etkileyecek tehditin bulunmadığını söyleyen Bakan Taner Yıldız, "Çalışmayı aksatacak gaz seviyesi oluşmadı. Asıl tehdit unsurunun su olduğunu söylememiz lazım. Suyun bir maden ocağını basması, nadir de olsa bundan önce olmuş. Gaz salmayan bir hadise. Gazla ilgili çalışmayı etkileyecek tehdit söz konusu değil" açıklamasını yaptı.
BAKAN ÇELİK: BU MADEN 2 KEZ DENETLENMİŞ
Çalışma Bakanı Faruk Çelik de denetimlerle ilgili gelen bir soru üzerine; "Tehlikeli yerlerde bizim çalışmalarımız devam ediyor. Bu tür çalışma alanlarında gereken denetimler yaplılıyor. Bu maden de 2 kez denetlenmiş. Haziran'da yapılan denetim 8 kusur bulunmuş ve kapatmaya lüzum olmayan eksikler olduğu için kapatmaya lüzum görülmedi." dedi.
"AŞAĞIDA NE İLE KARŞILAŞACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da "Baraj gölünden suyun buraya geçtiği yönünde bir söylenti var. Bu doğru değiL 50 kotluk bir mesafe var. Bunu mükün görmüyoruz. Zaman konusunda net birşey söyleyemiyoruz. Çünkü aşağı da ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz." dedi.
İŞTE BAKANLAR'IN DAHA ÖNCE YAPTIKLARI AÇIKLAMALAR:
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Karaman'da yaşanan ve su basması sonucu 18 işçinin mahsur kaldığı madene giden Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklamalarda bulundu. Bakan Taner Yıldız, "Zaman aleyhimize işliyor. İşçilerimiz tehlike noktada ve kurtarmak için gerekenler yapılıyor. Sular 2 saatte bir yükseliyor." dedi." dedi.
"10 BİN TON SU"
Bakan Yıldız madendeki su miktarını da açıkladı. Yıldız, "Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda." dedi.
İKİNCİ KEZ KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ: SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN ÜZERİNDE
Bakan Taner Yıldız, Kriz merkezinde inceelemelerde bulunurken bölge çıkan spekülatif haerlerden sonra ikinci kez kamelar karşısına geçerek "Bölgede 2 maden şu kapalı gerekli şartları taşımadığı için söz konusu maden için de söylebileceğimiz şey gerekli şartları taşımadığı için 3 hafta kapatılmış ve ardından yapılan çalışmalar ve görüşmeler neticesinde açılmıştır. İşçilerimiz su seviyesinin altında ve bizi korkutan ve canımızı çok sıkan olay bu. Burada memnuniyet verici bir durum yok." ifadelerini kullandı.
BAKANLAR MADENE GİRDİ
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılmaz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik göçük olan madenin girişinde inceleme yapmak istedi. Bakanlar baret takıp madenin girişine gitti.
"18 İŞÇİMİZ SULAR ALTINDA"
Taner Yıldız, "Şu an 18 işçi kardeşimizin yer altına bulunduğu bir ocaktayız. Tamamen özel bir işletme ve bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz" dedi.
"SUYUN NEREDEN GELDİĞİ BELLİ DEĞİL"
"Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynakladı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız." şeklinde
"ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR"
Taner Yıldız, "Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Su da 2 saatte bir yükseliyor." ifadelerini kullandı.
3 BAKANDAN AÇIKLAMA
Krizi merkezinde incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bölgede çıkan 1 işçi kurtarıldı, haberlerinden sonra kameraların karşısına geçerek haberin doğru olmadığını belirterek açıklamalarda bulundular.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Amacımız pompalrın deşarj edilmesini sağlamak. Elimizdeki kodlar suyun seviyesinin bazı noktalara geldiğini geldiğini öğreniyoruz. Mersin, Karaman, Konya Ermenek'ten ihtiyacımız olan kabloların sevkiyatı yapıldı. Daha güçlü pompaların sevkiyatı yapılıyor. Onların ulaşması ile daha hızlı ilerleme sağlayacağız." şeklinde konuştu.
"CANIMIZ ÇOK SIKKIN"
Yıldız, "Bölgede 2 maden şu kapalı gerekli şartları taşımadığı için söz konusu maden için de söylebileceğimiz şey gerekli şartları taşımadığı için 3 hafta kapatılmış ve ardından yapılan çalışmalar ve görüşmeler neticesinde açılmıştır. İşçilerimiz su seviyesinin altında ve bizi korkutan ve canımızı çok sıkan olay bu." şeklinde konuştu.
ELVAN: HER ŞEY SEFERBER EDİLDİ
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, "Çok üzücü bir hadise. Öğlen saatlerinde yemek yerlerken yaşanıyor. Bizim burada öncelikli amacımız içerideki suyu boşaltmak ve kardeşlerimizi kurtarmak. Buaraya mobil istasyon kuruyoruz. İhtiyaç olursa her şey seferber edildi." ifadelerini kullanıldı.
ÇELİK: 18 KARDEŞİMİZİ İÇERİDE
Çalışma Bakanı Çelik, "Söz konusu maden ile ilgili 180 işçinin siğortalı olarak kayıtlı bizim sistemimizde görünüyor. 18 kardeşimizin içeride olduğu bilgisi kesinleşti. İnşallah kardeşlerimize sağ salim ulaşırız." dedi.
DAKİKA DAKİKA MADEN FACİASINDA YAŞANANLAR:
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle 18 işçinin işçinin mahsur kaldığı bildirildi.
Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında. 25 arkadaşımız dışarda diyebiliriz. Şu anda bildiğimiz bu. Hem AFAD hem de Taşkömürü İşletmeleri ekip sevk etti." dedi.
İlçeye bağlı Güneyyurt beldesinde faaliyet gösteren özel sektöre ait ocakta meydana gelen olayın ardından çok sayıda itfaiye, arama kurtarma ve sağlık ekibinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.
MADEN YETKİLİSİ: 26 İŞÇİDEN 8'İ KAÇMIŞ
CNN TÜRK'e konuşan maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, 12.15'te bacadan su akmaya başladığını ve şu an madenin 50 metresinin su altında olduğunu söyledi.
Madende 18 işçinin mahsur kaldığını belirten Uyar, "Su akmaya başlayında 26 kişiden 8'i kaçmış diğerleri tehlike görmemiş" ifadelerini kullandı.
MADEN 15 GÜN ÖNCE AÇILMIŞ
Şahin Uyar ayrıca, "Maden yeni yasadan sonra 1 ay kapalı kaldı, 15 gün önce yeniden açılmıştı" dedi.
"ÖNGÖRÜLEMEYEN MADEN KAZASI"
Mahsur kalan işçilerle henüz irtibat kurulamadığını kaydeden Uyar, yeraltı suyunun birden bire boşalmasıyla meydana gelen olayın 'öngörülemeyen maden kazası' olduğu görüşünü savundu.
"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş'ın ise tek söyleyebildiği "Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah'tan ümit kesilmez" oldu.
BÖLGEDE SENDİKA YETKİLİSİ YOK
Türkiye Maden İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de konuyla ilgili Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanına ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, sendikanın orada bir yetkilisinin bulunmadığı bilgisini verdi.
O MADEN HAS ŞEKERLER MADENCİLİK'İN
Yiğit, Madenin Has Şekerler Madencilik İşletmesi'ne ait küçük bir ocak olduğunu belirtti.
GÖNÜLLÜLER ORDUSU
Bölgede çalışan tüm madenciler olay yerine gelerek gönüllü olarak arama-kurtarma çalışmalarına katılmak istedi. Ocaktaki suyun boşaltılması için dev plastik borular getirildi.
ÖĞLE YEMEĞİNİ OCAĞIN İÇİNDE YEDİKLERİ İÇİN MAHSUR KALDILAR
Olayın meydana geldiği maden ocağının yakınındaki bir maden ocağında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi ise, " Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasında idi ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yukarı çıkmış olsalarda mahsur kalmayabilirdi" dedi.
MADEN OCAĞINA 9 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANMIŞ
18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu yıl 19- 20 Haziran tarihlerinde yapılan denetimde, 'madenin kapatılmasını gerektirmeyen eksikliklerden' dolayı 9 bin lira idari para cezası uygulandığı ortaya çıktı.
ŞİRKETİN SAHİBİ ESKİ BELEDİYE BAŞKANI
Ermenek Cumhuriyet Savcılığı Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait kömür ocağında 18 işçinin mahsur kaldığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.
Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin sahibi Saffet Uyar'ın 1994 yılından 2009 yılına kadar üç dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yaptığı, 2009 seçimlerinde yeniden aday olduğu ancak kazanamadığı belirtildi.
GÖÇÜK ALTINDAKİ İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ
Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesinde maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, göçük altındaki galeride biriken suyun tahliye çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli" dedi.
Vali Murat Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocaktaki galeride ciddi su birikintisi olduğunu söyledi.
Koca, "Galerideki suyun tahliye çalışmaları sürüyor. Göçük altında 18-20 işçi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların isimleri belli. AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri de yolda" diye konuştu.
TSK İKİ UÇAK VE HELİKOPTER GÖREVLENDİRDİ
Türk Silahlı Kuvvetlerince, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi.
Alınan bilgiye göre, TSK tarafından Zonguldak ve Kütahya'dan arama-kurtarma çalışmalarına katılacak AFAD ekiplerinin bölgeye ulaştırılması için iki askeri uçak görevlendirildi.
Askeri uçakların Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'ne inmelerinin ardından AFAD ekipleri askeri helikopterle Ermenek'e sevk edilecek.
Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığınca da iki komando timi arama-kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine sevk edildi.
21 AMBULANS İLE 4 UMKE EKİBİ GÖREVLENDİRİLDİ
Sağlık Bakanlığınca, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerle ilgili olay yerine 21 ambulansla 4 UMKE ekibi görevlendirildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenek'teki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarıyla ilgili olay yerine 21, 112 ambulansı ile 4 UMKE ekibi gönderildiği bildirildi.
Konya'da helikopter ambulansın tedbir amaçlı bekletildiği belirtilen açıklamada olay yerinde üç anestezi uzmanı, 2 anestezi teknisyeni ile birer dahiliye, ortopedi ve genel cerrahi uzmanı olmak üzere 87 sağlık personelinin görev yaptığı kaydedildi.
AFAD: TAHLİYE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkisindeki özel bir linyit kömürü madeninde, su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarının saat 12.50'de ulaştığı bildirildi.
İhbar üzerine arama-kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin olay yerine sevk edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı."
AFAD ekiplerinin olay yerindeki çalışmalarının devam ettiği belirtilen açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın çalışmaları yerinden yönetmek üzere bölgeye gittiği bilgisi de yer aldı.
BAKAN YILDIZ VE ELVAN MADEN OCAĞINDA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek ilçesindeki olayın yaşandığı maden ocağına geldi.
Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Olayı haber aldıktan sonra helikopterle Ermenek'e gelen Yıldız ve Elvan, ardından karayoluyla maden ocağına geçti.
Kardeşi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaş, Bakan Elvan'ın boynuna sarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaşlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Bu sırada baygınlık geçiren vatandaşa, sağlık ekipleri müdahale etti.
Yıldız ve Elvan, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yapıyor.
Öte yandan Ermenek ilçesine gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de karayoluyla maden ocağına doğru hareket ettiği bildirildi.
CHP DE HEYET GÖNDERECEK
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.
AFAD BAŞKANI OPERASYONU YÖNETMEK İÇİN YOLA ÇIKTI
AFAD Başkanı Fuat Oktay, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılan 206 kişilik ekibi yerinden yönetmek üzere olay yerine hareket etti.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, AFAD Başkanı Oktay'ın, müdahale çalışmalarına katılan 206 kişilik ekibi yerinden yönetmek üzere olay yerine hareket ettiği belirtildi.
Kömür madeninden gelen bilgiler üzerine, AFAD koordinasyonundaki ekiplerin müdahale çalışmalarına başladığı kaydedilen açıklamada, Karaman, Konya, Mersin, Adana Zonguldak ve Kütahya'dan arama kurtarma ekiplerinin de bölgeye sevk edildiği bilgisi verildi.
Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İtfaiye Dairesi Başkanlığından, 5 araç, 25 personel ve 1 K-9 özel eğitimli köpekten oluşan arama-kurtarma ekibinin, Ermenek'e hareket ettiği bildirildi.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ "AHTAPOT"U BÖLGEYE GÖNDERİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa, su tahliye aracı "AHTAPOT"u gönderiyor.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaman'daki maden ocağında görev alacak AHTAPOT, 10 kilometre mesafeye saatte 540 bin litre su tahliye edebiliyor.
Maden ocağında meydana gelen su baskınındaki tahliye çalışmalarında 5 personel görev yapacak.
TTK'DAN 20 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİ YOLA ÇIKTI
Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 20 kişilik ekip, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.
TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkan Vekili ve ekip başı Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, talimat üzerine kuruma bağlı Kozlu Müessese Müdürlüğünden ekip hazırladıklarını, 7 mühendis ve 13 madenci olarak bölgeye hareket ettiklerini söyledi.
Ağırlıklı olarak Soma'da görev yapan tecrübeli personelle Ermenek'e gittiklerini anlatan Sarıalioğlu, "Kurumdaki herkes bu konuda tecrübeli. Zonguldak Havalimanı'ndan bizi uçak alacak. Konya'ya inmemizin ardından da iki helikopterle olay yerine uçacağız" dedi.
ERDOĞAN: TÜM İMKANLAR SEFERBER EDİLSİN
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldığı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istediği bildirildi.
BAŞBAKAN DA GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Karaman Valisi Murat Koca'dan, Ermenek'te maden ocağında yaşanan kazayla ilgili bilgi aldı.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden, Ermenek'teki maden ocağındaki kazayla ilgili gelişmeleri takip ediyor. Davutoğlu'nun, Bakan Yıldız ile Vali Koca'yı telefonla aradığı, kazayla ilgili bilgi aldığı öğrenildi.
Bu arada, dün kurulduğu açıklanan Başbakanlık Acil Koordinasyon Merkezi'nin de kazayla ilgili çalışma başlattığı belirtildi.
Diğer taraftan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu'nun olay yerine ulaştığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun da bölgeye hareket ettiği bildirildi.
ERMENEK CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI
Ermenek ilçesinde kömür ocağında maden işçilerinin mahsur kalmasına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ermenek'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Takanderesi mevkisindeki özel şirkete ait bir maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürüyor.
Olayın ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi.
Öte yandan, olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor.
Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.
"SUYUN TAHLİYESİ EN AZ 2 GÜN SÜRER"
Kömür ocağının sahibi Saffet Uyar'ın yeğeni Şahin Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madendeki suyun tahliye edilme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti:
"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."
MAHSUR KALAN İŞÇİLERİ KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.
Olayın ardından bölgeye ulaşan çevre maden ocaklarında çalışan işçiler de galerideki suyun boşaltılması için yürütülen çalışmalara destek veriyor. Mahsur kalan işçilerin bulunduğu bölgeye oksijen verilirken diğer taraftan da galerideki su tahliye ediliyor.
Haberin duyulmasının ardından ocaktaki işçilerin yakınları da maden ocağına akın etti. Gözü yaşlı aileler, yakınlarının kurtarılması için dua ederek gelecek iyi haberleri bekliyor.
Olay yerine sevk edilen çok sayıda ambulans da maden ocağı önünde hazır bekletiliyor. Çevrede güvenlik önlemi alan güvenlik güçleri ise kurtarma çalışmalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi için uyarılar yapıyor.
İşçilerin mahsur kaldığı maden ocağına ulaşan Karaman Valisi Murat Koca ise yardım çalışmaları hakkında görevlilerden bilgi aldı.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BÖLGEYE KURTARMA EKİPLERİ GÖNDERDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, maden ocağında meydana gelen su baskının duyulmasıyla AKOM alarma geçerek bölgeye kurtarma ekipleri sevk etti.
Kurtarma çalışmaları için bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi.
İstanbul İtfaiyesi kurtarma ekipleri, AFAD ile koordineli çalışma yürütecek.
ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama
Serdar Ortaç geri döndü! İlk paylaşımında dikkat çeken sözler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat
İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı
Makyajsız hali İzzet Altınmeşe'ye benzetilen Wanda her yerini açtı
Eski hakem, Süper Lig devini nasıl şampiyonluktan ettiğini itiraf etti