Bakan Yıldız: 2 Bin Yatırımın 71'i Durduruldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de 2 bin yatırımın 71'inin hukuk tarafından durdurulduğunu, söyledi.
18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı. Açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan ile davetliler katıldı.
" DOĞALGAZ FİYATLARI 2008 ARALIK AYINDAKİ FİYATLARA ULAŞAMAMIŞTIR "
Açılışta bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik fiyatları konusunda 2008 Aralık ayındaki rakamların yakalanamadığını söyledi.
Yıldız, "Doğalgaz ve elektrikte düzenlemelerin enterasan sonuçları ortaya çıktı. Bir kısmı kamu tarafından algılandı bunlardan bir tanesi Türkiye'de Türk lirası cinsinden 2008 Aralık ayındaki fiyatlara ulaşamamış olmasıdır. Doğalgaz fiyatları 24 - 25 Nisan itibariyle Aralık 2008 fiyatlarına dahi ulaşamamıştır. Yani global krizin dünyadaki tesiri ve enerjideki dalgalanmalar henüz stabil hale gelmiş değildir. Hele de Arap baharıyla gelen yüklerin buna farklı katkı koydğunu söyleyebilirim. Şu anda AB üyesi ülkeler nezdindeki rekabet gücüne baktığımızda doğalgazın hala Avrupa'daki en ucuz olduğu ikinci ülke Türkiye'dir " dedi.
Ham petrol fiyatlarından da bahseden Bakan Yıldız, dünyadaki talep artışlarıyla ilgili rakamlar da verdi. Yıldız, " Dünyadaki talep artışının kaynaklarına göre dağılımına baktığımızda Türkiye'de enerji yapılanması açısından rakamlar dikkat çekiyor. Akaryakıtın yüzde 14, doğalgazın yüzde 50, kömürün yüzde 30'lar, nükleer enerjinin yüzde 65, hidrolelektriğin yüzde 47, yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 55 civarında artacağını görüyoruz. 5.5 katına çıkacak yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili Türkiye'nin yapılanmasınınn doğru bir stratejide gittiğini görüyoruz. Türkiye her zaman olduğu gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yapılanmasını sürdürecek " şeklinde konuştu.
" TÜRKİYE'DE 2 BİN YATIRIMIN 71'İNİN HUKUK TARAFINDAN DURDURULDUĞUNU SÖYLEMEM LAZIM "
Bakan Yıldız yargıya taşınan enerji yatırımlarıyla ilgili de konuştu.
Yıldız, " Bugün bir kısım iyi niyetli tencere tava çalan vatandaşlarımızın yanında manipulatif şekilde yerli kaynaklara müdahale edenlere karşı sivil toplum kuruluşları gücünü kullanmak zorundadır. Bizim gerek hukuki açıdan gerek başka bir gerekçeyle bıraktığımız yatırımların tarafımıza yol su elektrik olarak dönmediğini bilmemiz lazım. Doğalgazın ithalatını azaltmamız lazım. Bununla alakalı çabaları gerekçelendirirken özellikle Türkiye'de 2 bin yatırımın 71'inin hukuk tarafından durdurulduğunu söylemem lazım. Bunların önemli bir kısmı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı burada herhangi bir yanlışlık yok mu ? Burada bir sıkıntı var. Bunu hep bareber giderebiliyor olmamız lazım. Ben her yapılan müdahalenin kötü niyetle yapıldığını söylemiyorum ama sonucun ithal enerji ve cari açıkla ilgili önemli sonuçlar doğurduğunu söylemek istiyorum" dedi.
" EN BÜYÜK ARTIŞ YÜZDE 11.4 İLE ENERJİ SEKTÖRÜNDE OLDU "
EPDK Başkanı Hasan Köktaş da " Daha önce ülkemizin kalkınmasında inşaat ve otomobil gibi sektörler motor gücünü oluştururken artık sanayi üretiminde en yüksek payı alan enerji sektörü lokomotif bir sektör olmaya aday olmuştur. Ekonomimiz yüzde 8 gibi büyümüştür sanayi üretimi yüzde 4.4 oranında artarken en büyük artış yüzde 11. 4 ile enerji sektöründe olmuştur. Sadece Şubat ayında 2 milyar lirası hidroelektrik santralleri olmak üzere 3 milyar liralık enerji yatırımı teşviki alınmıştır " diye konuştu.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise " Biz bu iki paketi de çok önemsiyoruz. Teşvik paketlerini bu paketlerin yatırım ve iş yapma ortamının genel anlamda iş yapma ortamı olarak ele alınması Türkiye'nin sosyal refahını artırması çin yüzde 6 oranında büyümesi gerektiğini dile getiriyoruz. Türkiye yüzde 18' in üzerinde bir büyüme performansı ortaya koydu. Böyle bir büyüme tüm dünyanın da dikkatini çekti. Bu büyüme başarı ve cari açık sorunu nedeniyle bir yandan da sürdürülebilirlik için yapısal reformların gerekliliğini ortaya koydu. Açıklanan teşvik ve tasarruf paketlerinin cari açık sorununun çözümüne yönelik önemli tedbirler olduğunu düşünüyoruz. Tasarruf teşvik paketiyse Türkiye ekonominin yeniden dengelenmesi için yeni ve olumlu beklentiler oluşturdu. Paketin kısa zamanda tasarruf yatırım dengesini olumlu yönde etkileyeceğini görüyoruz " dedi.
18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı üç gün boyunca devam edecek.