Bakan Yıldırım: Bu Bir Özelleştirme Değil
![Bakan Yıldırım: Bu Bir Özelleştirme Değil](https://www.haberler.com/mstatic/haberlercom_haberi.jpg)
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, demir yolu ulaşımının serbestleştirilmesinin özelleştirme olmadığını vurgulayarak, "Bu bir özelleştirme değil, mevcut tesislerin başkalarının da kullanımına izin verilmesidirUlaştırma,"...
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, demir yolu ulaşımının serbestleştirilmesinin özelleştirme olmadığını vurgulayarak, "Bu bir özelleştirme değil, mevcut tesislerin başkalarının da kullanımına izin verilmesidirUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, demir yolu ulaşımının serbestleştirilmesinin özelleştirme olmadığını vurgulayarak, "Bu bir özelleştirme değil, mevcut tesislerin başkalarının da kullanımına izin verilmesidir. Demir yolları şu an faaliyet gösteriyor ama hala zarar ediyor" dedi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, Türkiye Demiryolu Ulaşımının Serbestleşmesi Hakkında Kanun Tasarısı görüşmelerinde konuşan Bakan Yıldırım, 1950-2001 yılları arasında yalnızca 945 kilometre demir yolu yapıldığını hatırlatan şöyle devam etti:
"İktidara geldiğimizde demir yollarına yatırım kararı aldık. 2002 yılında demir yolları için 150 milyon lira kaynak ayrılırken, bu rakamı 4 milyar 700 milyon liraya kadar çıkardık. Son 10 yılda toplam 26 milyar liralık yatırım yaptık. Demir yollarında uygulamak istediğimiz sistem, daha önce hava limanlarında yaptığımız işin aynısı. Biz bu adımı aslında Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü oluşturarak atmıştık. Bu kurumun, demir yolları sektörü serbestleşmesiyle birlikte yeni demir yolu yapımı, mevcut demir yollarında taşımacılık faaliyeti yapan kuruluşların yetkilenmesi, çalışma şartlarının belirlenmesi gibi görevleri olacak. Emniyet, lisans, rekabet konularında da bu kurum sorumlu olacak.
Tasarıda TCDD Taşımacılık AŞ adı altında kamuya ait bir şirket kuruluyor. Şirketin görevi sadece taşımacılık. Farklı şirketler kurulup demir yolu ağımızda faaliyet gösterebilecek. Bunların çalışma esaslarını Bakanlık belirleyecek. Birisi yeni demir yolu yapmak isterse, şimdi kanun buna müsaade etmiyor."
Yıldırım, demir yolu ulaşımının serbestleşmesinin özelleştirme anlamına gelmediğini, mevcut tesislerin başkalarının da kullanımına izin verilmesinin amaçlandığını söyledi. Kamu hizmeti yükümlülüğü için de bir düzenleme getirildiğini belirten Yıldırım, "Demir yolları şu an faaliyet gösteriyor ama hala zarar ediyor. Birçok hat var, gelirler giderleri karşılayamıyor. Buna da düzenleme getiriyoruz. Devlet belirli hatlarda, sosyal sorumluluk gereği faaliyetlerin devamını isterse, bunu bedeli karşılığı yaptıracak. Kanunda buna da imkan sağlanıyor" dedi.
Hükümetin hazırladığı tasarıya ilişkin detaylı çalışma yapılması için muhalefet alt komisyon kurulmasını talep etti. Ancak yapılan oylamada bu istek kabul edilmedi. Geçici maddelerle beraber toplam 18 madde olan tasarıya ilişkin görüşmeler devam ediyor. - Ankara