Bakan Yazıcı: "Kalkınma İçin Sanayi Sektörünün Hak Ettiği Payı Alması Lazım"
Rize'de Sektörel Kalkınma Sempozyumu'na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasının sadece hizmet sektörü ile mümkün olamayacağını belirtti.
Yazıcı: 'Hizmet sektöründe önemli mesafe kat ettik. Ama kalkınmanın daha büyük oranlara taşınabilmesi için sanayi sektörünün hak ettiği payı alması lazımö dedi.
Rize Üniversitesi (RÜ) ve Maltepe Üniversitesi'nin (MÜ), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile ortaklaşa düzenlediği 'Rize Sektörel Kalkınma Sempozyumuö, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyuma Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri olduğunu vurguladığı Rize'nin coğrafi azgınlığına paralel olarak, mücadele azim ve kararlılığı yüksek insanları barındırdığını kaydetti.
Bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasının sadece hizmet sektörü ile mümkün olamayacağını belirterek konuşmasını sürdüren Bakan Yazıcı, Hizmet sektöründe önemli mesafe kat ettik. Ama ülkemizde kalkınmanın daha büyük oranlara taşınabilmesi için sanayi sektörünün hak ettiği payı alması lazım. Rize'de yıllardır konuşulan Kalkandere Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) önündeki hukuksal sorunlar çözümlendi. Yapımına bu yıl içinde başlanacak. Burada yüzde 70 doluluk oranı yakalandıktan sonra Ardeşen OSB'nin yapımına başlanacak. Rize'nin güzelliklerini Türkiye ve dünyaya tanıtmak zorundayız. Ayder'e kayak merkezi yapılması çalışmaları sürüyor. Ayder doğal güzellikleri, zenginlikleri, kayak sporuna en uygun konumu ile dünyada sözü edilen kayak merkezlerini aşacak bir zenginliktedir. Aynı şekilde Anzer bölgesi da önemli turizm potansiyeli taşıyor.ö
ÜRETİLENİN MARKA OLMASI LAZIM
Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi için çalışmaların başladığını, Başbakan Erdoğan'ın da bu konuda talimatını verdiğini ifade eden Yazıcı, 'Merkezi Giresun olarak planlanan proje ile bölgede hizmet ve lojistik sektöründe çalışmalar yapılacak. Üretilen kadar üretilenin pazarlanması da önemli. Bunun için üretilenin marka olması lazım. Çay, Rize'nin sanayi ile ilgili en önemli ürünü. Bu nedenle her zaman ajandamızın başında yer alıyor. Çayın marka olmasını sağlamak için 'Turkish Tea' çalıştayı yapıldı. Bunun takibini de yapıyoruz. Ürünün kaliteli olması yetmez. Markaya dönüştürülmesi de gerekir. Tekstilde olduğu gibi. Türk tekstili çok kaliteli. Ama markaya dönüştürülemediği için kaliteli Türk tekstilinde başkalarının markası var. Arzu ediyoruz ki Türkiye'nin kaliteli çayının üzerinde Türk markası yer alsın. Bunun için kalitemizi daha da artırmalıyız. Organik çay ve tarım ürünleri bakımından Rize büyük potansiyel içeriyor. Çayla ilgili organik tercihi yaygın hale getirmeliyizö dedi.
Sempozyum, Sanayi, Turizm ve Hizmetler, Uluslararası Ticaret ve Lojistik konuları ile devam etti.