Bakan Yardımcısı Aşkın Asan Şanlıurfa'da
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan, Şanlıurfa'da bulunan KOZA Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nde incelemelerde bulundu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Şanlıurfa'da bulunan KOZA Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nde (ŞÖNİM) incelemelerde bulundu.
Sabah saatlerinde Şanlıurfa'ya gelen Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, beraberindeki heyetle birlikte KOZA ŞÖNİM'e gitti. Asan'a, AK Parti Milletvekili Mehmet Akyürek, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sait Mızraklıoğlu eşlik etti.
KOZA ŞÖNİM'i gezen ve incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Asan, daha sonra basın mensuplarına açıklamada bulundu. ŞÖNİM hakkında bilgi veren Aşkın Asan, "Bakanımız Fatma Şahin, bakan olunca ilk olarak kadına şiddet konusuna yönelmişti. Bu konuda tedbirleri almak ve problemleri çözmenin üzerinde durmuştu. Bakanlığımızca mevzuat incelendi ve 6284 sayılı kanun hazırlıkları başladı. Eş güdüm olarak da Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili bir anlaşması vardı. Türkiye de bu anlaşmaya ilk imza atan ülkeler arasına girdi. Bu anlaşma İstanbul'da imzalandığı için tüm dünyada İstanbul anlaşması olarak biliniyor. Yani dünyada bu konuda öncüyüz ve çalışmalarımızla da bu konuda Türkiye'de güzel bir alt yapı oluşturacağız. Bu kanunda Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinin açılması öngörülüyor. Öncelikli olarak açılan 14 ŞÖNİM'den bir tanesini Şanlıurfa'da açtık. İki buçuk aylık sürede Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Samsun, Malatya, Denizli gibi yerlerde açtık. Şanlıurfa da o şehirlerden biri" dedi.
Bu merkezlerin, kadına yönelik şiddet ve aile bireylerine yönelik şiddetle ilgili çeşitli tedbirlerin alındığı ve izlendiği bir mekanizma olarak planlandığını belirten Asan, sözlerine şöyle devam etti: "Burada çalışanlar sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın elemanları değil; emniyet, milli eğitim, çalışma bakanlığı, sivil toplum ve barolarda bir araya gelerek güç birliği yapıp, gelen başvurulara yönelik tedbirlerin hızlı bir şekilde alındığı bir merkez burası. Bu yapıyla da dünyada örnek bir sistem haline geldi. İlla şiddet olduktan sonra alınan önlemler değil, şiddetten önceki engellemelere yönelik her türlü çalışmaların planlandığı ve şiddet meydana geldikten sonra da izlendiği merkezlerdir. Mahkeme açıldığında da kadınlara destekler veriliyor, kadınlar korunuyor. Şimdiye kadar sığınma evleri ve Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü vardı. ve ikisi arasında hiçbir mekanizma bulunmuyordu. Şimdi bu merkezlerle ara mekanizmayı oluşturduk. Öncelikli olarak hedefimiz tabii ki şiddeti önlemektir. Bu alanla ilgili eğitim çalışmaları, kadınlara yönelik, erkeklere yönelik, hatta bizim kahvehanelerde dahi oluşturduğumuz müfredat var. Amacımız güçlü aile oluşturmaktır. Ailenin parçalanmaması için her türlü önlemi almak için çabalıyoruz. Bu amaçla oluşturulmuş bir sistem bu. Bu sistemi destekleyici başka sistemlerin de olması gerekiyor."
"ŞİDDETE UĞRAYANLARIN YÜZDE 90'I SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN VE ÇALIŞMAYAN KADINLARDIR"
Şiddete maruz kalan kadınlar konusunda istatistiksel açıklamalarda da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, "Şiddete uğrayan kadınların yüzde 90'ı sosyal güvencesi olmayan ve çalışmayan kadınlardır. Bunu önlemek için kadının istihdamı ve çalışma hayatına katılımı yönünde her türlü tedbirleri almamız lazım. Mağdur olanın gelmesini beklemek yerine, onların ayağına gitme projemiz var. Yani kapı kapı dolaşıp, derdi ve sıkıntısı olanları bulup onları gerekli yerlere sevk etme, yönlendirme ve bunu izleme şeklinde büyük bir projemiz var. Toplumun en küçük temel taşı olan ailenin güçlendirilmesi yolunda çok büyük adım atacağız. 8 Mart'ta Başbakanımızın bu yönde verdiği mesajlar da çok açık ve netti. Bu konuda çok pratik bir çözüm var; o da kadını güçlendirmektir" diye konuştu.
"ŞANLIURFA'DA ŞÖNİM'E BAŞVURAN KİŞİ SAYISI 41"
Şanlıurfa'da kurulan ŞÖNİM'e iki buçuk aylık süre içerisinde 41 kişinin başvurduğunu kaydeden Asan, bunlar arasında kan davasından korktukları için gelenlerin de olduğunu söyledi. Asan, "İki buçuk ayda buraya 41 kişi başvurdu. Bunlardan 22 tanesi fiziksel şiddet nedeniyle, 2 tanesi aile bireyleriyle anlaşamamadan dolayı ve kalacak yeri olmadığı için başvuranlar var. Psikolojik nedenlerle ve zorla evlendirilmek isteyen bir kişi de gelip buraya başvurmuştur. Madde bağımlısı olup kalacak yeri olmayanlar da başvurmuştur. Kan davası sonucu korktukları için gelenler de bulunuyor. Bu bakımdan bu merkezin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
"ŞİDDET ARTIŞI YOK İSTATİSTİKLER YANLIŞ YORUMLANIYOR"
"Şiddet artışı yok, insanlar istatistikleri yanlış yorumluyor" diyen Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, sözlerini şöyle tamamladı: "Şiddet her zaman vardı. Şimdi biz bunu önemsediğimiz için ayrı bir sınıflamaya tabi tuttuk ki, kolay mücadele yöntemleri oluşturabilelim. Ancak şunun altını çizmemiz gerekiyor ki; Türkiye'de tek bir kadın, tek bir erkek ve tek bir çocuk bile şiddete maruz kalsa biz çalışmaları yine yapardık. Çünkü bir kişi bile bizim için çok çok önemlidir. Toplumda halk sağlığı problemi olarak görülüyor bu durum. Mücadele etmek için canla başla çalışıyoruz. Mücadele edersek aileleri parçalanmaktan kurtarırız."
Yapılan konuşmaların ardından Asan ve beraberindekiler, Viranşehir ilçesine hareket etti. - ŞANLIURFA