Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Bakan Soylu: 67.7 Milyarlık Yapılandırma 3 Milyon 151 Bin 750 Birimde Etkili Olacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 6736 sayılı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında açıklamalarda bulundu, 67.7 milyarlık yapılandırmanın 3 milyon 151 bin 750 birimde etkili olacağını söyledi.

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 6736 sayılı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında açıklamalarda bulundu, 67.7 milyarlık yapılandırmanın 3 milyon 151 bin 750 birimde etkili olacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, SGK Sigorta Primi Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz ile birlikte basın toplantısı düzenledi, Resmi Gazete'de yayımlanan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında bilgi verdi.

Toplantıda konuşan Bakan Soylu, SGK sisteminin dünyada parmakla gösterildiğini belirterek, " Türkiye'de özellikle dönem dönem, bazen ekonomik sebeplerden, bazen doğal afet ve benzeri olaylar sonucunda yapılandırmalar meydana geliyor. Bazen de ekonomik, ticari hayatın sıkıntıya, zora girmesi sebebiyle oluşan nedenlerle dönem dönem yapılandırmalar oluyor. Türkiye 2008 yılından itibaren Sosyal Güvenlik alanında yep yeni bir kanunla ve reform anlayışıyla yola çıktı. Bizim Sosyal Güvenlik sistemimiz şu anda bütün dünyanın, bütün gelişmiş ülkelerin parmakla gösterdiği sistemdir. Sistem, gelir ve gider, aktif ve pasif dengesini sürekli olarak iyileştiği ve dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan kapsamda bir sağlık paketiyle sosyal güvenlik sistemi içerisinde bulunanlara hizmet eden bir anlayışa sahiptir" dedi.

7.5 MİLYON KİŞİ PRİM ÖDEMİYOR, ÖDEYEMİYOR

Türkiye'de 7 buçuk milyon civarında prim ödemeyen ve geliri prim ödemeye yetmeyen vatandaş olduğunu kaydeden Bakan Soylu, "Her 100 liralık tahakkukun ortalama 86-87 lirasını alabilme kabiliyetine sahibiz. Ama bizim hedefimiz bunu 91-92 liraya çıkarmaktır. Bu rakamlara çıkarırsak gelir gider sistemimizi çok iyi koordine etmiş oluruz. Çünkü ülkemiz geliştikçe, kişi başına gelir seviyesi arttıkça, gerek hastaneler, gerek sağlık hizmet sunucularından yararlanma oranı, isteği, konforu ve talebi gittikçe artmaktadır. Sosyal Güvenlik sistemi içerisinde, sosyal hukuk devletinin de gereği olarak, 'Ben primimi ödüyorum, karşılığında hizmeti görüyorum, görmek istiyorum' anlayışı daha fazla talep edilmektedir. Biz dünyanın en geniş sağlık paketini veriyoruz. Ancak primini ödeyen de bunun karşılığını hem hastanede, hem de diğer sağlık hizmet sunucularında görmek istiyor. Bunu sağlayabilmek için de bu primlerin ödenmesi lazım. 7,5 milyon civarında prim ödemeyen ve geliri prim ödemeye yetmeyen ancak sosyal hukuk devletinin gereği bizim sağlık harcamalarını karşılamayı taahhüt ettiğimiz vatandaşımız söz konusu. Bunu sosyal güvenlik sistemi olarak yürütmeye, sürdürmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AMAÇ 70 KATRİLYONLUK SAĞLIK İHTİYACINI KARŞILAMAK

Sosyal güvenlik sistemine para girmesi gerektiğini ifade eden Bakan Soylu, " Her birimiz sorumluyuz. Bu sorumluluğu yerine getirmek durumundayız. Çünkü Sosyal Güvenlik sistemine para girecek ki yaklaşık 70 katrilyonluk sağlık ödemeleri zamanında, aksatılmadan yapılabilsin. Bu toplumsal bir sorumluluktur. Onun için gelir gider hesabını iyi bir noktada tutmalıyız. Bunu bir sandık görmek, yani bir yardımlaşma ve dayanışma sandığı olarak değerlendirmek lazım. Emekli maaşlarını zamanında alabilmek için SGK'nın da prim dediğimiz, vatandaşımızın, işverenimizin, çiftçimizin ödediği gelir kalemine ihtiyacı var" diye konuştu.

3 MİLYON 151 BİN 750 BİRİMDE YAPILANDIRMA

2014 yılında 6552 sayılı kanunla bir yapılandırma ortaya koyduklarını hatırlatan Bakan Soylu, "2 milyon 419 bin kişi başvurdu. Yapılandırma öncesi toplam 45.7 milyar borç vardı. Yapılandırma sonrası bu borç, gecikme faizleri de indirilmek suretiyle 38.3 milyar liraya düştü. Bu uygulama devam ediyor. Bugüne kadar Sosyal Güvenlik kurumu tarafından 8.6 milyar civarında tahsilat yapıldı. Bu yapılandırma 31 Temmuz 2018 tarihinde sona erecek. Şimdi de, Maliye Bakanlığı ile birlikte, yine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun primleri için yeni bir yapılandırma ortaya koyduk. Bunun yeni bir uzlaşma olduğunu, bu fırsatın özellikle 2014'de ortaya koyduğumuz yapılandırmadan çok daha iyi şartlarda olduğunu ifade etmek istiyorum. Yaklaşık 67.7 milyarlık yapılandırmayı 19 Ağustos 2016'da Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaladığı kanunla birlikte başlatmış bulunuyoruz. Yapılandırma, 3 milyon 151 bin 750 birimde etkili olacak" dedi

1 OCAK'TA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLIYOR

Yaklaşık bir buçuk yıldır primini ödemeyen Bağ-Kur esnafının sağlık ödemelerinde herhangi bir kıstas ortaya koymadıklarını vurgulayan Bakan Soylu "Yani hastaneye gidebiliyorlar. Ama bu da 31 Aralık 2016 tarihinde sona eriyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunup da primini ödemeyenler, 31 Aralık 2016 tarihine kadar hastanelerden prim ödemeksizin yararlanabiliyorlar. Ama 1 Ocak 2017 tarihinde yeni bir süreç başlıyor. Yani artık primini ödemeyenlerin bundan önce olduğu gibi gerekli takibatlarla karşı karşıya kalacağı açık ve nettir. Yeni bir imkan, yeni bir düzenleme, bir fırsat ortaya koyuyoruz. İşverenlerin iki ayda bir taksit ödeyerek 36 ayda ödeme planı tasarlanacak" diye konuştu.

3 MİLYAR 736 MİLYON BORCU SİLDİK

Genel Sağlık Sigortası'nın önemine değinen, 18-25 yaş arasındakilerin 3 milyar 736 milyon borcunu sildiklerini söyleyen Bakan Soylu açıklamalarına şöyle devam etti:

"Önemli adımlardan biri de Genel Sağlık Sigortası'dır. Yıl başlında, seçim zamanında partimizin vermiş olduğu bir taahhüttü yerine getirdik. 18-25 yaş arasında Genel Sağlık Sigortası borcu olanların borçlarını tamamen sildik, onlar için tertemiz bir sayfa açtık. Yaklaşık 3 milyon 296 bin gencimizin 3 milyar 736 milyon borcunu sildik. Şimdi başka bir şey daha yapıyoruz. Genel Sağlık Sigortası'nda gelir testi en önemli kalemdir. 5 milyon 900 bin kişiden yaklaşık 10.3 milyar alacağımız söz konusu. 10 katrilyondan bahsediyoruz. Bir fırsat kapısını da, önemli bir kapıyı da burada açıyoruz. Anaparaların 12 ay eşit taksitle ödenmesine imkan sağlıyoruz. Birinci taksitin ödenmesi sonrasında her türlü sağlık hizmetinden faydalanmasının önünü açıyoruz. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül'den itibaren 4 ay fırsat veriyoruz. Bu 4 aylık fırsatın sonunda da gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5'inci ayda da tekrar bu gelir testiyle birlikte müracaat etme imkanını sağlıyoruz."

HERKESİ GELİR TESTİ YAPTIRMAYA DAVET EDİYORUM

Genel Sağlık Sigortası'nın Türkiye'nin son 15 yılda yapmış olduğu en önemli reform olduğunu dile getiren Bakan Süleyman Soylu "Özellikle Genel Sağlık Sigortası borçlularına seslenmek istiyorum. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren eğer bir borcunuz bulunacaksa ve bu beyaz sayfadan istifade etmeyecekseniz, sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacağınız aşikardır. Onun için gelir testi yaptırılmasını istiyoruz. Sosyal Güvenlik sisteminizin orta direği sürdürülebilir olmasıdır. Genel Sağlık Sigortası, Türkiye'nin son 15 yılda yapmış olduğu en önemli reformdur. Türkiye bu sürdürülebilirlikte en zoru başarmıştır. Şu anda bütün ülkeler bu sistem için ülkemize gelip, 'Siz bunu nasıl gerçekleştiriyorsunuz?' diyorlar. Bunu devam ettirebilmemiz için borçlarımızın ve bunlardan istifade edenlerin sistemin içerisinde sağlıklı bir tanınmaya ihtiyaç vardır. Onun gelir testi yaptırmaya herkesi davet ediyorum" diyerek açıklamasını noktaladı.

- Trabzon

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title