Bakan Şahin Norveç'te Yaşayan Türklerle Bir Araya Geldi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Norveç'in başkenti Oslo'da temasları sırasında, bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek, sorunlarını dinledi.
Türkiye'nin Oslo Büyükelçilik binasında gerçekleştirilen toplantıda Türk vatandaşlarına yönelik bir konuşma yapan Şahin, Oslo'da 2 gündür Norveçli meslektaşları ve çeşitli kurumların yöneticileriyle yaptığı görüşme ve toplantılar hakkında bilgi verirken, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyledi.
Bakanlık çalışmaları hakkında da bilgi veren Şahin, Türkiye'de 2 binin üzerinde koruyucu aile olduğunu söyledi.
Aynı sistemin Norveç'te de bulunduğunu açıklayan Şahin, Türk ailelerinden koruyucu aile olmalarını istedi.
Yurt dışındaki ülkelerde Türk ailelerden çeşitli nedenlerle alınan çocukların Hristiyan ailelere verildiğini hatırlatan Şahin, "Hükümet yetkilileriyle görüştüğümüzde, Müslüman çocukların Müslüman ailelere verilmek istendiğini ancak bu ailelerin koruyucu aile olmak istemediklerini söylüyorlar. Bizim Türkiye'de yaptığımız gibi, aynı sistem burada da var. Bir çocuğa koruyucu aile oluyorsunuz devlet size gelir bağlıyor. Bir asgari ücret tutarında geliriniz oluyor ve çocuğun bütün masrafları da devlete ait" diye konuştu.
Kız çocuklarının okuması için alınan tedbirler çerçevesinde okuluna devam eden kızların sayısında yüzde 12 oranında artış gözlendiğini söyleyen Şahin, yurt dışında da özelikle üniversiteye devam eden gençlerin sayılarının artırılması gerektiğini kaydetti.
Zoraki ve erken yaşta evliliklere karşı ciddi mücadele verdiklerini ifade eden Fatma Şahin, "Son rakamlara göre 18 yaş altı evliliği yüzde 9'a düşürmüş durumdayız. Bunu önlemenin tek yolu, kızlarımızı örgün eğitimin içerisinde tutmaktan geçiyor. Mesela temel eğitim 8 yıla çıktıktan sonra yüzde 98'i yakaladık; ancak orta eğitimi geçtiği zaman zorunlu olmayınca okula devam oranı yüzde 68'e düşüyor. Kız çocuklarımızı 12 yıl zorunlu eğitim ve örgün eğitim içerisinde tuttuğumuz zaman, çocuk yaşta evlilik denilen bir şey kalmayacak. Kimse 18 yaşına gelmiş çocuğun üniversiteye gitmesine engel olamaz. Bir de şunu başardık; her şehirde bir üniversite kurduk. Bu da çok eleştirildi; ama bunun en büyük faydası, o katı ataerkil bakışın ve aşiretçiliğin olduğu yerlerde, çocuklarını başka şehirlere göndermek istemeyenlerin mazeretini ortadan kaldırmak oldu '' dedi.
Türkiye'de yaşanan yasal düzenlemeler hakkında da bilgi veren Şahin, ekonomik alanda da ülkede gelişmeleri rakamlar ile anlattı.
Türkiye'de artık günlük geliri 1 doların altında insan kalmadığını anlatan Şahin, günlük 4 dolar geliri olan yüzde 2.4'lük kesiminde de durumunun düzeltilerek, bu oranında sıfırlanması için çaba sarf edildiğini söyledi.