Haberler

Bakan Şahin: Engellilerin Hizmetkarıyız

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen çalıştay, 40 civarındaki kentten gelen kent konseyi ve engellilerin eserlerinin sergilendiği standların gezilmesiyle başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Kent Konseyi'nin ev sahipliğinde Türkiye Kent Konseyi Birliği tarafından düzenlenen 'Engelsiz Kentler' Türkiye Engelli Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, "Biz bakanlık olarak engellilerin hizmetkarıyız. Sizlerle yapacak çok şeyimiz var" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen çalıştay, 40 civarındaki kentten gelen kent konseyi ve engellilerin eserlerinin sergilendiği standların gezilmesiyle başladı. Çalıştaya, Bakan Fatma Şahin'in yarı sıra Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, kent konseyi başkanları ve engelli dernekleri temsilcileri ile engelliler katıldı.

'YÜKSEKÖĞRETİME GİDEN ENGELLİ ORANI YÜZDE 2'

Çalıştayda konuşan Bakan Fatma Şahin, engellilerin sorunlarının ortadan kaldırılması ve yaşam kalitelerini artırmak için yapılan çalışmaları anlattı. Engellileri anlamak için empati yapmak gerektiğini vurgulayan Bakan Şahin şöyle konuştu: "Biz, bakanlık olarak Başbakanımızın talimatlarıyla bu işi çok önemsiyoruz. Beni en çok heyecanlandıran işlerden bir tanesi. Rakamlara baktığınız zaman yükseköğretime giden engelli kardeşlerimizin oranı yüzde 2 kadar. 1990'lı yıllarda engelliler şehirlere çıkamıyorlardı, o yıllarda yurt dışından gelen misafirlerimiz bize 'Ne kadar şanslısınız hiç engelliniz yok' diyordu. Çıkamıyordu, dışarıya çıkamıyordu. Eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik o gün için çok zordu. Ama bugün çok daha yakınız, özellikle eğitim ve sağlıkta. En büyük engellinin engelsizi anlaması. Ortak alanlarımız çok az. O kadar az kesişme alanlarımız var ki birlikte yaşamayı öğretmemiz lazım çocuklara. Engellinin neye ihtiyacı var, nasıl bakıyor, bir çocuğun anlaması lazım. Beraber yaşaması, beraber okuması lazım. Siz bizim ortağımız, paydaşımız, yardımcılarımız, kardeşlerimizsiniz. Bu çalıştayın sonucunu ben bire bir takip edeceğim. Yapacak çok işimiz var. O yüzden sizlerin desteğiyle bunu engellimizin huzuru, mutluluğu ve yaşam kalitesini düzeltmek için kullanalım. Bilgiyi kullanalım. Biz en güzelini yapalım. Birlikte düşünebilme ve hareket etmeye ihtiyacımız var. Biz bakanlık olarak sizin hizmetkarınızız, birlikte başaracağız."

GÜZELBEY:SOSYAL DEVLET VATANDAŞINA EŞİT DAVRANMALI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, belediye olarak engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla yaptıkları çalışmaları anlattığı konuşmasında şöyle dedi: "Türkiye artık bir sosyal devlet. Sosyal devlet, vatandaşına eşit muamele etmek zorunda. Bu engelli de olabilir, sağlıklı da olabilir, dini, dili, ırkı farklı da olabilir. Sonuçta bizim vatandaşımızdır. Olaya böyle bakmak lazım. Yıllar önce yurtdışına gittiğimiz zaman farklı uygulamaları projeleri görür ve imrenirdik. Türkiye' de niye böyle bir şey yok diye. Mesela kaldırımlar. Bugüne geldiğimizde artık yerel yönetimlerinde bu işin içine girmesiyle birlikte onların hayatını kolaylaştırmak için çok şeyler yapılmaya başlandı. Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinde belediyelerinde bunlar var. Gaziantep'te de özellikle kaldırımlarda yollarda onlara uygun yaşam tarzları yapılıyor ve geliştiriliyor. Bunun yanında eğer yeni bir yol çalışması, yenilemesi varsa önce diyoruz ki engelliler için burada ne yapabiliriz. Onların hayatını nasıl kolaylaştırabiliriz. Önce mantalite şuydu: Kaldırımları yüksek yapalım kimse buraya araba park etmesin. Şehir standardına zaman gelişmişlik endeksine baktığımız zaman refüjler ne kadar düşükse o şehirlerin gelişmişlikleri o kadar yüksektir artık. Bu çerçevede Türkiye'de hemen hemen her ilde bunlar yapılıyor. Bunlar engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmak adına yapılması gereken şeylerdir."

KENT KONSEYİ OLARAK GÖREVİMİZİ YAPTIK

Çalıştayda konuşan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, ise böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, kent konseylerinin son 7-8 yılda şehrin sorunlarına el atan önemli danışma ve istişare organı haline geldiğini vurguladı. Gaziantep Kent Konseyi'nin ilgili erklerin görüşlerini alarak bazen çalıştay ya da toplantı, bazen de rapor hazırlayarak ilgili kamu erki ve icra organına ilettiğini anlatan Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu güne kadar da bu vazifemizi yerine getirdik. Gaziantep Kent Konseyi siyasi bir organ değildir. Suriyelilerden tutun, bu şehrin ulaşımına dair, turizm konusundan tutun göç meselesine kadar birçok alanda şehrin problemlerine işaret etme gayreti içerisinde olduk. Konsey olarak, bugün gelinen noktada ise çok önemli bir konuyu ele alıyoruz. Çünkü, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği hızlı gelişme, hızlı değişim herkes tarafından bilinip takdir edilmektedir. Ekonomik göstergelere baktığınız zaman Dünya'nın ilk 16 ülkesi içerisine girmiş durumdayız. Burada hedef 2023'te ilk 10 ülkesi arasına girmek ki buna dair çok ciddi emareler var ve inşallah bunda da başarılı olacağız gibi görünüyor. Gelinen noktada engellilerin sesi olmak istiyoruz. Eğitim ve spordan tutun imar ulaşım istihdam ve sağlık başlıkları altında ve Türkiye'den getirilen güzel örneklerle biz bir ses olmak istiyoruz. Bir yankı ortaya koymak istiyoruz. Türkiye'de zaten var olan duyarlılığın ölçeğini daha yukarıya taşıyabilmek. Bu konuda insanların ilgisini, yapılan çalışmaların biraz daha ivme kazanmasını sağlayalım. Artık kentlerde engellilerin dışlanmışlık içinde olmadığın görüyoruz. Onlar bunu söyleyemezler. Engelli kardeşlerimiz artık onlarla bir şekilde ilgilendiğimizi üniversite dediğimiz ayrı bir yapı içerisinde bile engelsiz üniversite kavramının artık oturduğunu. Bizim üniversitemiz öyledir. Ama şehirde bile belediyelerin bu konuya hassasiyet gösterdiklerini biliyoruz. Gerek kentimiz, gerek Türkiye'de artık engellilerin bir şekilde daha rahat hayatlarını idame ettirecekleri normal insan gibi yaşayabilecekleri bir iklime, standartlara kavuşacağımıza doğrusu benim pozitif kanaatim var."

SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise engelsiz insanların empati kurarak kendilerini engellilerin yerinde görmeleri gerektiğini ifade ederek, yapılan çalışmaların gerekliliğine dikkat çekti. Kent Konseyleri Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli ise konuşmasında Candan Erçetin tarafından seslendirilen 'Şehir' şarkısında Ceza'nın okuduğu şiiri paylaşarak, engellilere yönelik Şanlıurfa'da gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Konuşmaların ardından Gaziantep Kent Konseyi tarafından geçmişteki konsey başkanlarına plaketleri Bakan Fatma Şahin tarafından verildi.

GAÜN'DEN SUNUM

İki gün süren ve 40 ilden kent konseylerinden temsilcilerin katıldığı çalıştayda, üniversitelerin temsilcileri de engellilere yönelik projeleriyle ilgili sunumlar yaptı. Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun'un moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda; Doç. Dr. Osman Tutal, Yrd. Doç. Dr. Hülagü Kaplan, Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği 5. Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli erişilebilirliğin anlatıldığı birer konuşma yaptı. Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kıssa'nın başkanlığındaki İstihdam ve Sağlık konulu diğer oturuma da, Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz ile Prof. Dr. Savaş Gürsoy konuşmacı olarak katıldı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz'ın moderatörlüğündeki Eğitim ve Spor konulu oturumda, Dr. Mürsel Biçer, Ayhan Metin, Zeynep Arıkan ve Cemal Merdan görüşlerini açıkladı. Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici'nin yönettiği oturumda Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Siraç Keskin, Gaziantep Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Hulusi Kalender kent konseylerinin engellilere yönelik iyi örneklerinden sunumlar yaptı. Oturum Başkanı Necati Binici, Gaziantep'te özellikle Suriyeliler'in ortaya çıkardığı sorunlara değinerek, göçle gelenlere Gaziantep'in çalışma barışını bozmayacak, istihdama katkı yapabilecekleri bir ortam yaratılmasıyla, trafiğe çıkan araçlarına geçici plaka verilmesine ilişkin önerilerini dile getirdi. Gaziantep Üniversitesi TDP Uzmanı Şehnaz Sakıcı, engelliler için bu yıl gerçekleştirilecek "SODES Görme Engelliler İçin Kitapların Sesi Oluyoruz Projesi' ile ilgili açıklamalarda bulundu. GAÜN AB Ofisi Sorumlusu Nur İncetahtacı ise, engelliler için AB destekli projelerle ilgili birer sunum yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close