Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Bakan Özlü: Ar-Ge Harcamalarının Milli Gelire Oranını Yüzde 3'ün Üzerine Çıkartmaya Çalışacağız

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruz Özlü, 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0.5 seviyesindeyken, bugün yüzde 1'i geçtiğini söyledi.

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruz Özlü, 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0.5 seviyesindeyken, bugün yüzde 1'i geçtiğini söyledi. Sanayi ve üniversite işbirliğini, teknolojik gelişmeye önem ve destek verdiklerini belirten Özlü, "Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını, gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 3'ün üzerine çıkartmaya çalışacağız" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (İYTE) ev sahipliği yaptığı, gelecek vadeden girişimciler ve mentorları bir araya getiren, Türkiye'nin ilk açık inovasyon kampı 'Hack'n Break' etkinliğinin konferansına katıldı. Bakan Faruk Özlü, İYTE'de düzenlenen bu etkinlikte yenilikçi iş fikirlerine, buluşlara sahip firma, girişimci ve akademisyenler arası bilgi, deneyim palaşımı olacağını söyledi. Böyle bir etkinliğin ilk kez düzenlendiğini belirten Özlü, gelecek dönemlerde benzer etkinliklerin artacağını dile getirdi. Açık inovasyon kavramının sadece kamp programı ve konferanslarda gündeme gelmesini yeterli bulmadığını belirten Bakan Özlü, konuya dikkat çekmek, farkındalık yaratmanın ötesinde işler yapılması, iş dünyası ve üniversitelerde alışkanlık ve gelenek haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Faruk Özlü, akademisyen ve öğrencilere yönelik Ar-Ge ve yenilikçiliğe destek vermeye, kolaylıkları hayata geçirmeye özen gösterdiklerini, özel sektörü üniversitelerle bu konuda işbirliğine teşvik ettiklerini açıkladı. Üniversite sanayi işbirliğinin, yayın sayısının arttığını belirten Bakan Özlü, "Geçmişte devlet bütçesin büyük kısım savunma harcamalarına ayrılırdı. Bugün artık eğitime harcıyoruz. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0.5 seviyesindeydi. Bugün yüzde 1'in üzerine çıktı. Üniversitesi olmayan il kalmadı. Niteliklerini de üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz" dedi. Üniversitelerde eğitim ve öğretim olduğu kadar araştırma ve teknoloji transferine yoğunlaşılmanın henüz istenilen seviyede olmadığını, bilim ve teknolojide sıçrama yapmanın zamanın geldiğini belirten Bakan Özlü, "Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını gelişmiş ülkelerdeki gibi yüzde 3'ün üzerine çıkartmaya çalışacağız. Ancak Ar-Ge projelerini daha nitelikli hale getirmek, ticarileşme oranını arttırmamız gerekiyor. Bunun için de üniversite sanayi işbirliğine önem vermeliyiz. Üniversitelerde Ar-Ge destek merkezleri kurduk. Fikir pazarlama aşamasına kadar teknolojik ürünlerle ilgili her türlü sürece yönelik desteklerimiz bulunuyor. Destek modelleri geliştiriyoruz" diye konuştu.

Bakan Özlü, küresel yenilik endeksinin 2016 yılı sonuçlarında 2015 yılına göre 16 basamak yükselerek 42'nci sıraya çıkan Türkiye'nin bu endekste daha yukarı çıkması için yapılması gereken işlerin başında üniversitelerin niteliğinin arttırılması olduğunu söyledi. Özlü, "Üniversitelerin merkezde olduğu bir yenilikçi ekosistemi oluşturmalıyız" dedi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız da konuşmasında bu yıl 85'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın temasının da inovasyon olduğunu söyledi. Ayyıldız, "İnovasyon her türlü rekabetin özü haline geldi. İYTE İzmir'in gurur kaynaklarından biridir. İzmir ekonomik ve sosyal açıdan birçok avantaja sahip. Sektör çeşitliliği, araştırma enstitüleri, teknolojik geliştirme bölgeleri, teknoparklar, etkili meslek örgütleri, sanayicilerin yeni bilgiye ilgisi, ilimizi inovasyon ve araştırma geliştirmede öne çıkartmaktadır" dedi.

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Hack'n Break açık inovasyon kampının, Türkiye'de lilk ve tek olduğunu, bu yıl çoğu mezun olmuş ve kendi şirketini kurmuş 750 öğrencinin katıldığını söyledi. İnovasyonun, üründe gelir getiren gelişmeler olduğunu belirten Güden "Açık inovasyon kurum ve kuruluşların, yenilikçi davranması için bazı kapıları açık bırakmasıdır. Açık inovasyon ve açık erişime çok önem veriyoruz" diye konuştu.

Konferasın açılış konuşmalarının tamamlanmasından sonra Rektör Güden, Bakan Özlü ve Vali Ayyıldız'a katılımlarında dolayı teşekkür plaketi verdi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title