Haberler

Bakan Kılıç, Down Sendromlu Milli Takım Aletlerini Kabul Etti

Bakan Kılıç, Down Sendromlu Milli Takım Aletlerini Kabul Etti
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Halka yönelik olarak yapılan 19 Mayıs kutlamalarına yönelik alaka bu yıl olduğundan çok daha üst seviyede olacak."

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Halka yönelik olarak yapılan 19 Mayıs kutlamalarına yönelik alaka bu yıl olduğundan çok daha üst seviyede olacak. Bu halkın, gençlerin bayramı. Emirlerle, talimatlarla, önergelerle, emir komuta zinciri içerisinde bayram kutlaması yapılmaz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Down Sendromlular Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 100-200 metrede gümüş madalya kazanan Dilara Çevik, bronz madalya kazanan Münevver Yılmaz, Milli Takımın diğer sporcuları Mücahit Açıkgöz ve Burak Yalçın'ı kabul etti.

Kılıç, sporculara karşı yürekten bir sevgileri olduğunu kaydederek, özel sporculara sevgilerinin başlangıcında Başbakan Erdoğan'ın olduğunu belirtti. Her birinin örnek birer rol model durumunda olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, sosyal yardımlaşmayı teşvik eden bir duruşlarının olduğunu belirtti.

Kılıç, "Özel sporcularımızı Dünya Atletizm Şampiyonası'ndaki başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur diyor Atatürk. Tokalaşırken, sırtımıza yumruğu yapıştırırken, ne kadar sağlam olduğunuzu anladım. İnşallah çok iyi örnekler olacaksınız ve hiç biriniz boşta kalmaksızın spor yapmaya devam edeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Bakan Kılıç, görüşmede basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye'nin 2020 Olimpiyatlarını düzenleme şansı ve İstanbul'un ulaşım sorunuyla ilgili soruya Kılıç, İstanbul'un ulaşıma en büyük yatırımı yapan şehir olduğunu söyledi. Kılıç, Kanal İstanbul, Marmaray, 3. köprü planları ve yapımı devam eden 7 tünel gibi ulaşım planlamalarını örnek göstererek, "' İstanbul, henüz olimpiyatları almadan, ulaşımının olimpiyatlara hazır hale getiriyor' algısını zihinlere yerleştirdi. İstanbul kenti henüz olimpiyatı almadan olimpiyata hazır hale gelecek bir ulaşım altyapısı için geceli gündüzlü çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.

19 Mayıs törenlerinin farklı şekilde kutlanması ile ilgili gazeteci sorusuna Bakan Kılıç, ilk defa emir, komuta zinciri olmadan kutlandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bundan sonraki yıllarda göreceksiniz, protokole değil, halka yönelik olarak yapılan 19 Mayıs kutlamalarına yönelik alaka bu yıl olduğundan çok daha üst seviyede olacak. Bu halkın, gençlerin bayramı. Emirlerle, talimatlarla, önergelerle, emir komuta zinciri içerisinde bayram kutlaması yapılmaz. Başta Ankara olmak üzere yurdun dört bir tarafında 19 Mayıs Bayramı vesilesiyle yapılan etkinliklere baktığım zaman, gerçekten büyük bir coşkuya, büyük bir gönüllü katılıma, sivil bir kutlama anlayışına imkan sağlandığını rahat bir şekilde görüyorum."

Geçen yüzyılda stadyumlarda kutlanan bayramların kabul edilebileceğini söyleyen Kılıç, "Artık bu kadar kalkınan, gelişen bir ülkede bayramları kutlama anlayışının değişmesini herkesin anlayışla karşılaması lazım. Stadyumlarda, tribünlerdeki protokole geçit resmi yapmak yerine, caddelerde, sokaklarda, salonlarda, okullarda, geniş alanlarda halka ve gençlere yönelik tören havasında kutlama etkinlikleri yapmak zannediyorum herkes için daha tercih edilir bir yaklaşım olacaktır" şeklinde konuştu.

Son 50 yılda bayramların birbirinin tekrarı olarak yaşandığına dikkat çeken Kılıç, "Bir o fotoğraflara bakın. Yerel yönetimler, belediyeler, sivil toplum örgütleri, gençlik örgütleri, Bakanlığımızın dizayn ettiği faaliyetler, federasyonların, spor kulüplerinin yaptığı katkılar bambaşka fotoğraflar, renkli görüntüler var. Bu yönden bakıldığı zaman demek ki, bayramı halkın kutlamasının önünü açmak lazım. Bayramın asıl öğesi olan gençlerin parlak fikirlerinin bayram kutlama zeminlerine taşınması lazım" diye konuştu.

19 Mayıs günü bayan güreşçinin erkek güreşçi ile gösteri amaçlı güreşmesiyle ilgili olarak Kılıç, onaylanmasının mümkün olmadığını belirtti. Kılıç, "Hiç kimse bunu çağdaşlık adına da meşrulaştıramaz, hiç kimse bunu 'ne olacak canım, spordur' diyerek meşrulaştıramaz. Güreş her şeyden önce ata sporudur. Aynı cinsten sporcular arasında icra edilen bir spor türüdür. 19 Mayıs bayram kutlamalarının bu kadar renkli, bu kadar coşkulu, şölen havasındaki etkinliklere o fotoğraf karesi büyük bir gölge düşürmüştür. Bunu onaylamamız, bunu tasvip etmemiz asla söz konusu değildir. Sorumluluğu her kim varsa, elbette ki bu inceleme sürecinde görüşüne başvurulacaktır. Sporun özüne, sözüne, köklerine paralel hareket etme gibi bir mecburiyeti vardır" ifadesini kullandı.

Sporcu sayısıyla ilgili gazeteci sorusuna Kılıç, "Şu an itibariyle Olimpik branşlarda 88 sporcumuz 2012 Londra Olimpiyatları'na katılma hakkı kazandı. Bizim beklentimiz 100'ü aşması. Özellikle basketbola ilişkin özel beklentimiz var" şeklinde konuştu.

Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek bayan sporcuların sayısının erkek sporcu sayısını aştığını belirten Bakan Kılıç, paralimpik branşlarda Türkiye'yi 73 sporcunun temsil edeceğini ifade etti.

Öte yandan çocukların Bakanlığa limuzinle getirilmesi dikkat çekti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close