Bakan İslam: Kadına Yönelik Şiddet Yasalarla Engelenemez
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına yönelik şiddetin tek başına yasal düzenlemelerle engellenemediğini ifade ederek, "Bilinç oluşturma, farkındalık ve zihniyet değişimi çalışmasını çok boyutlu olarak uygulamayı arzu ediyoruz" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına yönelik şiddetin tek başına yasal düzenlemelerle engellenemediğini ifade ederek, "Bilinç oluşturma, farkındalık ve zihniyet değişimi çalışmasını çok boyutlu olarak uygulamayı arzu ediyoruz" dedi.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere karayoluyla Edirne'ye gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Vali Hasan Duruer'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan İslam, sadece yasal düzenlemelerle kadına yönelik şiddetin önüne geçilemediğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde de her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığı örneğini veren Bakan İslam, "Kadına yönelik çok köklü çalışmalar yapıyoruz. Olayı sadece kadına yönelik şiddet olarak da ele almıyoruz. Bunu toplumsal şiddet, aile içi şiddet ve onun çok önemli bir kolu olarak kadına ve çocuğa yönelik şiddeti bir bütünsel açıdan değerlendiriyoruz. Bununla ilgili yapılmış yasal çalışmalarımız var. En sonuncusu 2012 kadına yönelik şiddeti önleme yasası çıktı. Yani dünyanın başka pek çok yerinde olmayan yasal manada tedbirlerimiz var. Başlı başına bir yasamız var. Bu tür şiddetleri önleyebilmek için. Ama hepimiz biliyoruz, bu tür toplumsal olaylar, tek başına yasal düzenlemelerle ne yazık ki engellenemezler, yasalar çok önemlidir, caydırıcı önemi ve gücü vardır. Onun dışında da olaylar gerçekleştikten sonra cezai yönü vardır. Ama tek başına toplumsal olayları şiddeti engellemeyi tüm dünya da bizde de engelleyemiyoruz. Amerika'da ve Avrupa Birliği devletlerinde de aile içi şiddetle alakalı çok ciddi sorunlar var. Benim hatırladığım Amerika Birleşik Devletleri'nde de 3 kadından biri şiddete maruz kaldığı şeklinde. Bizde benzer kültürleri yaşayan topluluklar olarak, ne yazık ki aynı yollardan geçiyoruz. Şimdi yeni uygulamaya başladığımız ve bundan sonra uygulayacağımız bir toplumsal bilinç oluşturma, çalışması var. Bunun için bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bunun için bir takım çalışmalar yapıyor. Bakanlığımız 2012 yılında eğitim çalışmalarına başladı. Bilinç oluşturma, farkındalık ve zihniyet değişimi çalışmasını çok boyutlu olarak uygulamayı arzu ediyoruz. Bunun için bütün toplumun el ele vermesi gerekiyor" diye konuştu.
Paydaşlarla ve bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yönetimlerle çalışmayı arzu ettiklerini kaydeden Bakan İslam, "Çocukların sokak eylemlerinden geri çekilmesi gerekiyor. Kesinlikle çocuklarımızı sokaktan geri çekmemiz gerekiyor. Aslına bakarsanız durumu şöyle özetleyebiliriz. Demokratik tepkiler doğal tepkilerdir. Bunların oluşmasında herhangi bir sorun yok Türkiye'de. Ama bu demokratik tepkinin şiddete yönelmesi, dönüşmesi, hatta şiddete dönüşmesi için provoke edilmesi ve teşvik edilmesi Türkiye'de asıl sorunu oluşturuyor. Bunun engellenmesi gerekiyor. Bundan kesinlikle kaçınılması gerekiyor. Bütün gösterilerimizi, bütün itiraflarımızı, söylemek istediğimiz her şeyi demokrasi çerçevesi içerisinde oluşturmamız, göstermemiz ve söylememiz gerekiyor" diye konuştu.
YAŞLILAR İÇİN ÖZEL EVLER GELİYOR
Yaşlılar için yaşam evleri projesinin başladığını anlatan Bakan Ayşenur İslam, bakanlığın kiralayacağı ya da satın alacağı evlerde 3-4 yaşlının bir arada yaşayacağını söyledi. Uygulamada şuanda 16 ev olduğunu ve bunun yayılacağını belirten İslam, "Yaşlılarımızı kendi ortamlarında mümkün olduğu kadar bakmayı, kendi ortamlarında sağlıklı bir şekilde yaşatmayı, toplumun içinde yaşatmayı arzu ediyoruz. Bunun için kendi evlerinde bakılmaları için gayretler gösteriyoruz. Bu mümkün olmuyorsa, onları elbette huzurevlerine, yaşlı bakım evlerine alabiliyoruz. Burada topluca barındırıp yaşatabiliyoruz. Sağlıklı koşullarda, sosyal ortamlarda hayatlarını sürdürmelerini sağlayabiliyoruz. Ama şimdi yeni bir şey deniyoruz. Bu 'yaşam evleri' adını verdiğimiz sistem, 3-4 yaşlımızın bizim kiraladığımız ya da satın aldığımız bir evde bir arada yaşamaları ihtiyaçlarının da tarafımızdan karşılanması şeklinde bir uygulama. Henüz 16 evimiz var bu şekilde, çok memnunuz aslında bu uygulamadan gayet iyi gidiyor. Dönükleri aldığımız zaman, geri bildirimleri aldığımızda genişletmek lüzumunu hissedeceğimizi tahmin ediyorum. Önümüzdeki süreçte daha fazla yayılacağını düşünüyorum" dedi.
Bakan İslam, valilik ziyaretinin ardından parti binasına geçerek basına kapalı olarak kadın üyeleriyle bir araya geldi. Ziyaretlerinin ardından Modovizyon Fabrikası'ndaki eğitim alan işçilerin sertifika dağıtım törenine katılan Bakan İslam, Uzunköprü İlçesi'ne geçti. - Edirne