Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Genel Kurul'da gerginlik: 'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

'Asgari ücret en düşük memur maaşından az olmamalı' dedi ortalık karıştı

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri paniğe soktu

İngiliz polisinden PKK operasyonu: Arama yapılan adreslerden biri teröristleri panikletti

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Bakan Işık: Bankacılar İnşaatçıları Sanayicilerden Daha Çok Seviyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi Projesinin tanıtımının yapıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, seçilen sektörler içerisinde banka kredilerinin payını açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi Projesinin tanıtımının yapıldığı toplantıda yaptığı konuşmada,

seçilen sektörler içerisinde banka kredilerinin payını açıkladı. Bakan Fikri Işık, "2006 yılından 2013 yılına değişim şöyle. İnşaat sektörünün toplam banka kredilerindeki oranı yüzde 6,2'den yüzde 12,3'e çıkmış. Buna mukabil imalat sanayinin yüzde 35,9'dan yüzde 29,6'ya düşmüş. Bunun anlamı şu: Bankacılar inşaatçıları sanayicilerden daha çok seviyor" dedi.

"ÜRETİM SEKTÖRÜNÜN FİNANSMANA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR"

Bu verinin önümüzdeki süreçte imalat sanayinin desteklenmesi açısından kendilerine ne yapmaları gerektiğine ilişkin ipuçları verdiğini söyleyen Bakan Fikri Işık, "Bunu öncelikle ekonomi koordinasyon kurulunda konuşacağız. Gerekirse de daha sonra Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğiz. Ama ortada bir tablo var ki banka kredilerinden daha fazla payı daha önce imalat sanayi alırken gittikçe bu oran düşüyor. Bunu arttırmamız lazım. Yani üretim sektörünün finansmana erişimini kolaylaştırmamız gerekiyor. Bu konuda irademiz var. İmalat sanayinin finansmana erişimini kolaylaştıracak önlemleri alacağız" diye konuştu.

"SANAYİ İŞLETMELERİMİZİN FİİLİ ÜRETİMLERİNİ ÜRÜN VE İL BAZINDA BİLİYORUZ"

Girişimci Bilgi Sistemi ile 8 kamu kurumundaki verileri veri setlerine, ardından bilgi madenciliği yoluyla anlamlı bilgilere dönüştürdüklerini ve analiz yaptıklarını belirten Bakan Işık, "Politika yapıcıları ve karar alıcılar için önemli bir kaynak sunuyoruz. 3 milyon girişimin verilerini sanal kodlarla ve firma bazında eşleştirme yöntemiyle birleştirdik. Bütün firmalarımızın net satış, aktif kar, borçluluk gibi mali yapılarını artık biliyoruz. Sanayi işletmelerimizin fiili üretimlerini ürün ve il bazında biliyoruz. İthalat ve ihracat değerleri ürün, ülke ve il bazında biliyoruz. Sektörler ve iller arasında ticareti biliyoruz. Birbirine hiç dokunmayan il var mı? Bunları biliyoruz" dedi.

2015 yılının ikinci yarısına kadar yüzlerce başlıkta veri setleri oluşturacaklarını ifade eden Bakan Işık "Türkiye için artık bilgi ekonomisine geçmenin, üretimde orta yüksek ve ileri teknoloji düzeyine çıkmanın tam zamanıdır. Artık yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışıyla yeni bir dönem başlatmak istiyoruz. Daha önce yapılan makro ekonomik reformları mikro ekonomik reformlar düzeyinde geliştirmek istiyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN ŞU ANDA SANAYİ ENVANTERİNDEN DAHA İLERİ BİR VERİ TABANI VAR

Türkiye'nin hala bir sanayi envanteri eleştirileri olduğunu söyleyen Fikri Işık, "Aslında Türkiye'nin şu anda sanayi envanterinden çok daha ileri bir veri tabanı var. O da Girişimci Bilgi Sistemi. Şu anda 8 kurumun verileri entegre edilmiş durumda. Yarın diğer kurumlarımızın da verilerini buraya entegre edip birbirleriyle uyumlu anlamlı veri setlerini üretmeye devam edeceğiz" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title