Bakan Günay, Sultanhisar'da Kampüs Açtı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'nde Adnan Menderes Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ahmet Hakkı Balcıoğlu Kampüsü'nün Açılış Törenine Katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'nde Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Meslek Yüksekokulu Ahmet Hakkı Balcıoğlu Kampüsü'nün açılış törenine katıldı.
Törende Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş'un yanı sıra AK Parti Aydın milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Mehmet Erdem ile MHP Aydın Milletvekilleri Recep Taner ve Ertuğrul Kumcuoğlu da yer aldı.
Eski zeytinyağı fabrikası ile eklentisi olan 2 katlı, 2 binanın restore edilip yanlarına 2 katlı bir bina daha inşa edilmesiyle oluşturulan kampüsün açılışını Bakan Günay, hayırsever Ayşe Necla Karadavut ile birlikte yaptı. İnşası tamamlanan kampus alanına 2 katlı 5 derslikli bir okul binası, 200 kişilik konferans salonu, 2 katlı kütüphane binası ve idare binası yer aldı.
Vali Çoş, ADÜ'nün Aydın için sosyal, külterel ve ekonomik anlamda vazgeçilmez bir kurumu olduğunu belirterek, "30 bine yakın öğrencisiyle bine yakın idari personeliyle ilimiz için sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan büyük bir güçtür. Üniversiteyi bir an Aydın'da yok saydığımızda zaman geriye sosyal ve kültürel bakımdan kurak ve çorak bir Aydın kalır, bundan dolayı üniversiteye sahip çıkacağız. Hayırseverleri harekete geçireceğiz. Kısmet olursa ikinci bir üniversiteye Aydın'ın ev sahipliği yapmasını sağlayacağız" dedi.
Bakan Ertuğrul Günay da üniversitelerin Türkiye'nin sosyal yaşamına çok özel katkılar getirmeye başladığını vurgulayıp, "Önce hepimizi Anadolu'da bu kadar çok yaygın üniversite olur mu tereddüdü yaşadık. Doğrusu ben hala bu soruyu içinde taşıyanlardan birisiyim. Ama Anadolu'ya gittiğimiz zaman bir şehri, bir bölgeyi kalkındırabilmenin dışardan zorlamalar olması gerektiği ve üniversitelerin bu zorlayıcı makenizmaları oluşturduğunu somut olarak görüyorum. 2003 yılı başında Türkiye'de kamu ve özel 70 üniversite vardı. Şimdi 2010 yılı sonu itibarıyla 150 üniversite var. Anadolu'da küçük yerleşim yerlerinde bile üniversite açmaya çalışıyoruz. ve ben örneğin, Hakkari'de Oxford mezunu bir öğretim üyesinin rektörlük yaptığımı gördüğüm zaman gerçek vatanseverliğin somut bilimsel davranışlar sergilediğini gözümle gördüm. Üniversiteler oradaki yeni öğrenci potansiyeliyle sosyal mekan ortamlarıyla sosyal dönüşüm projeleriyle sosyal yaşamın standardını yukarı çekiyorlar. Gerçekten Türkiye'de toplumsal yaşamın ileriye doğru taşınmasında üniversiteler özel bir anlam ve katkı getirmeye başladılar" görüşünü dile getirdi.
Yurtseverliğin kürsüde vatan milletle ilgili şiir okumaktan geçmediğini belirten Günay, "Şurada gerçek bir hayırseverlik görüyoruz. Gerçek yurtseverlik buradan geçer. Gerçek yurtseverlik kürsüde vatanla milletle ilgili şiir okumaktan değil, imkanlarını, emeğini, gayretini ve zenginliğini halka adamaktan geçer. Hayırsever aileyi yürekten kutluyorum" diye konuştu.
Bakan Günay, Türkiye'de artık dünya çapında marka haline gelen turizmin Anadolu'nun içlerine doğru yayılmasını amaçladığını belirterek, "Muğla'da 3 milyonu geçtik. Antalya'da 9 milyon 750 bini geçtik, bu ne demek biliyor musunuz, Mısır kadar turizm sadece Antalya'ya geliyor demektir. Bu yıl 28 milyon 700 bini geçtik, 30 milyona doğru gidiyoruz. Bu turizmi Anadolu içlerine Aydın'a, Denizli'ye, Van'a, Kapadokya'ya, Ankara'ya, Trabzon'a kadar uzatmak için çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Tören sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Bakan Günay'a 16 milyon yıl yaşında ismi 'Agat' olan bir taş hediye etti. Mavi beyaz tonlarında gümüş işlemeli taş göz kamaştırdı. Taşın ADÜ Karacasu Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarım Atölyesi'nde işlendiği öğrenildi. Bakan Günay, daha sonra ilçeden ayrıldı.