Haberler

Bakan Günay'ın Dikkati, Sergideki Yanlışı Ortaya Çıkardı

Bakan Günay'ın Dikkati, Sergideki Yanlışı Ortaya Çıkardı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalar kapsamında 'Evliya Çelebi'nin Dünyası' harita sergisi, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi'nde açıldı.

Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen kutlamalar kapsamında 'Evliya Çelebi'nin Dünyası' harita sergisi, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi'nde açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir harita- afiş üzerinde Evliya Çelebi'nin doğum tarihinin '1611' yerine '1411' yazıldığını görünce yanındakileri uyardı.

Doğumunun 400'üncü yılı nedeniyle UNESCO tarafından ilan edilen 'Evliya Çelebi Yılı' kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırma Merkezi ve Avrasya Yazarlar Birliği işbirliğinde 'Evliya Çelebi'nin Dünyası' harita sergisi ilk kez İzmir'de kapılarını açtı. Açılışa Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Turizm ve Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mehmet Evkuran ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmaları sonrasında sergiyi dolaşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dikkati, serginin ilk şehri İzmir'de bir yanlışı ortaya çıkardı. Sergide Evliya Çelebi'nin gittiği yerleri gösteren bir haritada doğum tarihinin '1611' yerine '1411' yazıldığını gören Bakan Günay, "Evliya Çelebi'nin doğum yılı tarihinde yanlışlığı kim yaptı? Hemen değiştirelim. Daha dikkatli davranmanız gerekiyor. 81 il dolaşacak olan bu sergiyi binlerce insan görecek" dedi.

Evliya Çelebi'nin doğum tarihinin belli olduğunu ama ölüm tarihinin neden bilinmediğini yetkililere soran Günay, doğum tarihini Evliya Çelebi'nin eserlerinde kendisinin yazdığını ama ölüm tarihinin kesin olarak bilinmediği cevabını aldı.

Sergi hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Günümüzde Evliya Çelebi'nin 10 ciltlik bir eseri var. Bu kadar fazla okunmayabilir ama bu cilt serisi yenilenip iki ciltlik hale getirilip daha okunaklı bir hal alır. Bizim lise zamanımızda etrafımızdaki insanlar Evliya Çelebi'yi bilmezdi ki. Ben de Evliya Çelebi'yi daha sonraki yaşlarda öğrendim. Ama biz bu hatayı yapmayarak ve atalarımız başta olmak üzere bizim için Evliya Çelebi'nin önemini bilerek Çelebi'nin orta öğretim çağındakilerin bilmesi ve okuması için çalışmalarımızı başlattık. Evliya Çelebi, eserlerini kuru bir anlatım ile değil efsanevi, masalsı bir anlatım kullanarak yazmış ve bu eserler belgesel nitelik taşıyor. Somut olmayan bir kültürel mirasa ışık tutuyor. Gençlerin kesinlikle okuması lazım. Unesco Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılını kutlama listesine alırken bizim gençlerimizin daha önce okumaması ve yeterli bilgiye sahip olmamasını biz ihmalkarlık olarak görür ve bunu değiştirmek için de ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

81 İLİ GEZECEK

Uzun süren çalışmalar sonrası ilk kez İzmir'de gerçekleşen etkinlik ile Evliya Çelebi'nin eserlerinin sergilendiği etkinliğin 81 ilde gerçekleşeceğini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mehmet Evkuran, "17'nci Yüzyıl Osmanlı coğrafyası için seyahat ettiği yerler, mekanlar ve tarihler olan bu eserleri herkesin okuması gerekir. Hiç olmazsa insanların yaşadığı kentin bulunduğu coğrafyayı tarayıp cilt içinden bulması ve görmesi gerekir. İzmir'den sonra Evliya Çelebi'nin sergisi 81 ili tek tek gezecek ve Türk halkına gösterilecek" dedi.

Açılış konuşmaları sonrası düzenlenen konferansta Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Evliya Çelebi'nin hayatı ve eserleri hakkında slayt gösterisi eşliğinde çeşitli bilgiler verdi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close