Bakan Fikri Işık: Akıllı Şebeke Sistemine Doğru Değişim Kaçınılmaz
"yakın gelecekte su, elektrik, gaz gibi temel ürünlerin dağıtımında akıllı aşamaya geçiş yapılacak" "Akıllı şebeke sistemlerine doğru bir değişimin kaçınılmaz" Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL / DHA İstanbul'da düzenlenen '2. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı'nın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği(GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ile sektör temsilcileri katıldı.
"yakın gelecekte su, elektrik, gaz gibi temel ürünlerin dağıtımında akıllı aşamaya geçiş yapılacak"
"Akıllı şebeke sistemlerine doğru bir değişimin kaçınılmaz"
Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL / DHA
İstanbul'da düzenlenen '2. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı'nın açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği(GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan ile sektör temsilcileri katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Fikri Işık günümüz dünyasının teknolojik gelişmelerin etkisiyle çok büyük bir hızla gelişip değiştiğini söyledi.
Değişimi ve yeni çağın ihtiyaçlarını iyi analiz edemeyen ülkelerin firmalarının medeniyet yarışında geride kalacaklarını ifade eden Işık, "Özelliklek Türkiye gibi hedefleri olan bir ülkenin teknolojik değişimin etkilerine maruz kalan değil, değişimi yöneten ülkelerin arasında olması gerektiği açıktır. Dünyada yaşanan değişime adapte olabilmek önemli bir meziyet olarak görülebilir. Ancak bize yakışan dünyadaki yeniliklerin, değişimin ve gelişimin bizatihi kaynağı olmaktır" diye konuştu
Bakan Işık, akıllı şebekeler konusunun bakanlık için son derece önemli olduğunu söyledi. Yakın gelecekte su, elektrik, gaz gibi temel ürünlerin dağıtımında akıllı aşamaya geçiş yapılacağını kaydeden Işık, "Özellikle sanayileşme dönemi sonrasında ortaya çıkan modern kentleşmenin sunduğu şebeke yapısı artık ihtiyaçlara cevap veremez hale geldi. Şuan kullandığımız şebeke sisteminin çözüm aradığı basit bir problem var. Elektrik, su ve gazı üretildiği veya depolandığı yerden kullanılacağı yere taşımak. Oysa kentlerde yaşayan insanların bugün elektrikle, gazla, su ile ilişkisi adeta bağımlılık haline geldi. Günümüzde hızlı karar almayı gerektiren bir ortam var. Mevcut şebeke yapılarının bur ortamın doğurduğu ihtiyaçlara cevap verme kapasitesi her geçen gün azalıyor.Hem üretim hem de tüketimde yaşanan radikal değişimlerden dolayı enerjinin üretimi, depolanması kullanılması ve bütün bu ilişkilerin yönetilmesi artık eski adetlerle devam etmesi mümkün olmayan bir hale büründü" diye konuştu.
"KAYIP VE KAÇAK ELEKTRİK ORANINI DAHA DA DÜŞÜRMELİYİZ"
"Yazılım, bilişim ve elektronik gibi alanlarda yaşanan gelişmeleri mevcut şebeke sistemlerine enjekte etme ve yep yeni şebeke oluşturma ihtiyacı ortaya çıktı" diyen Fikri Işık konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye ekonomisi son 12 yılda çok önemli değişim yaşadı. Milli gelirimiz, yatırımlar, iç tüketimimiz, istihdam ve ihracaat çok önemli artış gösterdi. Ülkemizin gelişmesine, sanayileşmesine, hayat şartlarının iyileşmesine paralel olarak enerji ihtiyacı sürekli artıyor. Başta yenilenebilir ve nükleer enerji olmak üzere alternatif enerji kaynaklarını devreye almak ve enerji arzını çok iyi yönetmek durumundayız. Enerji arzının güvenliğini sağlamak adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız çok iyi çalışıyor. Ancak enerji arzı kadar üretilen enerjinin ne kadar verimli kullanıldığı da büyük bir önem arz ediyor. Ne yazık ki Türkiye'de ürettiğimiz elektriğin çok önemli kısmı iletim ve dağıtım esnasında kayboluyor. Yüzde 15 seviyesine kadar gerilettiğimiz kayıp ve kaçak elektrik oranını daha da düşürmemiz gerektiğini biliyoruz. Daha esnek, güvenilir ve şebeke alt yapısıyla bu konuda bir çok problem çözülebilir."
"AKILLI ŞEBEKE SİSTEMİNE DOĞRU DEĞİŞİM KAÇINILMAZ"
Işık, mevcut şebeke sistemlerinin akıllı şebeke sistemlerine doğru bir değişimin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Bakan Işık, "Akıllı şebekeler, hizmetlerin daha ekonomik ve güvenli olması için tüm paydaşların davranışlarını, faaliyetlerini koordine etme becerisine sahip olacak şekilde tasarlanıyor. Akıllı şebeke sistemleriyle üreticiden tüketiciye doğru gaz, elektrik ve su giderken, tüketiciden üreticiye bilgi gidiyor. Mevcut şebekelerde sorunlar müşteriler tarafından tespit ediliyor ve belirli merkezlere iletiliyor. Akıllı şebekelerde ise sistem sorunu anında tespit ediyor, hizmette kesinti olmadan sorunu çözebiliyor" dedi. Fikri Işık, konuşmasının ardından '2. Uluslararası Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı'nın sponsoru olan firmaların temsilcilerine birer plaket verdi. Kurdele kesiminin ardından Bakan Işık, beraberindekilerle birlikte fuar alanındaki standları gezdi. Fikri Işık bilgi aldığı stand görevlileriyle birlikte resim çektirdi.