Bakan Ersoy'dan Yangın Yeterlilik Belgeleri Açıklaması

Bakan Ersoy'dan Yangın Yeterlilik Belgeleri Açıklaması
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kartalkaya'daki otellerin yangın yeterlilik belgeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bolu İtfaiyesi'nin denetim yetkisini vurgulayan Ersoy, belgelerin yalnızca bu kurumu tarafından verildiğini ve denetim sürecinin nasıl işlemesi gerektiğini aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, " Kartalkaya'daki bütün oteller, bütün işletmeler itfaiye yeterlilik belgesini Bolu İtfaiyesinden almış. Almak zorunda zaten, başka yer yok. Burada yeterlilik belgesini veren Bolu İtfaiyesi. Yeterlilik belgesini veren denetlemeye yetkilidir. Yetki tartışması, yeterlilik belgesinin verildiği an ortadan kalkmış." dedi.

Bakan Ersoy, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'e yangın yeterlilik belgesi verilmesinin hangi kurumun sorumluluğunda olduğuna dair soruya Ersoy, "Kartalkaya'daki bütün oteller bütün işletmeler itfaiye yeterlilik belgesini Bolu İtfaiyesi'nden almış. Almak zorunda zaten, başka yer yok. Burada yeterlilik belgesini veren Bolu İtfaiyesi. Yeterlik belgesini veren denetlemeye yetkilidir. Yetki tartışması, yeterlilik belgesinin verildiği an ortadan kalkmış." yanıtını verdi.

Kurumun talebi doğrultusunda gerçekleşecek denetim konusunun çarpıtıldığını ve "Kurum talep etmezse denetlemem." gibi bir durumun olmadığını aktaran Ersoy, "Talep edilirse denetlemek zorunda. Yeni bir işletme açıyorsunuz diyelim. Çalışma ruhsatı ve işletme belgesi almanız lazım. Otomatik olarak itfaiyeye gidiyorsunuz 'Beni yeterlilik noktasında denetle.' diyorsunuz. Talep edildiği zaman zorunlusun. İstediğin zaman denetlemeye gidebilirsiniz itfaiye olarak. Bunu herkes, bütün belediye başkanları bilir. Bu çok net bir kuraldır. Herkes yeterlilik belgesini aldığı itfaiye tarafından denetlenir ve bu devam eder. " ifadelerini kullandı.

İtfaiyenin, yangın yeterlilik belgesi alan ve sorumlu olduğu alanda bulunan herhangi bir işletmeyi istediği takdirde denetlemeye gidebileceğini belirten Ersoy, kurumun denetlemeyi kabul etmemesi halinde, İl Özel İdaresinin bahsi geçen kuruma yangın belgesi yenileme uyarısı göndereceğini, yenilenmemesi halinde işletmenin ruhsatının iptal olacağını ve kapatılacağını aktardı.

Yangın yeterlilik belgelerinin itfaiyelerden alındığını ve Bakanlığın da yeterlilik belgesini yalnızca itfaiyeden alındığı takdirde kabul ettiğini söyleyen Ersoy, "Kartalkaya'daki yangın yeterlilik belgesi gerektiren bütün işletmelerin yeterlilik belgeleri Bolu İtfaiyesinde." dedi.

İşletmeye ait sürdürülebilirlik belgesiyle ilgili açıklama yapan Ersoy, sürdürülebilirlik belgesinin her yıl yenilendiğini ve belgenin yangın belgesiyle alakası olmadığını açıkladı.

"Bakanlığın denetlediği konular turizmle ilgili"

Kültür ve Turizm Bakanlığının işletmelerde uyguladığı denetim alanlarının turizmle alakalı olduğuna dikkati çeken Ersoy, "Bakanlığın denetlediği konular turizmle ilgili. Turizmle ilgili sınıflandırma, nicelik, nitelik gibi kapasiteler. Bu denetime gitmeden önce işletmenin dosyasına bakıyorum. Keyfi de gidebilirim, şikayet gelirse de gidebilirim. Gitmeden önce dosyasına bakıyorum. Geçerli bir ruhsatı var mı? Ona bakıyorum. Yangın yeterlilik, gıda güvenliği vs. eğer o varsa kontrolörü gönderiyorum. Bu belgeleri İl Özel İdaresi vermek zorunda." ifadelerini kullandı.

Grand Kartal Otel'in, İl Özel İdareden kısım kısım olacak şekilde ruhsat aldığını belgelerle anlatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Grand Kartal Otel, 2015'te kısım kısım almış. İl Özel İdareden almış. Geçerli bir iş yeri açma çalıştırma ruhsatı var demek, itfaiye yeterlilik raporu ver demektir. 2013'te lokantasına, 2014'te büfesine almış. 2015'te bir tane daha almış. Ruhsatlar İl Özel İdaresinden alınıyor dediğim gibi. Geçerli belgeyse kendi denetimi yapabilirim. Bakanlık olarak yangın denetimi yapmak bizim uzmanlık alanımıza girmez. Bu çok teknik bir konu. İçeride su pompaları, basınç odaları var, köpük sistemi var. Bizim kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Ben bir tek şunu yaptım, geçen sene, onu da zorla yaptırttım. Antalya Kaleiçi'nde iki otelde yangın çıktı. İki Lübnanlı boğulma sebebiyle hayatını kaybetti. Duman dedektörü olmadığından vefat ettiler. Tescilli yapıda duvarlara yapamamışlar. Pilli sistem yapabilirlerdi. Yönetmeliği değiştirdik. 'Artık benim kontrolörlerim duman dedektörüne bakma zorunda.' dedim."

Dava sürecinin çok önemli olduğunu, sonuna kadar gidilmesi ve davanın uzmanlarla birlikte yürütülmesi gerektiğini belirten Ersoy, "Yalnızca bir ceza davası olarak görülmemesi lazım. Kapsamlı bir yargılama sonucunda herkes sorumluluğu oranında gerekli cezaları almalı. Buradan çıkacak sonuçlara göre belki mevzuatta, kanunlarda değişiklik yapmamız gerekiyor." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Fatma Nur Duman - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title