Haberler

Bakan Eroğlu'ndan, Ankara'daki Arsenikli İçme Suyu Tartışmalarına Son Nokta

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara’da yaşanan "Arsenikli İçme Suyu" tartışmalarıyla ilgili, "Orada hiçbir arsenik problemi yok. Biz de ölçüyoruz ama bunu polemik haline getirmek istiyorlar" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ankara'da yaşanan "Arsenikli İçme Suyu" tartışmalarıyla ilgili, "Orada hiçbir arsenik problemi yok. Biz de ölçüyoruz ama bunu polemik haline getirmek istiyorlar" dedi.

Bakan Eroğlu, bayram tatilini geçirmek üzere geldiği memleketi Afyonkarahisar'da bugün İscehisar Kaymakamlığı tarafından gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldı. İlçe merkezinde gerçekleştirilen törene Bakan Eroğlu'nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İscehisar İlçe Kaymakamı Ahmet Selim Yavuz, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bayramlaşma töreninin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, bir gazetecinin "Efendim Ankara'da içme suyunun arsenikli olduğu yönünde iddialar var, benzer iddialara özellikle yerel basında Eskişehir ve Tekirdağ içinde var, siz neler söylemek istersiniz?" sorusuna yanıt vererek şunları söyledi:

"Ankara Büyükşehir Belediyesinin içmesuyu Çamlıdere Barajı'ndan ve diğer barajlardan veriliyor. Orada hiçbir arsenik problemi yok. Biz de ölçüyoruz ama bunu polemik haline getirmek istiyorlar. Hatta bir milletvekili de bu polemiği ortaya attı. Kendisinin de bulunduğu binaya kuyudan kaçak su bağlandığı tespit edildi. Dolayısıyla Ankara'da herhangi bir problem yok. Ankara ile ilgili biz gelecekteki 2050-2060 yılına kadar su ihtiyacını karşılamak için Gerede Projesi'ni yaptık. 32 Kilometre uzunluğundaki Gerede'deki dereleri dev bir tünelle, dünyanın içme suyu tünellerinden en uzunların birisi. Tek bir tünelle bu suyu Ankara'ya Çamlıdere Barajı'na aktaracağız. Ankara'nın uzun yıllar için problemi olmayacak. Kaldı ki Ankara'nın şu an da bir problemi yok. Kaldı ki biz 2007 yılında kuraklık olmuştu o zaman Çamlıdere Barajı'nda su azalınca biz B planını devreye almıştık. B Planı bizim İstanbul'da 1994 yılında uyguladığımız bir plandı. Çamlıdere Barajı'nı ve diğer sulama yapısının altındaki suları almak şeklinde bir çalışma yapmıştık. Ankara'da da aynı çalışmayı 2007'de yapmıştık. Şu anda herhangi bir su problemi Ankara'da yok. Devlet Su İşleri bakanlığımıza bağlı, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi sürekli ölçüm yapıyor. Herhangi bir problem varsa belki kuyu suyu bağlanmış olabilir. Depoları varsa depoları kirlenmiş olabilir ama apartman girişine kadar Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) sorumludur. DSİ'nin görevi de diğer havzalardan suyu Ankara'ya getirmektir. İçme suyu arıtma tesisi inşa etmektedir. Zaten İçme suyu arıtma tesisleri, barajlar var Ankara'da. Ben bir sıkıntı olduğunu duymadım.

Tekirdağa gelince, Tekirdağ'da su sıkıntısı olma ihtimalini biliyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanken bana talimat verdi. Tekirdağ'ın su meselesini aynı İzmir gibi kökünden çöz dedi. Şu an oraya çok muhteşem bir baraj yapıyoruz. Naipköy barajı ve büyük bir içme suyu arıtma tesisi ve ishale hatlarını yapıyoruz. Yakında şehre su vereceğiz. Şehirde şu anda, bayramda olan kalite nedir, arsenik var mı yok mu bu konuda bir bilgim yok. Çünkü bayramda Afyonkarahisar'da sabahtan başlayıp geç saatlere kadar vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz. Müsteşarımıza talimat verdim. Bizim yapacağımız bir şey varsa gerekeni yaparız. Gerek Eskişehir'le gerek Tekirdağ'la ilgili inceleme talimatını verdim" dedi.

TUZ GÖLÜNDE YAŞANAN KURUMA KONUSU

Bakan Eroğlu, bir başka gazetecinin Tuz Gölü'nde yaşanan kuraklıkla ilgili sorusu üzerine ise, "Türkiye'de yarı kurak iklim bölgesinde bazı zamanlarda yani 7 yılda bir, 10 yılda bir kurak dönemler oluyor. mesela 1984, 1994 yılı kuraklığı 2000 yılı kuraklığı, 2007 yılı kuraklığı, 2014 yılında yağışlarda aşağı yukarı yüzde 15-20 civarında bir azalma oldu, ama yağışlar başladı dolayısı ile Tuz Gölü ile ilgili herhangi bir kuruma olmaz. bu sene kuraklıkta da kurumadı. zaten adı Tuz Gölü belli mevsimlerde buharlaşma olduğu için İç Anadolu'da tuzlar buharlaşırken tuzlar su buharlaşırken içindeki tuzları bırakıyor. O yüzden tuz istihsal oluyor. Dolayısı ile bu sene yağışlar başladığı için bir tehlike görmüyoruz. Zaten bizim kontrolümüz altında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün kontrolü altında. Dolayısı ile biz bütün gölleri sulak alanları korumak, geçmişte kuruya sulak alanları yeniden canlandırmak için büyük çalışmalar yaptık. Bunlar üzerine pek çok sulak alanı da kurtardık. Birçok gölü de kurtardık. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, buranın ardından Bolvadin İlçe Kaymakamlığı'nın gerçekleştirdiği bayramlaşma törenine katılmak üzere ilçeden ayrıldı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close