Haberler

Bakan Bağış: " Limana Liman Yola Devam "

Bakan Bağış:
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"ab Üyesi Ülkeler Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanı'na Uçaklarını İndirirlerse Rum Kesiminin Uçaklarının da Bizim Havalimanlarımıza İnmesi Konusuna Sıcak Bakabiliriz"

"AB üyesi ülkeler Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanı'na uçaklarını indirirlerse Rum kesiminin uçaklarının da bizim havalimanlarımıza inmesi konusuna sıcak bakabiliriz"

"Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Bey'in pozitif yaklaşımı Avrupalıları da heyecanlandırıyor ama tabii bir de geçmişte ortaya attığı fikirlerden de geri adım atmış olması, sükut -u hayal var. Bir 'genel af' dedi vazgeçti . Şimdi biz bekliyoruz. Kendi çalışma arkadaşları onun rahat çalışmasına müsaade edebilecekler mi bunları bir görelim "

"Türkiye İran olur mu ? Türkiye Norveç olur mu ? Türkiye Suudi Arabistan olur mu ? Türkiye Türkiye'dir. Ne onlar Türkiye olur, ne Türkiye başka birşey olur. Ama bu farklı modellerden ilham alabiliriz"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Politika Merkezi ve Heinrich Böll Vakfı tarafından organize edilen "Tren Nasıl Rayda Kalır ? "konulu panele katıldı.

Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın moderatörlüğündeki panele Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini de katıldı. Panelde bir konuşma yapan Marc Pierini, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili olarak, "Biz bütün ek protokollerin uygulanmasını istiyoruz. Türkiye'nin havayolunu ve limanlarını açmasını istiyoruz. Arada ortada bir çözüm buluruz belki diye düşünüyorum. Bizim birbirimize ihtiyacımızı var bunları biliyoruz. Üye ülkelerin çoğu müzakerelerin durmasını istemiyor. Bu ince dengede bir sonuca ulaşılacağını düşünüyorum. "dedi.

" LİMANA LİMAN, YOLA DEVAM "

Bakan Egemen Bağış ise, Türkiye'nin Avrupa Birliğiyle ilgili yoluna nasıl devam edeceği sorusuna cevap verdi. Bağış,

" Çarkları demokrasi döndürecek. Aslında sorunun merkezinde Kıbrıs sorunu var. Kıbrıs'taki bölünmüşlük Kıbrıs'ın Avrupa Birliğine üye olmasına engel teşkil etmezken bugün sanki Türkiye'nin AB sürecinde bir engelmiş gibi ortaya çıkıyor. "dedi. Güney Kıbrıs'ın Kuzey Kıbrıs' a rahatlıkla gittiğini ve ticaret yaptığını dile getiren Bağış, Avrupa Birliğine üye 26 ülkenin Kuzey Kıbrıs'a gitmesine itiraz ettiğini belirtti.

Bağış, "Bir kere bu kendi başına bir çelişki kendi başına bir hipokrasi" dedi.

Bağış, "Avrupa Parlamentosu, Kuzey Kıbrıs ile ticareti gerçekleştirecek doğrudan ticaret tüzüğünü onaylarsa, bunun akabinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin gemileri Kuzey Kıbrıs limanlarına yanaşırsa, uçakları Ercan Havalimanına inerse, o zaman 1987'ye kadar limanlarımızı açtığımız Güney Kıbrıs gemilerine biz de yeniden limanlarımızı açarız. Limana liman yola devam . Ama dediğim gibi bu işi Avrupa Birliğinin en demokratik kurumu olan Avrupa Parlamentosunun çözmesi lazım "diye konuştu. Bağış, böylelikle bütün engellerin kalkacağını belirterek, "Böylece Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecindeki hızı Brüksel'e giden hızlı trenlerin hızına ulaşır. "dedi.

" VİZE SAÇMALIĞINA SON VERİLMESİNİ İSTİYORUZ "

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Avrupa Birliği yolunda Türkiye'nin taleplerinin neler olacağı sorusuna Bağış," Birincisi adil bir müzakere süreci istiyoruz. İkincisi vize konusundaki bu saçmalığa bir son verilmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarının kendini en az Avrupalı hissettikleri an vize kuyruklarında bekledikleri andır "diye konuştu.

Bağış, bu durumun hakkaniyetle hiçbir şekilde anlatılamayacağını kaydetti. Bağış, "Biz terörle mücadelede destek bekliyoruz. Öyle söylemsel destek değil eylemsel destek bekliyoruz "şeklinde konuştu.

Kıbrıs meselesine bir kez daha değinen Bağış, "Artık Avrupa Birliğinin koskoca devletlerinin Kıbrıs'ın arkasına saklanmalarını saçma olduğunu fark etmelerini istiyoruz. Beşinci metrajımız da biz AB platformlarında artık temsil edilmek istiyoruz" dedi.

" BU FARKLI MODELLERDEN İLHAM ALABİLİRİZ "

Bakan Bağış, "Biz geri kabul anlaşmasını son haline getirdik. İmzalamaya hazırız ama imzalamıyoruz. Biz diyoruz ki Avrupa Birliği Komisyonu üye ülkelerden Türkiye ile vizelerin kalkma müzakerelerine başlama yetkisini alsın. O gün imzalayalım.Biz bu siyasi olarak Avrupa Birliğinin bu samimiyet imtihanında ciddiyetini ortaya koymasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Bağış, Macaristan ve Polonya dönem başkanlığı için neler düşündüğü sorusuna ise, "Önümüzde birkaç fasıl daha var ama biz bu siyasi engellerin kalkmasını ümit ediyoruz. Enerji faslını açmak konusunda bu yarımada devletini Macaristan ikna eder diye düşünüyorum "yanıtını verdi.

Önemli olanın fasıl açmak değil zihinleri açmak olduğunu söyleyen Bağış, "Hem Avrupa'daki zihinleri açmak hem Türkiye'deki bazı zihinleri açmak "dedi. Bağış, Norveç modelinin Türkiye için geçerli olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Bağış," Türk halkı demokrasiyi benimsemiş bir toplum. Bizim için önemli olan sürecin kendisi. Bizim müzakereleri bitirdiğimiz gün Türkiye bugünkünden çok daha farklı bir ülke olacaktır. O zaman Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplumlarını Türkiye'nin üye olması için ikna etmesi belki önemli ama, bazı AB üyesi ülkelerin de Türkiye'nin vatandaşlarını üyelik yönünde ikna etmesi daha da önemli olacaktır. Çünkü her geçen gün Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacı azalırken, AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı artıyor "şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB sürecinden kopması durumunda doğuya kayacağı eleştirileri olduğunu hatırlatan Bağış, "Böyle bir şart yok. Norveç de müzakerelerini başladı bitirdi. Sonunda Norveç halkı iki kere "Ben üye olmak istemiyorum "dedi. Zaten bizde hep şey vardır. Türkiye İran olur mu ? Türkiye Norveç olur mu ? Türkiye Suudi Arabistan olur mu ? Türkiye Türkiye'dir. Ne onlar Türkiye olur, ne Türkiye başka birşey olur. Ama bu farklı modellerden ilham alabiliriz.Biz doğunun en batılı batının en doğulu ülkesiyiz. Bu özelliğimizi koruyarak köprü olmaya devam etmeliyiz diye düşünüyorum "dedi.

BAĞIŞ'TAN KILIÇDAROĞLU YORUMU

Bakan Bağış, daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. İlerleme Raporunda hangi maddelerin öne çıkacağı sorusuna yanıt verdi. 12 Eylül'deki referandumla değiştirilen 26 maddenin rapora olumlu yansıyacağını söyleyen Bağış, "Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Bey'in pozitif yaklaşımı Avrupalıları da heyecanlandırıyor ama tabii bir de geçmişte ortaya attığı fikirlerden de geri adım atmış olması sükut -u hayal var. Bir genel af dedi vazgeçti . Şimdi biz bekliyoruz. Kenedi çalışma arkadaşları onun rahat çalışmasına müsaade edebilecekler mi bunları bir görelim. "dedi. Bağış, Trabzon'daki Sümela Manastırı ve Van'ın Akdamar adasındaki Akdamar Kilisesindeki ayinlerin Türkiye'nin takdir edilmesini sağlayan gelişmeler olduğunu söyledi. Bağış, "Limana liman yola devam "sözünü de açarak, "AB üyesi ülkeler Kuzey Kıbrıs Ercan Havalimanına uçaklarını indirirlerse Rum kesiminin uçaklarının da bizim havalimanlarımıza inmesi konusuna sıcak bakabiliriz. "dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close