Bakan Avcı, Ülke Tv'ye Konuk Oldu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ÜLKE TV'de canlı olarak yayınlanan "Söz Bitmeden" programına konuk oldu.
Avcı, eğitimin yazboz tahtasına çevrildiğine ilişkin iddialar, yurt dışındaki okullar, dershanelerin dönüşümü gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu
Gazeteci Elif Çakır'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, eğitimin yazboz tahtasına çevrildiğine ilişkin iddialar, yurt dışındaki okullar, dershanelerin dönüşümü gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Avcı, Antalya'da katıldığı sempozyumdaki ifadeleri üzerine başlayan tartışmaya ilişkin soru üzerine, Özel Okullar Birliği Derneği tarafından düzenlenen sempozyumun ana konusunun geleceğin öğretmeni olduğunu söyledi. Bakan Avcı'nın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:
"Birileri bunlara yazboz tahtası dese de biz bunları yapmaya devam edeceğiz"
"Dünyadaki değişime ayak uydurmak için kendi sistemimizde birtakım düzenlemeler yaptığımızda, değişiklikler yaptığımızda eğitimi yazboz tahtasına çevirmekle suçlanıyoruz. Oysa bu bütün dünyada böyledir, bütün dünyada bu işler böyle değişir, Türkiye'de bunlara uymak zorundadır. Onun için bugüne kadar pek çok değişiklik yaptık, bundan sonra da yapacağız. Birileri bunlara yazboz tahtası dese de biz bunları yapmaya devam edeceğiz. Çünkü çocuklarımızı geleceğe, onların geleceğine göre elimizden geldiğinde tedbirli hazırlamak istiyoruz. Bunları anlatmaya çalıştım, ama sizin de söylediğiniz gibi özellikle paralel medyanın yayın organlarında bakan itiraf etti 'eğitimi yazboz tahtasına çevirdik' demişim gibi sundular. Bir şeyi bağlamından kopartıp, cımbızla çekip sonra onu kendince işine yarayacak bir söyleme dönüştürmek, bu meslek ilkeleri bakımından da yanlış, ahlaki olarak da ayıp.
"Anayasa Mahkemesi bu konuda iptal kararı verebilir gibi bir şayia vardı"
"Biz ne istiyoruz? Bir an önce dershanelerin ister anaokulu, ister ortaokul, ister lise, ister başka bir kurs türü olmaları için teşvikler geliştiriyoruz. İlk fazda, ilk aşamada bu kadar çok sayıda ve kapsamda dershanenin müracaat edemeyebileceği söyleniyordu. Çünkü bir de şöyle bir yaygın veya yaygınlaştırılmak istenen algı vardı: Efendim Anayasa Mahkemesi bu konuda iptal kararı verebilir, dolayısıyla dershanelere dönüşme sürecine Anayasa Mahkemesi tarafından dur denilecek gibi bir şayia sektörde ciddi olarak dolaştırılıyordu. Bu algı başarılı olmadı. Buradan özellikle onlara da teşekkür etmek istiyorum, bugün sempozyumlarına katıldığım Özel Okullar Birliği de bu konularda yapıcı bir tutum içerisinde yer aldı, istişarelerimizde çok yapıcı önerilerde bulundular."