Haberler

Bakan Avcı"Sbs Gitti Yerine 36 Yeni Sınav Geldi" Gibi Yanlış Spekülasyonlar Oluşuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "SBS gitti yerine 36 yeni sınav geldi" gibi yanlış spekülasyonlar oluşturulduğunu belirterek, "Yeni bir sınav icat etmiyoruz Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "SBS gitti yerine 36 yeni sınav geldi" gibi yanlış"...

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Sbs gitti yerine 36 yeni sınav geldi" gibi yanlış spekülasyonlar oluşturulduğunu belirterek, "Yeni bir sınav icat etmiyoruz Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Sbs gitti yerine 36 yeni sınav geldi" gibi yanlış spekülasyonlar oluşturulduğunu belirterek, "Yeni bir sınav icat etmiyoruz. Çocuklarımızın ortaöğretim kurumlarına geçişte tek sınava bağlı olmasını ortadan kaldırıyoruz. Yaptığımız düzenleme sadece senede bir kez yapılan ve telafisi olmayan sınav yerine, sene içinde zaten yapılan yazılı sınavlardan 6 temel dersten her dönem birer tanesinin daha kontrollü şekilde yapmaktır" dedi.

Bakan Avcı, JW Marriott Otel'de düzenlenen "Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında Kamuoyunu Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avcı, öğretmen atamaları üzerine bazı illerde de özel takviyeler geliştirdiklerini vurguladı. Avcı, "Bu sistem özel kolejleri de kapsayacak mı? Talebin fazla olduğu Galatasaray Lisesi gibi liselerde ayrı bir sınav yapma hakkı verebiliriz demiştiniz bu konuda bir açıklama yapabilecek misiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"2008 yılına kadar özel okullara kendi sınavlarını yapma hakkı veriliyor dedik. 2008 yılından sonra böyle bir uygulama yok. Bakanlığın yaptığı SBS sınav sonuçlarına göre öğrenci alıyoruz. Bundan sonrada bu şekilde düşünülüyor. Sadece bakanlığın yaptığı ortak sınav sonuçlarına göre almak isterlerse ki bu yıl da öyle öğrenci aldılar ona imkan tanınacak."

-"AMACIMIZ, OKULLARDA YAPILAN BU SINAVLARI GÜVENLİ HALE GETİRMEK"-

Merkezi Sınav Sistemi denilince bir SBS gitti yerine 36 yeni sınav geldi gibi yanlış spekülasyonlar oluştuğuna dikkat çeken Avcı şunları ifade etti:

"Yapılan şey zaten yapılmakta olan yazılılarla 6 dersten 1'er tanesini denetimli olarak uygulamak. Zaten soruları biz merkezden gönderiyoruz. Ama çocuklar sadece bu sınava kendi sınıflarında girecekler. Güvenilir olsun öğretmenlerimiz baskı altında kalmasın diye her öğretmenimizi kendi sınıfı değil de bir başka sınıfta yapmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla yeni bir sınav icat etmiyoruz. Sınav bu yıl 8. sınıflarda uygulanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren 6. 7 sınıflara da uygulanacak. Amacımız, okullarda yapılan bu sınavları güvenli hale getirmek. FATİH projesiyle birlikte çocuklarımızın hepsine ve öğretmenlerimize tabletlerimizi dağıttığımızda biz tabletten sorularımızı göndereceğiz. Çocuklarımız açık uçlu olarak sorulara cevap verebilecekler. Yine o aldığımız cevapları tabletler üzerinden öğretmenlerimize ulaştıracağız. Bu uygulama en az 3 yıllık bir süreci öngörüyor. Bir kere de yapıp bitirilecek bir süreç değil. Eğitim çok dinamik bir süreç. Bu gelişmelere paralel olarak bizde düzenlemelerimizi sürekli güncelliyoruz. Ece Ayhan'ın dediği gibi çocuklar hiç gülmeyecekler mi? Çocuklarımızı sınav stresine sokmadan çocukluklarını da yaşayabilecekleri bir eğitim düzeninin adımları bunlar. Dediğim gibi her şey bununla bitmiyor. Önümüzdeki yıllarda bunu besleyecek yeni güncellemelerimiz olacak. İnşallah derece derece en kısa zamanda daha iyiye hep birlikte ulaşacağız."

-"SENE DE BİR KERE VE TELAFİSİ OLMAYAN SBS KALDIRILIYOR"-

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin almayan öğrenciler için Sosyal Bilgiler dersinden alternatif sorular hazırlanacağını söyleyen Avcı şunları kaydetti:

"Her dersin sene içerisinde ders saatleri var bunlarla hesaplanacak. Ders saatlerine paralel olacak. Hesaplama yönteminde daha önce yapılanlardan farklı olarak bir hesaplama yok. Burada değişen sene de bir kere ve telafisi olmayan SBS kaldırılıyor. Onu yerine sınıflarda yapılan yazılılardan bazıları denetimli hale getiriliyor. Bununla biz müfredatında bütün okullarda olabildiğince disiplin altına alınmasını ve eş zamanlı bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor. Şunu da vurgulayayım. Biz sadece soruları merkezden gönderilen ve cevapları merkezde değerlendirilen cevapları değil, diğer yazılıları da öğretmenlerimizin sınıflarda yapacağı sınavları da denetim altına almayı amaçlıyoruz. Orada yapılacak değerlendirmeleri de tesadüfü örnekleme yöntemleriyle kontrol edeceğiz. Diyelim o sınıfın ortalaması 65 ama öğretmenin kendisin yaptığı sınavda herkes 95 -100 alıyor. Bu arada çok büyük bir uçurum ve sorun var. Bizim merkezden soruları gönderip denetimli biçimli yaptığımız sınavla aynı zamanda diğer yazılılarında kontrollü için bir ölçü olarak değerlendireceğiz. Biz sistemimizle hangi okulda hangi sınavlarda not ortalaması kaç ve bunun bizim yaptığımız sınavlara oranı ne? Bunu takip edebilme şansımız var. Dolayısıyla inşallah önümüzdeki yıllarda öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimiz, yöneticilerimiz kendi yaptıkları tüm sınavların güvenilir olmasını sağlamanın kriterlerini öğrenmiş olacak."

-"TÜM OKULLARDA AYNI KALİTEYİ OLUŞTURMAK MÜMKÜN DEĞİL"-

Avcı,"Liseler arasındaki kalite farkı için nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Tüm bu soruların temelinde okullarımız arasındaki nitelik farkı var. Bu nitelik farkı ister gerçek olsun ister algısal olsun öyle durumlar var ki A okuluyla B okulunun eğitim nitelikleri alt yapısı, donanımları öğretmenleri birikimi fark edebiliyor. Tüm okullarda aynı kaliteyi oluşturmak mümkün değil. Bu mümkün değil diye bazı okullarımızı 1. sınıf diğer okullarımız ancak zorunlu kalınırsa gidilecek 2. 3. sınıf okullar gibi takdir etmek çok yanlış. Bu özellikle mesleki eğitim veren okullarımız yönelik çok tahrip edici bir yanlış algıdır. Biz meslek okullarımızda aynı şekilde en kendi içlerinde en üste taşımaya çalışıyoruz. Esas olan şudur: Asıl olan işini seven özveriyle çalışan öğretmenlerimizdir. Dolayısıyla bir öğretmen çok şeyi değiştirir. Onun için okulların doğru yanlış şöhretleri sizi yanıltmasın." (ANKA/SON)

(AR/ÖZK) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close