Bakan Ala: Aldığımız Her Suriyeli İçin, Bir Suriyeliyi AB'ye Göndereceğiz
İçişleri bakanı Efkan Ala, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında varılan göçmen mütabakatıyla ilgili olarak, 'Aldığımız her bir Suriyeli göçmen için, bir Suriyeliyi Avrupa Birliği'ne göndereceğiz.
İçişleri bakanı Efkan Ala, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında varılan göçmen mütabakatıyla ilgili olarak, 'Aldığımız her bir Suriyeli göçmen için, bir Suriyeliyi Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur" dedi.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 'Yasa Dışı Göçle Mücadele İstişare Toplantısı düzenlendi. Bodrum Ramada Otel'deki toplantıya, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Muğla Valisi Amir Çiçek, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Vali Vekili Mehmet Yüce, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Emre, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Göç İdaresi yetkilileri, illerin kolluk kuvvetleri rütbelileri katıldı.
'BU MÜCADELE TÜRKİYE'NİN BAŞARABİLECEĞİ BİR MÜCADELEDİR'
Toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada terörle mücadelede şehit olanları rahmetle anan Bakan Ala, "Ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bugün de şehitlerimiz var. Onlar milletin evladı. Bu millet, memleket için hayatlarını feda ediyorlar. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu mücadele, Türkiye'nin başarabileceği bir mücadeledir. Türkiye'nin önüne çok problemler çıkardılar. Çok kimseler, çok organizasyonlar, ittifak yaptılar. Çok ülkeler arkasında durdu, ama şimdiye kadar başarılı olamadılar. Bundan sonrada olamayacaklar. Elbette bizler de vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için, milletimizin memleketimizin geleceği için, birlik ve bütünlüğümüz için alınması gereken kararları alıp, yapılması gereken işleri yapıp, güvenlik güçlerimizle vatandaşlarımızla yolumuza devam edeceğiz. Oralarda sıkıntıları gidermek için hükümet olarak her türlü tedbiri alıyoruz. Daha dün Diyarbakır'daydık Sur'daydık. Oradaki programlarımızı projelerimizi açıkladık. Şimdi de buradayız. Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi, milletimize yakışır bir biçimde ilerlemesi için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
'4 NİSAN'DA GERİ KABUL BAŞLIYOR'
Güvenlik ve bürokrasi ile birarada olduklarını belirten Bakan Ala, toplantıdaki konularının yasa dışı göçle etkin mücadele olduğunu, bunu değerlendireceklerini belitti. Bu konuda, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bir mutabakata varıldığını kaydeden Bakan Ala sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu mutabakat çerçevesinde önümüzdeki pazartesi, 4 Nisan'dan itibaren geri kabullerimiz başlayacak. Suriye'den ülkemize göç edenler ve başka ülkelerden ülkemize göçmen olarak gelenler, yasa dışı yollarla Ege Denizi'nden Yunanistan'a, oradan Avrupa Birliği'nin diğer ülkelerine geçiş yapıyorlar. Bu konuda şimdiye kadar çeşitli önlemler aldık. Son günlerde çok daha fazla çaba içerisinde Avrupa Birliği ile beraber yeni bir takım değerlendirmeler yaptık, yeni önlemler aldık. Bu çerçevede bir mutabakata varıldı ve bu mutabakatın gereği de şimdi yerine getiriliyor. Suriye'de yaşanan krizden dolayı Türkiye'de şu an itibari ile 2 milyon 749 bin Suriyeli kardeşimizi misafir etmekteyiz. Bu sayıya başka ülkelerden gelenler de eklendiğinde 3 milyon 69 bin 640 kişi Türkiye'de göçmen olarak bulunmaktadır. Bu miktar aslında bazı ülkelerin nüfusundan fazladır. Türkiye bu kadar kişiyi takdire layık biçimde misafir etmektedir. Milletimize buradan tekrara teşekkür ediyorum. Bu güne kadar 10 milyar dolar civarında harcama yaptık. Bu konularda uluslararası bir takım yapıların, kuruluşların ya da başka ülkelerin maalesef henüz 450 milyon civarında bir yardımı olmuştur. Tabi Avrupa Birliği'nin ve yaptığımız görüşmeler sonucunda varılan mutabakat çerçevesinde yapacağını taahhüt ettiği, yani henüz ulaşamamıştır ama ulaşacaktır, ulaştığında onu da zikrederiz."
'HER ÜLKENİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKİR'
Yasa dışı göçün Avrupa, Türkiye ve dünyanın en önemli konularından bir tanesi olduğunu ifade eden Bakan Ala şunları söyledi:
"Bu konuda her ülkenin üzerine düşeni yapması gerekir. Maliyetleri azaltmak ve bunun negatif etkilerinden en az etkilenmek için. Tabi bu yasa dışı göçün bu kadar Dünyayı meşgul etmesi aynı zamanda bunun bazı suç örgüleri tarafından, organizasyonlar tarafından beslendiğini de ortaya çıkarmaktadır. Türkiye'de yasa dışı göçü koordine eden organizatörlerin yakalanması içinde ciddi adımlar atmıştır. Takdir edersiniz ki Türkiye'de sadece Ege Denizine kıyısı olan şehirlerimizin kıyı uzunluğu 3 bin 463 kilometredir. Ama bütün bunlara rağmen Türkiye bu konuda da etkin ve sonuç alıcı bir güvenlik politikası izlemektedir. 2016'nın ilk üç ayında 64 bin 891 kişi yakalanmıştır. Bu 2015'in aynı dönemine göre 4 buçuk kat artış demektir. Diğer taraftan son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalanmıştır. 2016'da bu güne kadar 1715 organizatör yakalanmış, bunlardan 351'i tutuklanmıştır. 18 Mart 2016 tarihinde Avrupa Birliği ile yaptığımız mutabakat çerçevesinden yasa dışı göçle mücadelede caydırıcılığı artıracak ve geçiş rotasını önleyecek adımlar atıyoruz"
'YASAL YOLLARDAN GÖÇÜ TEŞVİK EDECEK'
Alınan tedbirlerin yasa dışı göçü önleyeceğini, yasal yollarla Türkiye'ye gelip buradan Avrupa Birliği'ne geçecek olan yasal göçünde önünü açacağını belirten Bakan Ala "Yaptığımız çalışmalar yasa dışı göçü önlerken yasal yollardan göçü teşvik etmektedir, mümkün kılmaktadır. Bu dünyanın sorunudur. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmelerde bu külfetin paylaşılması konusunda hem fikiriz. Bizimde lehimizi Avrupa birliği ülkelerinin de lehine olan işleri yapıyoruz. Pazartesi ilk geri kabul başlayacaktır. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Suriyelilerin dışındaki başka ülkelerden Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler, Yunanistan Adaları'ndan aldığımızdan andan itibaren geri gönderme merkezilerine intikal ettirilecekler. Buradan bu ülkelere gerek ikili ilişkilerimizle, gerekse bizimle iade anlaşması olan ülkelere, geldikleri ülkelere geri gönderilecek" dedi.
Kıyı şeridinde geri gönderme merkezi olmadığını belirten Bakan Ala, Suriyelilerin ise geçici koruma altına alınarak kamplara ve uygun yerlere gönderileceğini açıkladı.
'ALDIĞIMIZ KADAR GÖNDERCEĞİZ'
"Birebir aldığımız Suriyeli kadarda Avrupa Birliği ülkelerine, bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenlerden göndereceğiz" diye sözlerine devam den Bakan Ala, "Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor. Şu an Yunan adalarında 25 irtibat görevlimiz var. Yunanistan'dan 5 irtibat görevlisi geldi. Son aldığımız raporlara göre, son 10 gün içerisinde Yunan Adaları'na geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş vardır. 10'da 1'e düşmüştür. Günlük 300 kişinin altına inmiştir. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin ortaya konulan politikanın ne kadar gerçekçi, etkili ve alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli göçmen için bir Suriyeliyi Avrupa Birliği'ne göndereceğiz. Bu projenin ana cümlesi budur" dedi.
Pazartesi gelecek ilk grup olarak 500 kişi istediklerini Yunan makamlarına ilettiklerini dile getiren Bakan Ala, şu ana itibari ile 400 kişinin isminin verildiğini söyledi.
'VİZE SERBESTİSİ DİYALOGUNA KATKIDA BULUNACAK'
Bu konunun Türkiye'nin Avrupa Birliği ile şu an sürdürdüğü vize serbestisi diyaloğuna ciddi katkıda bulunacağını belirten Bakan Ala, aynı zamanda bütün insanlığın yüreğini yakan özellikle Ege Denizi'nde yaşanan insanlık dramlarının engellenmesine de önemli katkısı olacağını vurguladı.
Bakan Ala sözlerinin sonunda "Türkiye geldiği bugünkü noktada kalkınmışlığı ile sadece göç yolları üzerinde olan bir ülke değildir. İnsanlar gelip geçmemektedir. Bir kısmı da burada kalmaktadır. Türkiye'nin gelişmişlik seviyesi, hedef ülke haline getirdi. Gelip burada kalıyorlar. Avrupa Birliği'nin ne kadar sorunu ise bizimde o kadar sorunumuz. Ne kadar önlersek buraya gelişleri azalacaktır" diye konuştu. Geri kabul noktası olarak 5 yerin belirlendiği öğrenilirken bu konuda yer ismi açıklanmadı.
Toplantı basına kapalı olarak devam etti.
- Muğla