Haberler

BAKA'nın Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Çalışmaları Sürüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversitelilere teknogirişim desteği, girişimci adaylarına da uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA), KOSGEB ve SDÜ işbirliğinde uygulamalı girişimcilik eğitiminden 30 yeni girişimci adayı ile BAKA ile Göller Bölgesi Teknokenti'nin 'Teknogirişim Sermaye Desteği' eğitimini alan 45 SDÜ'lü öğrenciye başarı belgeleri verildi. Teknogirişim ve girişimciliğin önemi vurgulan toplantıda, imalat, yeni teknik ve teknolojilerin kullanımı, iş fikrinde Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkat çekildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 100 bin liraya kadar hibe olarak 'teknogirişim sermaye desteği' verirken, KOSGEB de iş planına göre yeni girişimcilere 30 bin TL'si hibe 70 bin TL'si de 4 yıl vadeli sıfır faizli kredi desteği veriyor.

Görevleri arasında 'yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve işgücü eğitimi gibi konularda ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek' bulunan BAKA, yeni girişimciler ile Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına bakanlık desteği alınabilmesi için eğitimler veriyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) işbirliğiyle 2011'de başlatılan Antalya, Burdur ile Isparta ve ilçelerde gerçekleştirilen uygulamalı girişimcilik eğitimlerini sürdüren BAKA, Göller Bölgesi Teknokenti işbirliğinde de Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencilerine 'Teknogirişim Sermaye Desteği' eğitimi de gerçekleştirdi.

'İŞ KURMAKTAN VAZGEÇMEYİN'

Isparta'da eğitimi başarıyla tamamlayan 30 girişimci adayı ile 'teknogirişim sermaye desteği' eğitimini alan 45 öğrencinin başarı belgeleri SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'nde törenle verildi.

Açılış konuşmasında KOSGEB Isparta Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Yurdun Yıldırım, girişimciliğin ve girişimci potansiyeli bulunanların ekonomi ve sosyal gelişime çok önemli olduğunu vurguladı. İşbirliği ve destekleri için BAKA'ya teşekkür eden Yıldırım, "Yeni iş kuracak arkadaşlara KOSGEB ve BAKA olarak yardımcı oluyoruz. İş kurmaktan vazgeçmeyin prosedürlere takılmayın. Yenilikleri takip edip nitelikli işler kurmanızı bekliyoruz. Katma değeri yüksek bilgi ve teknoloji tabanlı işletmeler kurmanızı tavsiye ederim. İşletmenizi kurduktan sonra yeni teknoloji ve yöntemlere adaptasyonunuz kalkınma ajansımızla birlikte gerçekleştirebiliriz. Yani devlet her zaman yanınızda olmak üzere söz veriyor" dedi.

Uygulamalı girişimcilik eğitimini veren SDÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr İrfan Ateşoğlu da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği hakkında bilgi verdi. Ateşoğlu, teknogirişim sermaye destekleriyle yeni ve yenilikçi iş fikirleri olan genç girişimcilerin, iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için çekirdek sermaye sağlandığını belirtti. SDÜ'lü öğrencilerin teknogirişim desteği için tarımsal atıkları değerlendirilip üretim maliyeti düşük katma değeri yüksek ürünler elde edilmesinden engelliler için tekerlekli sandalyeye asansör sistemine, tarımsal suyun otomasyon sistemiyle kullanımından yerli istiridye mantarı ve su yerine peynir altı suyunun değerlendirilmesiyle güllü proteince zengin ekmek üretimi projeleriyle başvurdu.

Teknogirişim desteğine başvurulacak iş fikrinde mutlaka Ar-Ge ve inovasyon boyutu olması gerektiğini belirten Yrd.Doç.Dr Ateşoğlu, "Bakanlık 100 bin liraya kadar hibe desteği veriyor ve projede öngördüğünüz protipi başardığınız zaman TÜBİTAK'ın 550 bin liraya kadar hibe desteğinden yararlanabiliyorsunuz. Teknogirişimcilik tüketiciye odaklı geleneksel girişimcilikten farklı Ar-Ge inovasyona dayalıdır. Teknogirişimciliği Isparta geliştirebilmek için üniversitede Teknogirişim-İnovasyon Kulübü kurduk. Bu kulüp vasıtasıyla eğitimlere devam edip, esnaf ve sanayici ile tarım erbabının ayağına gidip fikir toplayalım diyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

KURUMLARDAN 25'TEN FAZLA DESTEK

Genel Sekreter Tuncay Engin de, BAKA'nın KOSGEB işbirliğinde uygulamalı girişimcilik eğitimlerini, yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenip sürdürülebilir işletmeler kurulması amacıyla Antalya, Burdur ve Isparta il merkezleri ile ilçelerinde de sürdürüldüğünü belirtti. Talep oldukça uygulamalı girişimcilik eğitimleri vermeye devam edeceğini BAKA'nın girişimcilik eğitimlerini çok önemsediğini belirten Tuncay Engin, şöyle devam etti:

"Sizler sıfırdan işi kuruyorsunuz geleceğin büyük firmaları sizler olacaksınız. Biz devlet olarak sizin her zaman yanındayız, çeşitli kurumlardan 25'ten fazla destek var. Başarılı iş hayatı için eğitim sizin ilk adımınızdır. Sürdürülebilirlik önemli. İş hayatınızda çok başarılı olacağınıza kişisel olarak inanıyorum. Yeter ki küçük engeller ve zorluklar karşısında pes etmeyin, yılmayın. İşinizi kurduktan sonra özellikle imalat yapan işyerlerine yönelik olarak daha ileriki safhalarda Ajansımızın çok ciddi destekleri ve KOSGEB'in diğer destek enstrümanları ile her aşamada devlet sizin yanınızda olmaya devam edecektir. Bizler sizlerin başarısından mutlu oluyoruz."

Konuşmaların ardından 'teknogirişim sermaye desteği' ile 'uygulamalı girişimcilik' eğitimlerini tamamlayanlara başarı belgelerini BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Gönen Kaymakamı Adem Uslan, SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr Orhan Adıgüzel, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürü Muhammet Arabacı ile BAKA ve KOSGEB uzmanları verdi.

KOSGEB VE TEKNOGİRİŞİM SERMAYE DESTEKLERİ

70 saatlik uygulamalı grişimcilik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimciler, KOSGEB'den 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği ve 12 bin lira işletme giderleri desteği olmak üzere toplam 30 bin lira hibe desteği alabiliyor. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği'nde ise, yeni ve yenilikçi iş fikirleri olan genç girişimcilerin, bu iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için çekirdek sermaye sağlanarak desteklenmesi amaçlanıyor. Programa üniversitelerin örgün öğrenim veren, herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış gerçek kişiler başvurabiliyor. Destek süresi 12 ay, desteklenmesine karar verilen iş fikirlerinin giderlerine uygulanan en fazla destek miktarı 100 bin lira ve teminat alınmaksızın hibe olarak veriliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title