Bahçeye Değil Okula Gidiyorlar
Fındık toplamak için Ordu’ya gelen mevsimlik tarım işçileri bahçeye giderken, beraberinde getirdikleri çocuklar da belirlenen alanlarda okula giderek eğitimlerine devam ediyor.
Fındık toplamak için Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri bahçeye giderken, beraberinde getirdikleri çocuklar da belirlenen alanlarda okula giderek eğitimlerine devam ediyor.
Her yıl fındık hasat döneminin gelmesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri, beraberinde çocuklarını da yanlarında getiriyor. Mevsimlik tarım işçileri için ayrılan alanlar modernize edilirken, işçilerin beraberinde getirdiği çocukların çalıştırılmaması için çalışmalar da her geçen gün artıyor. Bu çalışmalar kapsamında hayata geçirilen "Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında çocuklar bahçe yerine okula gidiyor. Ordu Valiliği ve Türkiye İş Kurumu'nun ortaklaşa yürüttüğü "Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi" kapsamında belirlenen alanlarda, görevlendirilen öğretmenler tarafından çocukların ana sınıfı, temel eğitim ve sosyal içerikli eğitim alması sağlanıyor.
GÜNDE 6 SAAT DERS VERİLİYOR
Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Efirli Mahallesi'nde oluşturulan çadır kentte inşa edilen okullarda gönüllü öğretmenler eğitim veriyor. Sabah saat 09.00'da başlayan eğitimler saat 16.00'ya kadar devam ediyor. Efirli'de bulunan ve mevsimlik tarım işçileri için ayrılan alanda çocuklara eğitim veren Sınıf Öğretmeni Ali Çelik, çocukların bahçede çalıştırmak yerine okulda eğitim almalarını her zaman desteklediğini söyledi. Ailelerin sürekli değişik bölgelerde olduğu için çocukların eğitimden geri kaldığını ifade eden Çelik, "Mevsimlik tarım işçileri sürekli başka alanlarda çalıştıkları için bu çocuklarımız eğitimlerinden geri kalıyor. Biz de geri kaldıkları eğitimleri nasıl telafi edebiliriz dedik ve biz bu projede yer aldık. Sabah aileler bahçeye gittiklerinde biz çocukları saat 09.00'da derse alıyoruz. Saat 15.30'a kadar da, hayat bilgisi, okuma-yazma, matematik, resim, müzik gibi sosyal etkinlikler olmak üzere günlük 6 saat ders veriyoruz. Çabamız onların eğitimde eksik kaldıkları alanları gidermeye yönelik çalışmalar yapmak. Çocuklarımız çok istekli, onlar kadar velilerimiz de istekli, inşallah çocuklarımızın eğitimini en iyi şekilde almalarını sağlayacağız" dedi.
ŞAHİN: "HAYATINDA İLK KEZ OYUNCAK GÖREN ÇOCUKLAR VAR"
Çadır kentte çocuklara okul öncesi eğitim veren Okul Öncesi Öğretmeni Sedef Şahin, iki yıldır çadır kentlerde eğitim verdiğini söyledi. Yaş grubu olarak okul öncesine uygun çocukları belirlediklerini ve eğitimler verdiklerini aktaran Şahin, "Okul öncesi eğitime tabi olacak çocukları belirleyerek burada eğitimler veriyoruz. Sayı geçen yıla oranla biraz daha artmış durumda. Çocuklar çok istekli ve çok açlar, derslere ara verdiğimizde bile kapıda bekliyorlar. Oyuncakla hayatında ilk defa karşılaşanlar var, o yüzden tüm oyuncaklarla oynamak onlara mutluluk veriyor" diye konuştu.
Şanlıurfa'dan gelen ve çadır kentte eğitim gören 13 yaşındaki Dilan isimli kız öğrenci borçlarının çok olduğunu ve Ordu'ya çalışmak için geldiklerini belirtti. Okuldaki imkanların ve ortamın güzel olduğunu, ailesinin ise fındık bahçesinde çalıştığını ifade eden Dilan, ihtiyaç olursa kendisininde çalışmak istediğini sözlerine ekledi. - ORDU