Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Bahçedeki Tarih Kazısına Ek Ödenek

Bahçedeki Tarih Kazısına Ek Ödenek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayriye Oral, "Bahçem Gitti Elimden. Sebzelerimi Hep Söktük, Yeniden Dikiyoruz. Bu Pırasayı 3 Seferdir Yeniden Dikiyorum" Dedi.

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Kadıoğlu Köyü'nde oturan 68 yaşındaki Nizamettin ve Hayriye Oral çiftinin bahçesinde bulunan Roma dönemine ait tarihi villa tarzı yerleşim yerini ortaya çıkarmak için yapılan kazı çalışmaları, 1 ay aradan sonra sağlanan ek ödenekle yeniden başladı. Çalışmalar nedeniyle bu yıl ektiği pırasaların yerini 3 defa değiştirmek zorunda kalan Hayriye Oral, "Bahçem gitti elimden. Sebzelerimi hep söktük, yeniden dikiyoruz. Bu pırasayı 3 seferdir yeniden dikiyorum" dedi.

Köyde çiftçilik yapan Nizamettin Oral, 2008'in Ocak ayında evinin bahçesindeki serayı güçlendirmek için kazı yaparken, tarihi bir mozaik buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan mozaiğin çevresinde, aynı yılın yaz ayında kazı çalışması başlatıldı. Ereğli Müze Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalarda, yaklaşık 2.5 metre aşağıda üzüm salkımları arasında oturan kadını elindeki hançerle öldürmek isteyen bir erkek figürünü tasvir eden mozaiğin bulunduğu oda genişletildi. Geçen yıl sürdürülen çalışmalarda ise zemini çeşitli desen ve figürlerle işlemeli yeni bir oda daha bulundu.

M.S. 3. yüzyıla ait villa tarzı yerleşim yerini genişletmek amacıyla bu yaz 35 bin liralık ödenekle yapılan çalışmalarda ise villanın harçla kaplı 3'üncü odası bulundu. Çalışmaların son bölümünde ise ikinci bir villaya ait olduğu tahmin edilen tabanı mozaikle kaplı yeni bir oda ve iki villanın arasında 30 metrelik bir su yolu bulundu.

Ödeneğin bitmesi nedeniyle yaklaşık 1 ay önce sona eren kazı çalışmaları, bakanlığın tahsis ettiği 20 bin liralık ek ödenekle dün yeniden başladı. Ereğli Müze Müdürlüğü'nde görevli arkeolog Ünver Göçen başkanlığında 12 işçiyle yapılan çalışmalarda, ikinci villanın ilk odası genişletilerek yeni odalarına ulaşılmaya çalışılacak.

BAHÇEM GİTTİ ELİMDEN

Çeşitli av sahneleri ve hayvan mücadeleleri ile etraflarında aslan ve domuzların yer aldığı sakallı iki erkeği tasvir eden mozaiğin bulunduğu ilk odayı genişletme çalışmalarının başlayabilmesi için, Nizamettin ve Hayriye Oral, pırasalarını sökmek zorunda kaldı. İşçiler pırasaların söküldüğü alanı kazmaya başlarken, yaşlı çift de, kazı yapılan yerin alt tarafına söktükleri pırasaları yeniden dikmeye başladı. Kazılar nedeniyle pırasaların yerini 3 defa değiştirmek zorunda kaldığını belirten Hayriye Oral, "2 bin 160 metrekarelik bahçem gitti elimden. Bütün sebzeleri söktük, yeniden dikiyoruz. Bu pırasayı 3 seferdir yeniden dikiyorum. Yaz başında ilk diktiğim yerde kazı yapıldı. Oradan söktüm buraya diktim. Şimdi burada da kazı yapılıyor. Buradan da söktük, şimdi alt tarafa dikeceğiz. Oradan alıyoruz, oraya dikiyoruz. Kazılar başladı, yerimiz mahvoldu. Seneye hiç ekim yapamayacağız bahçede" dedi. Tarihi eser ortaya çıktığı için memnun olduğunu belirten Hayriye Oral, bahçesi zarar gördüğü için ise üzgün olduğunu söyledi.

Yetkililer, kamulaştırılacak bahçede önümüzdeki yaz daha kapsamlı bir çalışma yapılacağını, bu yüzden de ekim yapılmayacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title