Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Bağyüzü'ne Halk Kütüphanesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hayırsever Şeyhoğlu ailesi 13 yılda 35 halk kütüphanesi açtı.

Rasime ve Recai Şeyhoğlu, Bağyüzü Mahallesinde Ayvalık Belediyesi tarafından tahsis edilen binada açtıkları kütüphaneler zincirinin 35. halkasına yazar Orhan Kemal'in adını verdi.

Bundan 13 yıl önce ilk kütüphanelerini 19 Ekim 2002 yılında Bergama'nın Kozak Yaylasının Hacıhamzalar köyünde açan Rasime ve Recai Şeyhoğlu, kütüphaneler zincirine son halkayı Ayvalık Belediyesi'nin katkılarıyla büyükşehir yasası kapsamında köyden mahalleye dönüştürülen ilçeye bağlı Bağyüzü'nde açtı.

"ÇOCUKLARIN YÜZÜ DAHA DA GÜLECEK"

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer yaptığı konuşmada şunları dedi;

"Bu sene bereketli bir yıl oluyor gibi gözüküyor Kozak için bu sene mahsul başladı. İnşallah seneye daha iyi olacak, öbür sene daha da iyi olacak yani çamfıstığında üretime 4 – 5 sene ara verdik bilmediğimiz nedenlerden dolayı ama tahmin ediyorum bundan sonra mahsulde iyi olacak, herkesin yüzü daha çok gülecek. Bu çocuklarımız daha çok gülecek, işte bu çocuklarımızın daha iyi yetişmesi için biz bu mahallede bu köyde yaşayanlar olarak daha önümüzü görebilmemiz için böyle önemli işler yapıyoruz. Burası küçük bir yer ama önemi çok büyük. Bu açıdan Recai beye huzurunuzda çok teşekkür ederim. Bu kütüphaneyi köyümüze kazandırdığı için. Burası belediyenin bir yeriydi. Burayı toparladık. Sağolsun meclis üyemiz Aydın Derinova'nın da çok katkısı oldu. Ve tabi hep beraber Recai bey'in 35. kütüphanesi açılıyor. Halkın ayağına gidiyor. Halkın ayağına giderken de buraya ismini verdiği bir halk yazarımız Orhan Kemal'in ismini veriyor. Orhan Kemal tam bundan 100 yıl önce doğmuş ve şimdi 100 yaşında. Kendisini 1970'li yıllarda kaybetmişiz ama kitapları ve eserleri yaşıyor ve yaşayacaktır. Orhan Kemal'in burada ismi olması önemlidir. Kendiside bir rençber çocuğudur. Adanalıdır. Çiftçinin köylünün halini bilen bir insandır. Ve onların yaşadıklarını, yaşadıkları sıkıntıları eserlerine yazmış ve günümüze aktarmıştır. Yani halktan yana bir insandır. Öyle demiştir ki"Halktan olan yazarlar, halktan olan insanlar sonunda hesabını verir. Acı hesabını verir." Kendiside bunun acı hesabını vermiştir. Bursa cezaevinde yatmıştır, ve bursa ceza evinde yatarken de büyük şair büyük ozan Nazım Hikmet'ten de çok şeyler öğrenmiştir. Bu açıdan da önemli bir yazarımızdır. Kendisinin burada isminin olması çok önemlidir. Ama biz kültürel olarak çocuklara ve gençlere yönelik faaliyetlerimize belediye olarak devam edeceğiz. Belediyenin yapması gereken bütün işleri güzel yapmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Bu güzel köylerimize tabi şimdiki isimleriyle mahallelerimiz ama burası her zaman köydür arkadaşlar köy her zaman mahalleden daha iyidir bunu bilelim. Köylerin kendi kimliği vardır. Bu kimliklerin bozulmaması gerekir. Her köyün kimliği vardır. Bu köyün kendi adetleri örfleri vardır. Çok güzel örfleri adetleri vardır. Ben defalarca burada dünlere katıldım. Şölenlere katıldım, çok misafirperverdir, yemekleri çok güzeldir bugünde örneklerini göreceğimiz gibi. İnsanı güzeldir çalışkandır ve köyünü terk etmemek için uğraşır. Burada yaşamayı sever bak bu çocuklar burada büyüyorlar. İnşallah hayatları boyunca büyük kısmını burada yaşarlar. Ama iyi imkanlar içinde yaşarlar. Mutlu yaşarlar güzel yaşarlar diyoruz. Evet bugün burada olmaktan gerçekten her zaman geldiğim için heyecanlıyım. Benim çünkü dedelerimde bu köyden gelmiş geçmiş hep onu söylüyorum. Onun heyecanı da beni bir taraftan sarıyor ama benden sonrada konuşmacılar var. Öncelikle tekrardan Recai beye çok teşekkür ediyorum ve bugün bakın bu kütüphane küçük ama önemini bir kere kavramanızı istiyorum".

"41 KERE MAŞALLAH DEMEYİ NASİP EDER"

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı'da konuşmasında; "Bağyüzü'ndeki çocuklarımız için çok önemli adım olan edebiyat, bilim, araştırma, sanat gibi aklımıza gelen bütün konularda ilk kapı sayılabilecek küçükte olsa bir kütüphanenin açılışını yapmak üzere buraya toplandık. Rasime ve Recai Şeyhoğlu çiftine bu kadirşinaslıktan dolayı şükranlarımı sizler adına arz ediyorum. İkincisini dedi ama inşallah 41.'sini de Ayvalık topraklarında açarak bizlere 41 kere maşallah demeyi nasip eder. Eğitimde fırsat eşitliği sözde kalmamalı. Eğitimde fırsat eşitliği Türkiye'nin en ücra köşelerine, en yoksun mahallelerine, en uzak bucaklarına mutlaka götürülmeli. Buna vesile olacak her türlü insana, her türlü kolaylığı devlet tarafından gösterilmeli diye duygularımı ifade etmek istiyorum" dedi.

"HAYACANDAN HESAP YAPMAK AKLIMIZA BİLE GELMEDİ"

Kütüphane hakkında açıklama yapan Recai Şeyhoğlu "Bu toprağın unutulmaz isimleri vardır. Örneğin Pir Sultan Abdal, Şeyh Bedreddin, Mustafa Kemal, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney. Her birinin adı illa ki bir caddeye, sokağa, parka, bahçeye ya da kültür merkezine verilip adları yaşatılmaktadır. Türk edebiyatının en üretken ve en sevdiğim yazarlarından biri olan Orhan Kemal'in adı ise sadece İstanbul İller Kütüphanesi ve doğduğu şehir olan Adana'da bir kültür merkezine verildi. İstiyoruz ki bu değerli isimler, kültür merkezi gibi yapılarla yaşasın. Bizim bu kütüphaneyi açmamızda gerekli desteği vererek yanımızda olan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Şeyhoğlu, kütüphaneler açmanın verdiği heyecanla bu güne kadar açtıkları 35 kütüphane için ne kadar para harcadıklarının hesabını yapmanın hiç akıllarına bile gelmediğini de söyledi.

KİTAP OKUYAN ÖDÜLLENDİRİLECEK.

Yazar Orhan Kemal'in adını taşıyan Bağyüzü köyündeki kütüphanede 2 binin özerinde kitap bulunuyor. Törenle açılışı yapılan Orhan Kemal Kütüphanesine Bağyüzülü çocuklar yoğun ilgi gösterdi.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer kütüphanede en çok kitap okuyana bir bilgisayar hediye edileceğini, bunun yanında bir kitabı tamamen okuyan çocuklara da çeşitli hediyeler verileceğini duyurdu.
Hediye almaya hak kazananların ödüllerinin ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı töreninde verileceği açıklandı.

Açılış törenine Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Garnizon Komutanı Personel Albay Aydın Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Emniyet Müdürü Ali İhsan Avcı, Ayvalık Jandarma Komutanı Binbaşı Faruk Özdemir, Ayvalık Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title