Bağımsızlığının 24. Yılında Kazakistan" Paneli
Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan'ın son 24 yılda pazar ekonomisini benimsediğini ve birçok alanda geliştiğini belirterek, "Kazakistan, küreselleşmiş dünyada çağdaş bir devlettir" dedi.
Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan'ın son 24 yılda pazar ekonomisini benimsediğini ve birçok alanda geliştiğini belirterek, "Kazakistan, küreselleşmiş dünyada çağdaş bir devlettir" dedi.
Tümeybayev, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen "Bağımsızlığının 24. Yılında Kazakistan" panelinin açılışında yaptığı konuşmada, geçiş dönemlerinde yaşamanın çok zor olduğunu ve Kazakistan'ın halen bir geçiş sürecinde olduğunu belirtti. Tümeybayev, "Devrim devletlerde, memleketlerde, şehirlerde olabilir ama insan kafasında hızlı olmaz, biraz zaman lazım" ifadelerini kullandı.
Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kalkan da "Sovyetler Birliği'nde Kazakistan" başlıklı konuşmasında, Kazakların Sovyet işgali döneminde birçok sosyal ve demografik sorunla karşılaştığını, Rusların uyguladığı baskı ve ayrılıkçı politika sonucu özgürlüğüne düşkün Kazak toplumunun isyan ettiğini kaydetti.
Rusların Sovyetler Birliği döneminde eğitim, kültürel ve sosyal gelişimlerini engellemek için Kazakların tarım yapma ve eğitim haklarının ellerinden alındığını, buna dayanamayan Kazakların farklı ülkelere göç ettiğini hatırlatan Kalkan, Kazak nüfusunda büyük düşüş yaşandığını belirtti.
Kalkan, Kazakistan 1991'de bağımsızlığını elde ettiğinde yüzde 20 olan Kazakça okuma yazma oranının, yüzde 80'lere kadar yükseldiğine, hükümetin başarılı bir eğitim politikası uyguladığına dikkati çekti.
Beyazıt Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Seyfullah Yıldırım ise "Bağımsızlıktan Sonra Kazak Kimliği" başlıklı sunumunda, Sovyetler ve Çin'den gelen baskı sonucu Kazakların dünyada 40'tan fazla ülkeye dağılarak yaşama tutunduğunu, bağımsızlıktan sonra Kazakistan'ın vatandaşlarına ulaşmak için "Kazak Diasporası" oluşturduğunu söyledi.
Öte yandan Yıldırım, Kazakistan'ın eğitim, kültürel ve tarihi alanlarında da milletini tarihiyle buluşturma konusunda önemli adımlar attığını ifade etti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş da "Bağımsızlık Sonrası Kazakistan'ın Dış Politikası Nazarbayev Modeli" başlıklı konuşmasında Kazakistan'ın Çin, Rusya, ABD, AB ve bölge ülkeleriyle ticaret hacmini ve Avrasya'daki rolünü artırırken, Orta Asya merkezli enerji, ulaşım ve gelişim programlarına da öncülük ettiğini vurguladı.
Panelin ardından Büyükelçi Tüymebayev, konuşmacılara plaket verdi.