İlk Geçici Hükümet 'İlk'lerle Kuruldu! İşte Yeni Kabinenin Şifreleri
Türk siyasi tarihinde ilk kez kurulan "geçici hükümet"in bakan koltuğunda ilk kez başörtülü bir kadın oturdu. Türkeş soyadı, tam 37 yıl 8 ay sonra bir kez daha kabinede yer aldı.
7 Haziran seçim sonuçlarının tek başına iktidar olanağı vermemesi, iki ay süren hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalması, Türk siyaset tarihinde ilk kez Geçici Seçim Hükümeti kurulmasını zorunlu kıldı. Bu görevi üstlenen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim karmasına, AK Partili bakanlar ve AK Parti ile çalışan bürokratlar damgasını vurdu. Kabinedeki en büyük sürpriz ise İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile başörtülü bakan Ayşen Gürcan oldu. Kabinede 3 isim liste dışı kaldı.
İLK'LERİN HÜKÜMETİ
Türk siyasi tarihinde ilk kez kurulan "geçici hükümet"in bakan koltuğunda ilk kez başörtülü bir kadın oturacak. Türkeş soyadı, tam 37 yıl 8 ay sonra bir kez daha kabinede yer aldı.
BİR YILDA İKİ HÜKÜMET
Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından AK Parti Genel Başkanlığı'na getirilen Ahmet Davutoğlu, 29 Ağustos 2014'te 62. Hükümet'i kurmuştu. Davutoğlu, tam 1 yıl sonra ikinci kez Cumhurbaşkanı'na hükümet listesi sundu.
TÜRKEŞ BAŞBAKAN YARDIMCISI
Davutoğlu'nun teklifini kabul etmesiyle MHP tarafından lince maruz kalan MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcılığı'na getirildi.
37 YIL 8 AY SONRA
MHP Kurucu Başkanı merhum Alparslan Türkeş, 2 kez yürüttüğü Başbakan Yardımcılığı görevinden 5 Ocak 1978'de ayrılmıştı. 37 yıl 8 ay sonra oğul Türkeş, kabinede yine Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.
HDP'DEN İKİ BAKAN
HDP'li Ali Haydar Konca, Avrupa Birliği Bakanlığına, HDP'li Müslüm Doğan ise Kalkınma Bakanlığı'na getirildi. Dışişleri kökenli Bozkır, seçim hükümetine girmezken AB Bakanlığı'na 12 Eylül dönemi mağdurlarından eski kaymakam Ali Haydar Konca getirildi.
KIL PAYI VEKİL SEÇİLDİ, BAKAN OLDU
7 Haziran seçimlerinde MHP'li Lütfü Türkan'ın seçim zaferini duyurmasının ardından yurtdışı oylarıyla son anda milletvekili olan Ali Haydar Koca, yeni kabinede AB Bakanı olarak görev yapacak.
MÜSTEŞARLAR BAKAN OLDU
Davutoğlu, eski müsteşar olan seçim bakanlarından Kenan İpek ve Feridun Bilgin ile yoluna devam ederken, 3 müsteşarı daha kabineye aldı. Cenap Aşcı, Feridun Sinirlioğlu ve Ahmet Erdem çalıştıkları bakanlığa "bakan" oldu.
"KARA KUTU" BAKAN OLDU
Dışişleri Bakanlığı'nda en uzun süre müsteşarlık yapan isimlerden biri olan Feridun Sinirlioğlu, yeni kabinede Dışişleri Bakanı oldu. Türkiye'nin son dönemlerde yürüttüğü gizli diplomaside önemli roller üstlenen Sinirlioğlu'nu bakanlığın yapısının değiştirilmesine yeteri kadar direnmediği için eleştirenler de var, müsteşarlığını 'hasar kontrolü' olarak görenler de.
İLK BAŞÖRTÜLÜ BAKAN! MESCİD-İ AKSA'DA ÖĞRENDİ
Türk siyasi tarihinde ilk kez kurulan "geçici hükümet"in bakan koltuğunda ilk kez başörtülü bir kadın oturdu. Davutoğlu bakanlığını tebliğ ettiği sırada Prof. Ayşen Gürcan Mescid-i Aksa'daydı. Uyuşturucu ile mücadelede Narkotim projesini başlatan Başbakan Davutoğlu'nun, Gürcan'ı bu konudaki akademik çalışmaları nedeniyle tercih ettiği belirtildi.
TARIM DİYARBAKIR'DA KALDI
Uzun yıllar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Mehdi Eker'in 3 dönemlik olduğu için kabineden ayrılmasının ardından bu bakanlık yine Diyarbakır'da kaldı.
KIBRIS MESAJI
MHP kontenjanından kabineye giren Tuğrul Türkeş'in, Bülent Arınç'ın görev alanlarını üstleneceği kaydedildi. Arınç'ın görev alanında Kıbrıs ile ilişkiler, İnsan Hakları Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bulunuyor. Türkeş'in babası Alparslan Türkeş de aslen Kayserili olmasına karşın Kıbrıs'ta yetişmişti.
DÜN MÜSTEŞAR, BUGÜN BAKAN OLDU
Seçim hükümetinin en sürpriz isimlerinden biri Cenap Aşçı oldu. Dün Gümrükler Genel Müdürü iken kamunun en yüksek makamlarından olan Gümrük Müsteşarlığına atanan Cenap Aşçı, bugünkü seçim kabinesinde Gümrük ve Ticaret Bakanı oldu.
TOPÇU SÜRPRİZİ
Kabinenin sürpriz isimlerinden biri, eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu oldu. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'ndan sonra genel başkan olan Topçu, 17-25 Aralık sürecinde hükümetin yanında yer almış, bu tavrıyla partisi ile ayrı düşmüştü.
ENERJİ BAKANLIĞI ALABOYUN'A EMANET
Davutoğlu'nun kabineye aldığı bir diğer isim, Meclis dışında olan Aksaraylı hemşerisi Ali Rıza Alaboyun oldu. Alaboyun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.
11 BAKANI KABİNEDE TUTTU
Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekci, Çağatay Kılıç, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu ve Mehmet Müezzinoğlu yerlerini korudu. Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcılığı'na kaydırıldı.
3 DÖNEMLİKLER BEKLEMEDE
Kabinede 7 Haziran seçimleri öncesinde 3 dönemlik olan 8 isim seçim hükümetine girmedi. Bülent Arınç, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik yeni hükümette yer almadı. AK Parti hükümetlerinde kesintisiz en uzun süre bakanlık yapmış isim olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da geçici hükümette yer almadı. Babacan, 13 yıldır sürdürdüğü bakanlık görevinden ayrılırken, 3 dönem kuralının esnetilmesi nedeniyle 1 Kasım'da yapılacak erken seçimde AK Parti listelerinden aday olabilecek.
BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN İSTİFA ETTİLER
Başbakan Davutoğlu kabinede, 11 bağımsız kontenjan için ağırlıklı olarak eski AK Partilileri tercih etti. Ali Rıza Alaboyun, Kutbettin Arzu ve Vecdi Gönül, AK Parti'nin eski vekilleri. 3 isim, bağımsız olmak için AK Parti'den istifa etti.
Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi
Üniversitedeki sır fakülte! Ne öğrencisi ne de binası var
Fişinin çekilmesi an meselesi
O Ses'te şampiyon olup Türkiye'yi terk etmişti, son hali şaşırttı
A Milli Takım'ın Uluslar Ligi play-off rakibi belli oldu
Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi