Haberler

Bağdat ile Erbil Arasındaki Bütçe Anlaşmazlığı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bağdat ile Erbil arasında yaşanan petrol sorunu nedeniyle, 2016 bütçe tasarısında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yüzde 17'lik payının ve diğer harcamalarının yer almayacağı belirtiliyor.

Bağdat ile Erbil arasında yaşanan petrol sorunu nedeniyle, 2016 bütçe tasarısında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yüzde 17'lik payının ve diğer harcamalarının yer almayacağı belirtiliyor.

IKBY hükümeti, haziran ayından itibaren bağımsız bir şekilde petrol satmaya başladığı için, Bağdat yönetimi yeni yılda Erbil'in bütçesini ve harcamalarını kesmeye hazırlanıyor.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Sekreteri Ahmet Hacı Reşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak hükümeti ve parlamentosu, 2016 için hazırlanan bütçe tasarısında Kürdistan bölgesinin yüzde 17'lik payı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Hazırlanan projede şu ana kadar Kürtlerin diğer harcamalarına da yer verilmedi" dedi.

Bazı Iraklı yöneticilerin, Erbil- Bağdat arasında yapılan petol anlaşmasına bağlı kalınmasını istediklerini aktaran Reşit:  "Bu yöneticiler, belirlenen petrol miktarının Bağdat'a teslim edilmesi durumunda bütçenin ödenmesi gerektiği kanısında. Buna karşı çıkanlar ise Kürtlerin tamamen bütçe tasarısının dışında bırakılmasını istiyor" şeklinde konuştu.

Kürt bölgesine herhangi bir ödemenin yapılmaması durumunda, bölgedeki krizin daha da derinleşeceği uyarısında bulunan Reşit, Kürt yetkililerin şimdiye kadar herhangi bir açıklama yapmadığını ifade etti.

Irak'ın, bölgenin temel ihtiyaçları ilaç, elektrik ve gıda da kısıtlamaya gidebileceğine dikkati çeken Reşit şunları kaydetti:

"Kürdistan bölgesinin bu konuda çok dikkatli ve hassas olması lazım. Zaten eski dönemlere ait bütçe ödemesi kesintili yapılıyor. Ancak ilaç, gıda, elektrik, akaryakıt ve diğer zaruri ihtiyaçlarda kesintinin yaşanmaması lazım. Irak, 2015 yılında bu harcamalar için 6 milyar dolar ayırmıştı. Kürdistan'a bu bütçeden düşen pay ise ortalama 1 milyar dolardı."

IKBY Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halis Kadir de bölgedeki halkın temel ihtiyaçlarının başında yer alan ilaç yardımının "hayati önem taşıdığına" vurguda bulunarak, bu giderlerin hiç bir şekilde kesintiye uğramaması gerektiğini dile getirdi.

İlaç talebinde belirgin bir artışın yaşandığını anlatan Kadir, "Irak'ın diğer bölgelerinden gelen sığınmacı sayısının artmasıyla Kürdistan'da ilaçların tüketiminde de doğru orantılı bir şekilde yükselme yaşandı" diye konuştu.

Sıkıntının giderilmesi için Bağdat Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldiklerine işaret eden Kadir şöyle devam etti:

"Sığınmacılara ilaç yardımının Irak hükümeti tarafından yapılması gerekiyor. Buna ilişkin bir anlaşma da imzaladık. Ancak şu ana kadar hiç bir yardım yapılmadı. Sığınmacıların gelişinden önce yıllık ilaç giderimiz 100 milyon dolardı. Ancak şimdi 1 milyar dolara yaklaştı" değerlendirmesinde bulundu.

IKBY Parlamentosu Sağlık ve Çevre Komisyonu Başkanı Zulfa Mahmut ise, Irak merkezi hükümetinin, bütçeyi tamamen kesmesi durumunda sağlık alanında büyük sıkıntı yaşanacağına işaret ederek şunları söyledi:

"Irak, sağlık alanında üzerine düşeni yapmamış ve Kürdistan hükümeti ağır bir yükle karşı karşıya kalmıştır. Eğer Irak hükümeti, bu ödemeyi de kesip herhangi bir yardımda bulunmazsa, sığınmacıların yükü ve bölgedeki kriz daha da derinleşecektir. Hastane ve eczanelerde büyük sorunlar meydana gelecektir."

Irak merkezi hükümeti, Erbil ile yaşadığı petrol sorunu nedeniyle yaklaşık 19 aydır bütçeyi tam göndermiyor. Yaşanan bütçe kesintisinden dolayı, Kürt bölgesinin 20 milyar dolar iç ve dış borçlanmaya gittiği belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close