Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Baba Marta' Bahar Şenliği İçin Edirne'de Hazırlıklar Tamamlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgar Ortodoksların inançlarına göre Mart ayının gelmesini simgeleyen ’Baba Marta’, bir diğer adıyla ’Marteniçka’ şenliği için Edirne’de de hazırlıklar tamamlandı.

Bulgar Ortodoksların inançlarına göre Mart ayının gelmesini simgeleyen 'Baba Marta', bir diğer adıyla 'Marteniçka' şenliği için Edirne'de de hazırlıklar tamamlandı.

Bulgaristan'dan otobüslerle Edirne'ye gelen çok sayıda Bulgar Ortodoks, kentte bulunan bulunan Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi'ni ziyaret ederek, 'Baba Marta' kültürünü yansıtan kırmızı ve beyaz yün ipten yapılan objelerin yer aldığı sergileri gezdi.

Bulgaristan'ın Svilengrad kentinde bulunan Tarih Müzesi Müdürü Elana Mite, 'Baba Marta'nın yani bahar şenliğinin yarın kutlanacağını hatırlatarak, kilisede bulunan Bulgar vatandaşlara sergiyi gezdirdi. Bulgar Ortodokslar, beyaz yünün erkeği, kırmızı yünün ise kadını simgelediğini ve kendilerini kötülükten koruduğuna inandıkları 'martenitzi' denilen yün bileklikleri birbirlerine taktı. Mite, ilk baharın habercisi olarak görülen leylekleri görene kadar bilekleri takacaklarını belirterek, leyleği gördükten sonra da bir dilek tutarak budanmış ağaç dallarına martenitzilerini asacaklarını söyledi.

1 Mart gününde baharın gelişi münasebetiyle geleneksel 'Baba Marta' (Marta Nine) adıyla başlayan günleri çok eskilere dayanan, Bulgaristan'a has bir gelenektir. İlk martenitzalar, başka takı ve detaylar kullanmadan, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapılarak nazardan korunmak için insanlara ve hayvanlara takılırdı. Bazı bölgelerde bu bükülmüş kırmızı- beyaz sicime altın veya gümüş para bağlandığı, böylece hastalıklardan korunmak için bir simge olarak kullanılmıştır. Otantik bir sanat niteliğinde olan halkın güzellik ve estetik duygusu daha geç dönemlerde Martenitsalarda da kendini göstermiştir. Önceleri kırmızı- beyaz yünden yapılan martenitsalara, püskül, top, insan gibi değişik şekiller yapılmıştır. Martenitzaların gelmiş geçmiş tarihinde en önemli yere sahip olan şekiller ise, "Pijo ve Penda" adıyla bilinen kırmızı ve beyaz ipten yapılmış kuklalardır. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title