Haberler

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Dağlık Karabağ Sorununu Görüştü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Dağlık Karabağ sorunu çözüm süreci kapsamında Polonya'nın Krakov kentinde bir araya geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Dağlık Karabağ sorunu çözüm süreci kapsamında Polonya'nın Krakov kentinde bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapan Memmedyarov, önce Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eş Başkanları Rus İgor Popov, Fransız Stephane Visconti, ABD'li Andrew Schofer ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk ile görüştüğünü, sonra eş başkanlar ve Ermeni mevkidaşı Nalbandyan'la bir araya geldiğini, daha sonra da Nalbandyan'la baş başa görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

Son olarak tekrar eş başkanlarla toplantı yaptığını belirten Memmedyarov, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Görüşmeler yaklaşık 6 saat sürdü. Eş başkanlar sorunun çözümü için bazı yaratıcı önerilerde bulundu. Bu öneriler kapsamında müzakerelerin sürdürülmesi amacıyla eş başkanlar Şubat başında bölgeyi ziyaret edecek. Görüşmeler prensip olarak yapıcı geçti. Genel yaklaşım şöyledir ki çatışmanın çözümünde ilerleme kaydetmek ve bölgede barış ve istikrarı temin etmek için görüşmeler daha sık aralıkla sürdürülmeli, yapıcı ve mantıklı olmalıdır."

Dağlık Karabağ sorunu

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, bir milyona yakın insan da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Taraflar, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle "Bişkek Protokolü" olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda taraflar sayısı binleri bulan askerini kaybetti.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.

Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 26 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close