Azerbaycan Post-petrol Ekonomisi Yapılanmasına Başlıyor"
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) İktisat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nazim İmanov, Azerbaycan'ın post-petrol ekonomisi yapılanmasına başladığını bildirdi.
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) İktisat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Nazim İmanov, Azerbaycan'ın post-petrol ekonomisi yapılanmasına başladığını bildirdi.
Bakü'de, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (UNEC) ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından "Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi: Yeni Bölgesel Vizyonlar" konulu kongre düzenlendi.
Kongrenin açılış toplantısına UNEC Rektörü Adalet Muradov, Azerbaycan Milli Meclisi Ekonomi Politikası Komitesi Başkanı Ziyad Semedzade, AMİA İktisat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İmanov, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Yüce, Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
UNEC Rektörü Muradov toplantıda yaptığı konuşmada Azerbaycan'ın son 25 yılda elde ettiği kazanımlardan bahsederek, petrol etkeninin ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynadığını söyledi.
Dünya ekonomisinde Azerbaycan'ı da etkileyen ciddi gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Muradov, "Artık petrol ülkemizin gelecek kalkınması için başlıca etken olma özelliğini kaybetti. Ülkenin geleceği, petrol dışı ekonomilerin geliştirilmesine bağlıdır. Petrol dışı ürün ihracatını artırmak için bölgesel ve küresel piyasaların etkenlerini dikkate almalıyız" şeklinde konuştu.
AMİA İktisat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. İmanov, Azerbaycan'ın son 25 yılda ekonomik bağımsızlığını kazandığı belirtti.
Azerbaycan ekonomisinin liberal olduğunu belirten İmanov, şimdi liberalleşmenin yeni bir aşamasına geçildiğini kaydetti.
İmanov, "Post-petrol ekonomisi petrolün bitmesi anlamına gelen kavram değil. Post-petrol ekonomisi ekonomik gelişmenin başka bir aşamasıdır. Bugün Azerbaycan post-petrol ekonomisi yapılanmasına başlıyor. Bunun için ülkede büyük kapsamlı ekonomik reformlar başlayacak. 2017'den itibaren Azerbaycan bu aşamaya adım atacak" dedi.
"Türkiye ve Azerbaycan küresel tehditlere ortak cevap vermeli"
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu basın mensuplarına yaptığı açıklamada kongreyi Azerbaycan devletinin bağımsızlığının 25. yılına atfedilmek üzere düzenlediklerini bildirdi.
Türk ve Azerbaycanlı akademisyenleri ortak uluslararası bir platformda bir araya getirerek, bilimsel ilişkileri yükselen bir çizgide geliştirmek, böylelikle ilişkileri söylem düzeyinden stratejik düzeye çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Okçu, "Küresel dünyada, küresel tehditleri birlikte değerlendirmeli, bunlara karşı Türkiye ve Azerbaycan olarak ortak cevap vermeliyiz" görüşünü paylaştı.
Dünyanın 12 ülkesinden 54 üniversiteye bağlı 187 akademisyenin katıldığı kongre 3 gün sürecek.