Azerbaycan-Karabağ Parkı ve Hocalı Soykırımı Anıtı Açılışı
Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, "Bugün Türkiye üzerindeki bu büyük oyunların nedeni ne? Çünkü Türkiye, Türk-İslam coğrafyasının en güçlü kalesidir.
Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, "Bugün Türkiye üzerindeki bu büyük oyunların nedeni ne? Çünkü Türkiye, Türk-İslam coğrafyasının en güçlü kalesidir. Bu kale zayıflarsa, yıkılırsa istediğiniz senaryoları Ortadoğu'da yaparsınız, Türkiye bunu durduracak güçtür." dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından Hocalı soykırımının kurbanları anısına yaptırılan "Azerbaycan- Karabağ Parkı" ile "Hocalı Soykırımı Anıtı" düzenlenen törenle açıldı. Saygı duruşunun ardından Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, Azeri şair Hayal Rıza "Ben Türk'üm" şiirini okudu.
Paşayeva, törende yaptığı konuşmada, şehitlerin vatan, millet için canlarını feda ederek vatan toprağını tekrar doğurduğunu, şehitlerin dünyanın en güzel insanları olduğunu ifade etti.
Azerbaycan'da Dağlık Karabağ dışında 7 büyük bölgenin daha işgal altında olduğunu belirten Ganira Paşayeva, "Bizim 1 milyon insanımız var, evine dönemiyor. Ermenistan'ın Hocalı'da yaptığı soykırımda çok az insan sağ kurtulabildi. Bir şehir yeryüzünden silindi. Kabristanlıkları bile dağılmış bir Karabağ'dan, Hocalı'dan konuşuyoruz. O yüzden onların adına size teşekkür ediyorum. Bugün güzel Denizlimizde Karabağ adını taşıyan bir park açıldı ve Hocalı'da soykırıma maruz kalan insanlarımız, şehitlerimiz adına bir anıt dikildi. Büyük Azerbaycan sevgisi ve hassasiyeti için değerli belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Şehitlerin ruhunun bu birlik ve beraberliği görüp mutlu olduğuna inandığını dile getiren Paşayeva, şunları söyledi:
"Bugün burada 'Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir' diyen Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhu şaddır. Bugün 'Azerbaycan ve Türkiye bir millet iki devlettir' diyen Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'in ve bütün Azerbaycan ve Türkiye'nin birliği ve beraberliği için hayatını adayan aydınların, devlet adamlarının, rahmete gidenlerin ruhu şaddır. Hayatta olanların da bugün çok mutlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu, dosta da düşmana da bir mesajdır. Bütün insanlarımıza, kardeşlerimize bir mesajdır. Orada bir köy var, bir şehir var, bir kent var. Gidemesek de göremesek de o kent bizim kentimizdir. Onun adı Karabağ'dır, onun adı Hocalı'dır. Hepsi bizim vatan topraklarımızdır. İster Türkiye'de, ister Azerbaycan'da, ister Kazakistan'da, ister bu coğrafyadaki diğer vatan topraklarında doğalım, yaşayalım, orası bizim vatan topraklarımızdır."
Karabağ'ın Türk dünyasının giden kilitlerinden biri olduğuna işaret eden Ganira Paşayeva, "Bizim o kilidi geri almamız, her birimizin vazifesidir. Çünkü buraları işgal edenlerin amacının ne olduğunu gencimizin bilmesi lazım. Denizli'den arabama binip de Azerbaycan'a gitmek istiyorum diyen gencimiz, neden Azeybaycan'a karadan gidemediğinin sebebini, bu Karabağ Hocalı'da bulacaktır. Bizi karadan karaya bağlayan yollarımız vardı, o karadan karaya bağlayan yollarımızı böyle aldılar elimizden." şeklinde konuştu.
Türk dünyasının birlik beraberliğini büyük güçlerin istemediğini belirten Paşayeva, şöyle devam etti:
"Tüm oyunlar neden arttı biliyor musunuz? Bizim en eski yazıtlarımızda bir söz var ya; 'Ey Türk, kendine dön, sen kendine döndüğünde daha güçlü olursun'. Çünkü özgür Türk cumhuriyetleri arttıkça, ayakta durdukça, güçlendikçe, bu coğrafya üzerindeki büyük oyunlar da artıyor. Bugün Türkiye üzerindeki bu büyük oyunların nedeni ne? Çünkü Türkiye, Türk-İslam coğrafyasının en güçlü kalesidir. Bu kale zayıflarsa, yıkılırsa, istediğiniz senaryoları Ortadoğu'da yaparsınız, Türkiye bunu durduracak güçtür. Kafkasya'da bu güç Azerbaycan'dı, Orta Asya'da diğer kardeş cumhuriyetlerimiz. Ona göre bu oyunlar daha da güçlenecek. Bizi bölmek, parçalamak için çok büyük oyunlar gelecek. Buna müsaade etmemeliyiz. Bizim dedelerimiz var ki Çanakkale'de olmazları olur ettiler. Çanakkale'yi birlik, beraberlik ruhuyla kazandık."
Birlik ve beraberliğin önemine dikkati çeken Ganira Paşayeva, "Daha çok birbirimizi sahipleneceğiz ve vatan topraklarımızı inşallah işgalden azat edeceğiz. Bu birlik bize bu coğrafyadaki insanımıza sahip olmak içindir. Bugün bu coğrafyada insanımızın gözyaşı var. Strasbourg'daydım, Avrupa Konseyindeydim. Türkiye'nin aleyhine birçok algı operasyonları düzenlemişler. Konuşma yapıyor. 'Türkiye'nin ne işi var oralarda' diye. Siz ya tarihi iyi bilmiyorsunuz ya da bildiğinizi başka tür görmek istiyorsunuz. Bir; sizin 'oralar' dediğiniz yer, 20'nci yüzyılın başında Misakımilli sınırıydı. Bunu size hatırlatmak isterim. İki; bizi oralardan oradaki insanlarımız çıkarmadı. Bizi oralardan zayıf anımızda çıkmaya siz mecbur ettiniz. Çıktık, insanımıza huzur vermediniz, hep acı oldu, gözyaşı oldu. ve bu günlerde Türkiye oradaysa, oradaki insanımıza sahip çıkmak için, bunu vazife bildiği için oradadır. Ama biz size soruyoruz, sizin ne işiniz var oralarda? 'Sizin ne işiniz var oralarda' dediğimizde ses yok. O yüzden evet o birlik, beraberlik, bu coğrafyada devleti olmayan, zulüm içinde olan insanlarımız için de önemlidir. Bizim insanımız, Bayırbucak'tan Kırım'a kadar çok acı yaşadı." ifadelerini kullandı.
"Kardeşliğimiz baki kalacaktır"
Iğdır Milletvekili Nurettin Aras da Denizli'de Azerbaycan Karabağ adına park yapılmasının çok memnuniyet verici olduğunu belirterek, "Diğer ülkeler Avrupa, ABD olsun 1915 olaylarını soykırım olarak adlandırırken, dünyanın gözleri önünde yaşanan Hocalı katliamını görmezden gelmektedirler. Tarihimize bigane kalamayız. Bugün Denizli'de gösterilen kıymet bizim için çok önemli numunedir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Hocalı soykırımının unutulmaması amacıyla Azerbaycan Karabağ Parkı ve Hocalı Soykırımı Anıtı yaptıklarını ifade ederek, genç nesillerin kardeşlik bilinciyle büyümesini istediklerini, bu kardeşliğin baki kalacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından 125 bin metrekarelik alana kurulan parkın açılış kurdelesi kesildi.
Protokol üyeleri, Hocalı soykırımındaki bir anne ve kucağındaki çocuğu anlatan anıtın üzerindeki kurdeleyi çözüp, açılışı gerçekleştirdi.
Törene, Denizli Vali Vekili Ali Şanlıalp, Azerbaycan'ın İstanbul Konsolosu Yadulla Paşayev, ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.