Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Azami Tutukluluk Süresinin 5 Yıla İnmesinde 5 Kriter

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazırlanan çalışmada AİHM kararları, yüksek mahkeme kararları, uluslararası uygulamalar, AK Parti belgeleri, Akil İnsanlar'ın uyarıları ele alınacak.

Hükümetin, tutukluluk sürelerini 5 yıla çekme adımında 5 kriteri esas aldığı belirtildi. Başbakan'ın yokluğunda kurmayları Başbakan Yardımcısı Atalay'ın koordinasyonunda Demokratikleşme Paketi'ne eklenecek adımları belirlemek için çalıştı.

SON ŞEKLİ KURMAYLAR VERİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 yıla indirileceğini açıkladığı azami tutukluluk süreleriyle ilgili çalışmaya, kurmayları son şeklini veriyor. Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da olması nedeniyle Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay koordinasyonunda detaylar ele alındı. Başbakanlık'taki toplantıya; aralarında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Grup Başkanvekili Mahir Ünal, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da olduğu yetkililer katıldı.

ÖYM VE TMK'LARIN KALDIRILMASI GÜNDEMDE

Toplantıda, özel yetkili mahkemelerin ve Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması, Jandarmanın adli kolluğa dönüştürülmesi, ekonomik anlamda, Meclis'te ay sonuna kadar yasalaştırılması planlanan Demokratikleşme Paketi'ne eklenecek adımlar ele alındı.

CMK'nın 102'nci maddesine göre mevcut durumda, ağır ceza mahkemelerinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıl olarak uygulanıyor. Bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabiliyor. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise, tutukluluk süresi en çok iki yıl. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek en çok üç yıla kadar uzatılabiliyor. Özel yetkili mahkemelere sağlanan ayrıcalık nedeniyle bugüne kadar süre 10 yıla kadar uzamıştı. ÖYM'lerin kaldırılmasına paralel olarak o ayrıcalık ortadan kaldırılacak.

Hükümetin, tutukluluk süresinin beş yılla sınırlandırılmasına ilişkin çalışmasına beş kriterin ışık tuttuğu kaydedildi.

Çalışmalara temel olan 5 madde:

1- AİHM KARARLARI: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "tutuklamanın istisnai olması" gerektiğini belirtirken, kural olarak 5 yıla kadar tutuklama süresini makul kabul ediyor. Türkiye, geçmişte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. maddesini ihlalden dolayı mahkumiyet kararlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

2- YÜKSEK MAHKEME KARARLARI: Anayasa Mahkemesi, terör ve örgütlü suçlarda tutuklama süresini 10 yıla kadar uzatan düzenlemeyi iptal etmişti. AYM kararında, hükümete yeni düzenleme için 1 yıllık süre verilmişti. Mahkeme heyetinin oy birliğiyle aldığı kararda, AİHM kararlarına ve AİHS'e işaret edilerek, "Demokratik bir hukuk devletinde 10 yıl tutukluluk kabul edilemez" denilmişti. Yargıtay da, bazı davalarda tutukluluk süresini gözeterek tahliye kararı vermişti.

3- ULUSLARARASI UYGULAMALAR: Türkiye'nin şartları göz önünde tutulmakla birlikte, Avrupa ve dünyadaki "tutukluluk süreleri"yle ilgili uygulamalar da dikkate alınıyor. Fransa'da ve Almanya'da tutukluluk süresi 1, İspanya'da 2 yıl olarak öngörülüyor. Terör ve örgütlü suçlarda da 5 yılı geçmiyor.

4- AK PARTİ'NİN BELGELERİ: AK Parti'nin Programı'nda "Geç gelen adalet, adaletsizliktir" özdeyişi hatırlatılırken, yargı sürecinin hızlandırılması için tüm düzenlemelerin gerçekleştirileceği belirtiliyor. Son kongrede açıklanan 2023 Siyasi Vizyon Belgesi'nde de, "Her türlü insan hakkı ihlaline karşı sıfır tolerans politikası" vurgusu yer alıyor.

5- AKİL İNSANLARIN UYARILARI: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e, Başbakan Erdoğan'dan muhalefet liderlerine kadar "uzun tutukluluk"tan duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. Yargı çevreleri ve toplumda rahatsızlık yaratan tutukluluklarla ilgili olarak akil insanlar da düzenleme talebinde bulunmuştu.

CASUSLUK İÇİN DE RET

Askeri Casusluk Davası'nda da yeninden yargılama talepleri reddedildi. Mahkeme 4 sayfalık kararında, yeniden yargılanmanın olağanüstü bir kanun yolu olduğu belirtildi. Oluşturulan yeni bir heyet tarafından alınan kararda bir kısım siyasilerin ve gazete yazarlarının beyan ve görüşlerinin yeni bir delil sayılmayacağına vurgu yapıldı. Yargılamanın yenilenmesi taleplerinin kabule değer olmadığına karar veren mahkeme heyeti, sanıkların taleplerini oy birliğiyle reddetti.

ÇETİN DOĞAN ÖNCELİK İSTEDİ

Balyoz davasında hüküm giyen emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Albay Hakan Büyük, Anayasa Mahkemesi'nden (AYM),başvurularınıa öncelik verilmesini istedi. Doğan ve Büyük'ün avukatı Hüseyin Ersöz'ün Nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğu dilekçede, dosyanın emsal/pilot dava niteliğinde olduğu savunularak öncelikle incelemeye alınması talep edildi. (Kaynak: Akşam)

Azami Tutukluluk Süresinin 5 Yıla İnmesinde 5 Kriter
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title