Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Ayvacık, "Su Zengini" Oldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan baraj ve gölet tam doluluk oranına ulaştı.

Ayvacık ilçesindeki baraj ve gölet tam doluluk oranına ulaşınca, adeta "su zengini" olan bölgeden yaklaşık 40 kilometre uzaklığa içme, kullanma ve tarımsal amaçlı su sevk ediliyor.

Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, Kuzey Ege Barajı ile Akçin Göleti'nin devreye girdiğini, içme ve tarımsal suyun yararlanıldığı Kuzey Ege Barajı'nda 39 milyon metreküp su bulunduğunu, bunun 5 kilometre uzaklığındaki Akçin Göleti'nde ise 9 milyon metreküp su olduğunu söyledi.

Göletten çıkan ve tarımsal amaçlı kullanılan suyun Misvak ve Bahçeli köyleri ile yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki komşu ilçeleri Ezine'ye kadar gittiğini aktaran Şahin, içme suyunun sağlandığı Kuzey Ege Barajı'ndan ise Ayvacık'tan çıkan suyun 40 kilometre uzaklıktaki Tuzla Ovası'nda yerleşim yerlerinin ihtiyacını karşıladığını bildirdi.

Şahin, bu su sayesinde Tuzla Ovası'ndaki tuzlanma miktarının toprak yüzeyden 1 metre aşağıya çekildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Barajdan bastığımız su, iki regülatörde hapsediliyor, daha sonra kılcal borular sayesinde toprağın tuzu alınıyor. Tüm bu çabaların ardından, bu bölgede daha önce tek verim alabilen üretici bunu 2'ye yükseltti. Bu sene çiftçinin cebine girecek miktar 10 milyon 800 bin lira. Bu ilave bir para. Şimdi 'Ayvacık su zengini oldu' diyoruz. Aynı zamanda içme suyunu Assos Antik Kenti'nin bulunduğu turistik sahil kesimine verdik. Böylelikle köylerimizin büyük kısmı artık artezyen kuyulardan ve susuzluktan kurtuldu."

Barajlardaki suyun kaynağının Kaz Dağları ve yağmur olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Belediye Meclisi'nde 2004 yılında aldığımız kararlardan biri barajların yapılmasıydı. Onun için Devlet Su İşleri (DSİ) ve İller Bankası'na borçlandık. Bu barajları başlattık. Dolayısıyla bugün bunun meyvelerini almaya başladık. Mayıs ve haziran ayında baraj kapaklarını 5 defa açarak, 2 ayda yağan yağmur suyunun bir miktarını tahliye ettik. Bırakılan su miktarı 9 milyon metreküpe yaklaştı. Bu, bir baraj daha yapar. Bu sene bütün bir yıl doğru düzgün yağmur yağmadı, aralıklı yağışlar oldu. Ama nisan ve mayıs ayında birden yağmur yağdı. İşte o yağmuru tutabilecek kabın var mıydı? İşte kabımız var ki doldurduk. Barajların faydasını ve yatırımını burada görüyoruz. 'Nasıl olsa yağar, bizim barajımız göletimiz dolar' demeyeceksiniz. Ne kadar çok barajınız varsa, 'o kadar fazla suyun' var demektir."

Şahin, hiç yağmur yağmasa da Kuzey Ege Barajı'nda 2 yıl kadar ilçenin içme suyu ihtiyacını giderecek potansiyele sahip olduklarını, artık iklim değişikliklerinden dolayı standart yağmur miktarının yakalanmasının zorlaştığını belirterek, "Onun için yetkilileri uyarıyorum. Bu hesaplara baksınlar, bir su tutulacak alan daha yapsınlar" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title