Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Ayşegül Artık Bir Erkeğin Kalbini Taşıyacak

Ayşegül Artık Bir Erkeğin Kalbini Taşıyacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

8 yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören Ayşegül Uyar, artık bir erkeğin kalbiyle yaşayacak.

8 yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören Ayşegül Uyar, artık bir erkeğin kalbiyle yaşayacak. Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Tevfik Yılmaz'ın kalbi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 5 saat süren operasyonla Uyar'a nakledildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Adnan Uysalel, Uşak'ta, beyin ölümü gerçekleştikten sonra organları bağışlanan 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın kalbinin nakledildiği 24 yaşındaki Ayşegül Uyar'ın durumu hakkında bilgi verdi. Uysalel, kalp nakli yapılan Ayşe Özge Uyar'ın yaklaşık 8 yıldır "dilate kardiyomiyopati" adı verilen kalp kasının zayıflaması ve genişlemesiyle fonksiyonunu kaybetmesi sonucu oluşan bir hastalığı bulunduğunu belirtti.

"KALBİ ÇOK SINIRLI BİR KAPASİTEYLE ÇALIŞMAKTAYDI"

24 yaşındaki Ayşe Özge Uyar'ın son günlerde kalp fonksiyonlarının yüzde 75'ini kaybettiğini söyleyen Uysalel, "Hastamızın kalbi çok sınırlı bir kapasiteyle çalışmaktaydı. O yüzden acil nakil listesinde beklemekteydi. Uşak'taki acı olayı takiben Organ Nakli Koordinasyon Kurulu tarafından bu kalbi kullanmamız teklif edilince bir ekibimiz Uşak'a gidip, hastayı görüp kalbi değerlendirdikten sonra uygun olduğunu kararlaştırılınca hastanın kalbini çıkartarak, uygun koşullarda saklayarak ambulans uçakla Ankara'ya getirdiler" şeklinde konuştu.

Uysalel, kalp nakli yapılan genç kızın saat gece yarısı saat 00.23'te ameliyata alındığını, 4 saatlik bir operasyon sonunda yoğun bakıma alındığını anlatarak, şunları kaydetti:

"İlk gün gayet olağan bir seyir geçirdi. Dün akşam solunum cihazından ayrıldı. Bu sabah oturur durumda. Sıvı gıdalar aldı hatta annesiyle kısa bir görüşme yaptı. Şu anda hastamızın durumu gayet iyi."

"CİNSİYET ORGAN NAKİLLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ DEĞİL"

Uysalel, bir erkeğin kalbinin genç bir bayana nakledilmesine ilişkin, "Bir erkeğin bir bayan veya bir bayanın bir erkeğe herhangi bir organının olduğu gibi kalbinin de nakledilmesinde sorun yok. Önemli olan hastanın boy ve kilosuyla ilgili bir skala var onun uyması gerekiyor. Cinsiyet organ nakillerinde çok önemli değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki organ nakillerinin artmasını da değerlendiren Uysalel, "Organ bağışı Türkiye'de önemli problemlerden birisi. Çünkü nakil listesinde böbrek, karaciğer, kornea gibi organ ve doku için sıra bekleyen bir çok hasta var. Türkiye organ bağışı gerektiği ölçüde değil. Bunun özellikle medyanın da gayretiyle arttırılması gerekiyor" dedi.

"HALKIMIZIN ORGAN NAKLİ YETERİ KADAR BİLİNÇLENDİRİLMEDİĞİ KANISINDAYIM"

Uysalel, organ bağışına karşı halkın tutumuna ilişkin ise, "Halkımızın bu konuda yeteri kadar bilinçlendirilmediği kanısındayım. Bu bilinci sağlayabilirsek, pek çok konuda olduğu gibi dayanışma içerinde gerçekleşebileceğine inanıyorum. Zaman zaman veya yöresel olarak dini problemler de bu işin içerisinde ancak bugün din görevlileri organ bağışı yapılması konusunda dini engelin bulunmadığı yönünde açıklamalarda bulunuyorlar" açıklamasında bulundu.

Organ bağışında sıra beklemeyle ilgili konuşan Uysalel, "Bu konuda hastaların ve hastalığın durumunun ciddiyeti ön planda tutuluyor. Yani bekleme listesi kim daha acil durumdaysa ona göre nakiller gerçekleştiriliyor" dedi.

"SORUN EKİP MESELESİ, BU NAKİLLER 1-2 KİŞİNİN YAPTIĞI OLAY DEĞİL BİR EKİP İŞİ"

Türkiye'de organ nakillerinin daha çok üniversiteler eliyle yapıldığını hatırlatılması üzerine de Uysalel, "Üniversiteler daha bilimsel kuruluşlar. Devlet hastaneleri de bu işi yapıyor. Sorun ekip meselesi. Bu nakiller 1-2 kişinin yaptığı olay değil bir ekip işi. Kalp cerrahı, anestezisti, yoğun bakımcısı, fizyoterapisti, diyetisyeni ve hemşiresi hep birlikte çalışıyorlar. Ekip çalışması ise üniversitelerde biraz daha yoğun" diye konuştu.

Ayşe Özge Uyar'ın kalp naklini gerçekleştiren ekipte Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, Prof. Dr. Sadık Eryılmaz, Prof. Dr. Mustafa Şırlak, Doç. Dr. Bahadır İnan ve Yardımcı Doç. Dr. Serkan Durdu'nun yer aldığını kaydetti.

"ORGAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ VE BUGÜN BENİM KARDEŞİME HAYAT GELDİ"

Annesi Saliha Uyar, kızının 8 yıldır kalp hastası olduğunu son 2 yıldır ise kalp yetmezliği çektiğini söyleyerek, "Mutluyuz, ayrıca üzüntülüyüz organı bağışlayan aileye de baş sağlığı diliyoruz" diye konuştu.

Çok heyecanlandıklarını, mutlu olduklarını ve bir yandan da üzüldüklerini ifade eden Ayşegül'ün ablası Demet Uyar ise, "İnşallah, hey şey çok daha güzel gider. Umarım bundan sonrası Ayşegül için çok güzel olur. İnsanlar bizi görsünler ve duyarlı bir hale gelsinler. Organ bağışı çok önemli ve bugün benim kardeşime hayat geldi. Umarım Türkiye'de aileler daha fazla organ bağışında bulunur ve bizim gibi birçok aile sevinir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title